detector.media
03.11.2020 11:55
Станіслав Асєєв видає книгу про полон в «Ізоляції»
Станіслав Асєєв видає книгу про полон в «Ізоляції»
Автор наголошує, що ця книга не про війну.

Журналіст та колишній політв’язень Станіслав Асєєв видає книгу про 28 місяців полону в «Ізоляції» в окупованому Донецьку – «"Світлий Шлях": історія одного концтабору». Книга вийде друком наприкінці листопада 2020 року у «Видавництві Старого Лева». Про це 2 листопада повідомило видавництво.

Книга буде двомовною: під обкладинкою об'єднають тексти українською (у перекладі Вікторії Стах) та мовою оригіналу – російською. Художнє оформлення виконав Іван Шкоропад. Коштуватиме книга, орієнтовно, 200 гривень.

У книзі Станіслав Асєєв пише про своє перебування в полоні проросійських сил в окупованому Донецьку, куди він потрапив за сфабрикованими звинуваченнями «у шпигунстві» у травні 2017 року та був звільнений 29 грудня 2019 року.

«Книга розкриває неприховану правду про полон, який стирає межі між людськими почуттями, про життя, яке вирує на сусідній вулиці, про тортури, які стають буденністю, а також про людську жорстокість, яка не має меж. Історія, написана Станіславом Асєєвим, шокує не лише своїм змістом: події, описані автором, відбуваються зовсім поряд – в підвалах окупованого Донецька у наші дні», – йдеться в описі.

Автор наголошує, що ця книга не про війну.

«Сучасний концтабір просто у центрі Донецька, про який йдеться у книзі, вмонтовано у війну – і все ж мова принципово про інше. Кількість страждань та жорстокості, які відбуваються у таємній тюрмі МГБ, ставить питання про те, чи існує межа, яку людина переступити не здатна. Катування електричним струмом, пісні полонених при цьому, зґвалтування та гавкіт людей під нарами – можуть здатись нічим на фоні звикання до цього. Останнє страшніше, коли особистість живе лише помстою, а в іншому не відрізняє себе від тварини. Але "Ізоляція" – таємна в'язниця катів – ще й інкубатор сенсів: у постійному шоку та стресі людина має визначитись, що для неї дорожче: крихке існування або тверда смерть», – розповідає пан Асєєв.

Частину матеріалів книги журналіст написав ще в полоні та вивіз з окупованого Донецька, іншу частину – відтворив у пам'яті після звільнення.

Станіслав Асєєв – журналіст і блогер, член Українського ПЕН-клубу. Понад два з половиною роки перебував у полоні російських гібридних сил в окупованому Донецьку.

Нагадаємо, 29 грудня 2019-го відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року, вже після звільнення, Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими».

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

В «Ізоляції» Асєєв відсидів 28 місяців з 31-го, що він провів за ґратами.

Фото: Видавництво Старого Лева, Андрій Дубчак / Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY