detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
02.11.2020 15:36
Фізична агресія проти журналістів, закритість влади та кіберзлочинність стали основними трендами 2020 року – Романюк
Фізична агресія проти журналістів, закритість влади та кіберзлочинність стали основними трендами 2020 року – Романюк
ІМІ з початку 2020 року зафіксував 184 випадки порушень свободи слова.

У 2020 році основними трендами стали фізична агресія проти журналістів, закритість влади та обмеження доступу працівників ЗМІ на різні засідання під приводом карантину, а також – кіберзлочинність і кібербулінг. Про це 2 листопада повідомила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк на онлайн-брифінгу «Переслідування журналістів в Україні: як покласти край?».

ІМІ з початку 2020 року зафіксував 184 випадки порушень свободи слова. «Основним трендом цього року стала фізична агресія щодо журналістів. Практично 80% усіх порушень свободи слова, які ми фіксуємо, – це фізична агресія: або штовхають, або вибивають камери, були в цьому році поламані руки й носи, погрози й різні типи без нанесення тілесних ушкоджень», – сказала пані Романюк та додала, що найгіршим місяцем став жовтень.

За її словами, у жовтні було зафіксовано найбільшу кількість випадків порушень свободи слова – 32. Вона припустила, що це пов’язане з проведенням місцевих виборів.

«Другим трендом стала закритість влади, яка пов’язана, можливо, з карантином; а, можливо, – з таким ставленням. Що стосується закритості. На жаль, карантин задав дуже негативний тренд. Під приводом карантину зараз не допускають журналістів на відкриті засідання органів місцевої влади, які відбуваються в регіонах. При цьому в регіоні може не діяти відповідне карантинне обмеження. Це обмеження вибіркове і є протизаконним, оскільки не спирається на жодні постанови Кабінету Міністрів. Те саме ми спостерігаємо в судах», – розповіла Оксана Романюк.

Вона додала, що «третій маленькій тренд» пов’язаний з кіберзлочинністю, а саме – зросла кількість кібербулінгу.

Нагадаємо, 5 червня 2020 року Офіс Ради Європи в Україні запропонував спільно з органами влади і правоохоронцями створити онлайн-платформу, яка б фіксувала всі порушення прав журналістів та надавала інформацію про хід розслідування цих справ. 17 вересня Міністерство культури та інформаційної політики підтримало ідею створення в Україні онлайн-платформу. Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко анонсувала презентацію концепції цієї платформи. 

17 вересня 2020 року стало відомо, що Офіс генерального прокурора створив міжвідомчу робочу групу для координації розслідувань злочинів проти журналістів

Того ж дня виконувач обов’язків начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Дмитро Кравченко повідомив, що поліція контролює розслідуванням злочинів проти журналістів на рівні з розслідуваннями про умисні вбивства. У жовтні 2020 року голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що Департамент захисту інтересів суспільства й держави Національної поліції України після місцевих виборів займатиметься розслідуванням порушень прав журналістів.

Фото: Depositphotos

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY