detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
01.11.2020 13:02
В очікуванні ялинки і 35 тисяч. Коронавірус у новинах і токшоу 19—25 жовтня 2020 року
В очікуванні ялинки і 35 тисяч. Коронавірус у новинах і токшоу 19—25 жовтня 2020 року
Лікарні переповнені, медики хворіють, вакцина буде нескоро, але масові новорічні свята у столиці не скасовують.

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу NewsOne, «1+1», Прямого каналу, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Лідери парламентських політсил перед виборами не змарнували нагоди поексплуатувати в токшоу тему боротьби з коронавірусною епідемією. Юлія Тимошенко у «Свободі слова» на ICTV просувала ідею створення єдиного антикоронавірусного штабу, гарячої лінії та страхування медиків від коронавірусної хвороби. Ведучий навіть зробив Тимошенко зауваження — мовляв, це вже третій ефір поспіль, у якому лідерка «Батьківщини» нахвалює свої ініціативи.

У цьому ж ефірі лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко подякував за підтримку під час його хвороби, а потім розкритикував те, як влада бореться з коронавірусною епідемією.

Представники монобільшості відбивались стандартними фразами: грошей у коронавірусному фонді вистачить, не бракує й тестів, і апаратів штучної вентиляції легень. Порошенко запевнив представників влади, що їх обдурили: «ми — у найгіршій ситуації».

Мер Дніпра Борис Філатов у студії «Свободи слова» наголошував, що місто бореться проти епідемії власними силами, а центральна влада нічого не робить, що, за словами Філатова, призведе до краху «Слуги народу».

Мало конструктиву було у «Праві на владу» на каналі «1+1». На початку ефіру ведуча Наталія Мосейчук розповіла про випадок у Таращі на Київщині, де від коронавірусної хвороби померло подружжя медиків, залишивши сиротою тринадцятирічного сина. Гість студії, нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубинський, сказав, що «таких историй — тысячи», адже кошти на боротьбу проти епідемії витрачені неефективно, та ще й «реформа Супрун уничтожила вторичную и третичную медицину». Шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна розповіла про лікаря Івана Венжиновича з Почаєва, який лікував коронавірусних пацієнтів, і родина якого не отримає компенсації, бо померлий мав негативний тест на коронавірус. За словами Кошкіної, в лікарнях зникають тести, аби постраждалим медикам не треба було платити компенсації.

Українську вакцину на «1+1» теж обговорювали емоційно. Розповісти про диво-препарат відеозв’язком запросили одного з його розробників — Михайла Фаворова, який зараз мешкає в США. За словами Фаворова, вже є прототип вакцини. Лікар Сергій Кравченко назвав дослідження Фаворова «уровнем лабораторной работы студента», а самих розробників — «авантюристами», які вчиняють «биотерроризм». Долучився і лідер «За майбутнє» Ігор Палиця, назвавши розмови про вітчизняну вакцину «локшиною на вуха». Критикували вакцину і Дубинський, і кандидат у мери Одеси від «За майбутнє» Сергій Калинчук. Та й сам Фаворов додав приводів для сумнівів, сказавши, що про клінічні випробування поки що не йдеться.

Найменше ж конструктиву в темі коронавірусної епідемії було в токшоу каналів Медведчука. У «Пульсі» на «112» далі піарили російську вакцину, яку оголошували дієвою й вимагали закуповувати негайно. «Експертка» з усіх питань Ірина Паламар сказала, що Всесвітню організацію охорону здоров’я фінансує Білл Ґейтс, який хоче не вакцину розробити, а людей занапастити.

Про українську вакцину цього тижня чимало говорили у щоденних новинах. ICTV, Суспільне та «Інтер» повідомили, що українська вакцина з’явиться не швидше, ніж за дев’ять місяців. «Інтер» також повідомив, що препарат успішно протестували на тваринах, його розробляють у Києві, але водночас над створенням противірусної сироватки працюють і у Львові. Суспільне повідомило, що вакцину Фаворова тестуватимуть на добровольцях. Втім тут також процитували біофізика Семена Єсилевського, який ствердив, що лабораторії з таким рівнем безпеки, що дозволяє працювати з вірусними частинками під час клінічних випробувань, в Україні поки що немає. У новинах «1+1» також констатували, що проєкт розкритикували лікарі. А ICTV згадав про російську вакцину: мовляв, купувати її Україна не планує, бо вона не зареєстрована ні тут, ні у світі.

Усі канали щодня повідомляли про статистику захворюваності й зонування, давали слово міністру Максиму Степанову та його заступнику Віктору Ляшку. «112» і Суспільство розповіли про ідею створення Національного штабу біологічним загрозам. Лунають у новинах і прогнози: 5 канал називає цифру 8—10 тисяч нових хворих на добу в найближчі тижні, а «Інтер» із посиланням на керівника Центру громадського здоров’я Ігоря Кузина попередив, що в листопаді щоденна цифра може сягнути двадцяти, а за найгіршого сценарію — тридцяти п’яти тисяч. Тим часом у Всесвітній організації охорони здоров’я консервативніший прогноз — до 9 тисяч. «1+1» і Суспільство повідомили про  алгоритм дій, який Міністерство охорони здоров’я розробляє на випадок стрімкого погіршення ситуації з епідемією.

«Червоних» зон в Україні побільшало, але говорять про них у новинах стриманіше. «Інтер» вирішив пояснити, чим відрізняються обмеження в залежності від кольору зони. «112» розповів, як майже у звичному режимі живе Чернігів, «Україна» — те саме про Полтаву. У новинах «112» і Суспільного йшлося про Смілу на Черкащині, де відбувся мітинг проти обмежень. На «1+1» — про Суми, де попри «червону» зону відновили роботу громадського транспорту. Розповідаючи про обмеження в Івано-Франківську, «1+1» здебільшого наголошували на тому, що «Укрзалізниця» припинила продаж квитків із цього міста.

«112», Суспільне й «Україна» розповіли про смерть від коронавірусної хвороби в коломийській лікарні восьмирічного учня інтернату. «1+1» уточнив, що хлопчик був вихованцем спецшколи для дітей з інтелектуальними порушеннями та мав супутні хвороби. Суспільне поверталось до цієї теми кілька разів, зокрема з’ясовувало, чи вчасно лікарі взялися за порятунок дитини.

Побільшало новин про Харків, де зросла кількість виявлених хворих. Втім на «Україні» уточнили, що не всі харків’яни в захваті від обмежень; «112» відзначив, що не всі в місті відчувають обмеження, а ICTV — що в Харкові відбувся бал-маскарад, тим часом як у комунальних лікарнях немає комп’ютерних томографів. На «1+1» процитували голову Харківської обласної державної адміністрації, який закликав мешканців регіону спілкуватись онлайн.

Багато говорили в новинах про проблеми в лікарнях по всій Україні: переповнені відділення, брак ліків, кисню й медиків. Зокрема згадали критичну ситуацію в Коломиї, де майже всі лікаря злягли з коронавірусною хворобою. 5 канал проаналізував заповненість лікарень у різних регіонах; «1+1» звернув особливу увагу на ситуацію в Житомирі, де керівника місцевого лабораторного центру двічі намагався звільнити головний санітарний лікар. На «Інтері» підрахували, скільки коштує лікування хворого на коронавірусну хворобу, й розповіли про подвійне самогубство хворих на коронавірусну хворобу в Києві. «1+1» звернув увагу на вплив коронавірусу на вагітність.

«Інтер» зробив матеріал про нові експрес-тести на коронавірус. «112», «Інтер» і «Україна» зробили матеріали про ефективність масок, 5 канал — про «ремдесивір», «Інтер» — про імуностимулятори, СТБ — про розробку портативних апаратів штучної вентиляції легень. «Інтер» розповів, що в Україні хочуть навчити собак розпізнавати хворих на коронавірусну хворобу.

Піару політиків на коронавірусній тематиці в новинах поменшало. На «1+1» повідомили, що партія «За майбутнє», агресивним просуванням якої займається канал, зібрала пів мільйона підписів за відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова. ICTV піарив протикоронавірусну ініціативу компанії свого власника Віктора Пінчука. На кількох каналах вийшли новини про голосування на місцевих виборах під час епідемії та про ініціативу нардепів скасувати другий тур через коронавірус, яка не буде втілена.

Втім, життя триває: «1+1» повідомив, що попри карантин, у Києві буде новорічна ялинка, а Суспільне — що Санта Клаус у Лапландії попри все приймає дітей у своїй резиденції. А в Норвегії урядовці перепросили за перехід на зимовий час, через який 2020-й триватиме на годину довше.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY