detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
30.10.2020 15:34
«Атлантида» Васяновича є найочікуванішим фільмом серед глядачів українського кіно – дослідження ДМ
«Атлантида» Васяновича є найочікуванішим фільмом серед глядачів українського кіно – дослідження ДМ
На другому місці «Мавка. Лісова пісня», на третьому – «Довбуш».

Про це свідчать результати опитування «Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі», проведеного КМІС на замовлення ГО «Детектор медіа».

В опитуванні взяли участь 2004 респондентів із Києва, Харкова, Одеси та Львова. Запитання їм ставили в кінотеатрах після закінчення сеансу українського фільму.

Найбільша кількість опитуваних, а саме 21,6%, відповіли, що чекають на вихід стрічки Валентина Васяновича «Атлантида», яка є претендентом від України на премію Американської кіноакадемії  «Оскар»

«Зараз, коли ми маємо в кінотеатрах дефіцит репертуару, можемо запропонувати досить широкий екранний час для україських релізів. До кінця року не очікуються великі голлівудські релізи, тож я закликав би українські фільми виходити. Як мінімум, можна отримати якісні сеанси в кінотеатрах», – прокоментував директор кінотеатру Boomer, заступник голови Ради з державної підтримки кінематографії, член Ради з державної підтримки кінематографії Сергій Зленко.

Респондентам також ставили питання, яким жанрам кіно вони надають перевагу. Серед найпопулярніших – комедії, мелодрами та ігрові фільми про історичні події, документальне кіно та драми. 

Голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук, яка була присутня на презентації дослідення, зазначила, що воно підтверджує правильність проведення 14-го пітчингу Держкіно, адже «серед перможців є комедії, історичні та біографічні фільми».

Марина Кудерчук

Нагадаємо, що більше 50% опитуваних розповіли, що купують квитки на українські фільми рідше одного разу на кілька місяців. Серед причин, чому не ходять на національні фільми в кінотеатри, називали в тому числі й низьку якість стрічок. 

Опитування тривало з 27 серпня по 18 жовтня 2020 року в кінотеатрах чотирьох міст України (Київ, Одеса, Львів, Харків) серед глядачів українського кіно. Було опитано 2004 респонденти.

Аналітичну записку (звіт) із результатами з дослідження читайте на «Детекторі медіа» незабаром.

*Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою авторів.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики й визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Фото: Максим Поліщук, Суспільне 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY