detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
30.10.2020 15:05
50,2% купують квитки на українські фільми рідше одного разу на кілька місяців – дослідження ДМ
50,2% купують квитки на українські фільми рідше одного разу на кілька місяців – дослідження ДМ
При цьому 80% опитаних зазначають, що їм нічого не заважає ходити в кінотеатри на українські фільми.

Про це свідчать результати опитування «Портрет глядача українського кіно в кінотеатрі», проведеного КМІС на замовлення ГО «Детектор медіа».

В опитуванні взяли участь 2004 респондентів із Києва, Харкова, Одеси та Львова. Запитання їм ставили в кінотеатрах після закінчення сеансу українського фільму.

Дослідження презентували директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко та менеджер проєктів Київського міжнародного інституту соціології Олександр Бевзюк-Волошин 

28,1% респондентів відповіли, що зазвичай купують квитки в кінотеатрі рідше, ніж раз на кілька місяців, 27% розповіли, що ходять у кіно раз на місяць, ще 23,2% сказали, що дивляться кіно в кінотеатрах раз на кілька місяців.

50,2% опитуваних купують квитки на українські стрічки рідше, ніж один раз на місяць, 26% – один раз на кілька місяців, ще 15,3% – раз на місяць. Лише 6,8% респондентів розповіли, що ходять в кіно на українські фільми кілька разів на місяць, ще 0,5%  –  раз на тиждень. 

На запитання, чи щось заважає їм купувати квитки саме на українські фільми, майже 80% респондентів відповіли негативно. 

Серед тих, у кого є причини не купувати квитки на українські фільми, 27% причиною назвали низьку якість фільмів, у 18,3% не вистачає коштів на купівлю квитка, 14,7% респондентів бракує часу. 

«Я сподіваюся, що ця інформація буде сприйнята нашими митцями, вони зроблять із неї висновки і братимуть до уваги потреби свого глядача, працюватимуть із аудиторією», – сказала Наталія Байдан, СЕО мережі кінотеатрів «Планета кіно» під час презентації дослідження.

Наталія Байдан

Арт-менеджер кінотеатру «Копернік» (м. Львів), кінокритик Станіслав Тарасенко ззначив, що якщо працювати з аудиторією і цілеспрямовано займатися просуванням незалежного кіно, це приводить людей до кінотеатрів. 

«Я можу довго розповідати, як ми працюємо – запрошуємо знімальні групи, організовуємо допрем’єрні покази. У листопаді заплановано 13 заходів. Я абсолютно впевнений, що в Україні є запит на незалежне кіно, просто цим треба займатися», – розповів він.

Опитування тривало з 27 серпня по 18 жовтня 2020 року в кінотеатрах чотирьох міст України (Київ, Одеса, Львів, Харків) серед глядачів українського кіно. Було опитано 2004 респонденти.

Аналітичну записку (звіт) із результатами дослідження читайте на «Детекторі медіа» незабаром.

*Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою авторів.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики й визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Фото: Максим Поліщук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY