detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
27.10.2020 10:30
Безрадісні новини. Коронавірус у новинах та токшоу 12—18 жовтня 2020 року
Безрадісні новини. Коронавірус у новинах та токшоу 12—18 жовтня 2020 року
У токшоу пропагують російську вакцину, а щоденні новини вболівають за тестування та перепрофілювання лікарень.

Як говорили про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу телеканалів NewsOne, «1+1», Прямий, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У токшоу зі зростанням кількості хворих на коронавірусну хворобу в Україні зростає і градус полеміки на теми, пов’язані з епідемією. Конструктиву в дискусіях здебільшого небагато.

У студії «Свободи слова» каналу ICTV вкотре виступав міністр Максим Степанов — і вкотре розповідав, що все під контролем: коронавірусними хворими зайнято 20 тисяч ліжок за граничної можливості 52 тисячі, а Кабмін планує запроваджувати суворіші обмеження, зокрема повністю заборонити масові зібрання. Повідомив міністр також, що уряд планує закупити противірусний препарат «ремдесивір», а до протоколу лікування долучать імуноглобулін. Міністр зазнав традиційної критики з боку опозиції; зокрема, про злочинні витрати з коронавірусного фонду і відсутність страхування медиків говорив Артур Герасимов із «Європейської солідарності».

Про можливе впровадження надзвичайного стану в Україні через епідемію говорив представник «Слуги народу» Олександр Качура. Юлія Тимошенко припустила, що в такий спосіб влада може уникнути проведення місцевих виборів (зрештою, як бачимо, цього не сталося — вибори відбулися). Далі Качура виправився: мовляв, зараз надзвичайний стан не на часі, а вибори пройдуть за графіком. Він також назвав фейком власні слова про готовність України закупити російську вакцину і сказав, що влада прислухатиметься в цьому питанні до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На темі боротьби з коронавірусною епідемією на ICTV піарився мер Львова Андрій Садовий — розповідав, що кожному хворому лікарю у Львові виплачують по 20 тисяч гривень і як місцева влада робить усе самотужки, не чекаючи допомоги з Києва.

Про роботу в умовах епідемії говорив і міністр освіти Сергій Шкарлет, який повторив заклик відправити школярів на канікули до 30 жовтня. Дії міністерства критикували опозиціонери, зокрема Ярослав Железняк із «Голосу». Та в цілому ефір був порівняно конструктивним.

Чого не скажеш про «Український формат» на NewsOne, де слово мали адепти теорій змов. Зокрема політкоментатор Олександр Охріменко казав, що в Україні кількість померлих за перше півріччя — на 24 тисячі менше, ніж рік тому», а хайп навколо коронавірусу, мовляв, вигідний перед виборами. Інший гість, викладач журналістики Микита Василенко, казав, що нас врятує лише російська вакцина. Закупити російську вакцину закликав і нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Олександр Качний, а також завсідниця каналів Медведчука Ірина Паламар: «Уже президент на себе тестировал, лидеры фракций, их семьи… каждый человек говорит: Нам нужна вакцина». Пропаганду російської вакцини фіксує й моніторинг регіональних медіа, зокрема в Одесі.

Про епідемію говорили й у «Праві на владу» на «1+1». Максим Степанов і в цьому ефірі виправдовувався, що уряд працює — виділив гроші на закупівлю вакцин і ліків, зокрема «ремдесивіру». Степанов закликав не призначати антибіотики з перших днів хвороби, аби не викликати звикання до них. Про це ж говорила експертка Катерина Булавінова.

Охочих критикувати Степанова не бракувало. Представниця «ЄС» Ірина Геращенко розповідала, що медикам бракує захисних костюмів, додавши, що «навіть якісні, закуплені Порошенком, закінчуються». Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко ганив міністерство за те, що медики мають похвилинну оплату за роботу з хворими на коронавірус (Степанов це заперечив). Завсідник «Права на владу» Ігор Палиця критикував міністра і хвалився власними досягненнями в боротьбі з вірусом на Волині. Говорили на «1+1» і про російську вакцину: мовляв, вона ще не дотестована, тож про її закупівлю не може йтися. Керівниця експертного центру Міністерства охорони здоров’я Тетяна Думенко попередила, що чекати на появу підтвердженої вакцини від коронавірусу раніше 2021 року не варто, хоча один із європейських виробників, мовляв, уже звернувся до українських дослідників із запитом на тестування власного препарату.

У щоденних новинах, на відміну від токшоу, про російську вакцину майже не згадували. Натомість багато уваги приділяли статистиці, репортажам із «червоних» зон, проблемам із тестуванням і лікуванням, вимушеним канікулам у школах тощо. Всі канали повідомили, що карантин триватиме до кінця року, та повідомляли про нові рекордні кількості хворих майже щодня.

У новинах часто шукають винних у погіршенні епідемічної ситуації. Одні з найочевидніших претендентів — організатори масових заходів: «Інтер» навів приклади у Рівному та Львові. Традиційно багато уваги приділяли містам у «червоній» зоні — Каневу, Сумам, а в кінці тижня — Івано-Франківську, Тернополю, Харкову, Хмельницькому, Чернівцям і Чернігову.

Про карантин у Сумах вийшли матеріали на 5 каналі, «1+1» та «Україні». 5 канал окремо розповів про Харків, де попри велику кількість хворих обмеження м’які. Харківська ситуація зацікавила також інші канали. «Інтер» повідомив: «Лікарняні ліжка на вагу золота, медиків не вистачає, а кисень у дефіциті. У Харкові назріває ковідна катастрофа. І це не перебільшення». Тим часом у регіональних медіа поширилася новина, що коронавірусну хворобу подекуди діагностують лише за симптомами — без тестування.

Про перевантаженість лабораторій і черги біля них, які займають удосвіта, зробили матеріали майже всі телеканали. На Суспільному в окремому матеріалі розбиралися, чому різниться вартість тестів у приватних лабораторіях. Ще одна тема, що зацікавила новини, — проблеми з місцями в лікарнях у різних регіонах України. «1+1» поставив питання, чи існує безкоштовне лікування від коронавірусної хвороби, яке навесні гарантувала держава. А ось оновлені стандарти лікування коронавірусної хвороби не викликали ентузіазму: про них говорили хіба на Суспільному. «Інтер» розповів про проблему самолікування, зокрема недієвими у випадку коронавірусної хвороби антибіотиками, які люди купують в аптеках і п’ють на власний розсуд. Водночас «Інтер» піарив одного з лідерів «ОПЗЖ» Віктора Медведчука на російській вакцині, ефективність якої також поки що не доведена, і розповів про «ремдесивір», дієвість якого поки що сумнівна. Але це ще нічого в порівнянні з людьми, які розганяють у соцмережах Луганщини фейкові відео про «дієвість» препарату «бромгексин» або радять лікувати вірус солоною водою. А криворізька «Рудана» повідомила про чарівні лампи, які лікують коронавірусну хворобу.

«1+1» і СТБ повідомили про смерть блогера Дмитра Стужука від ускладнень коронавірусної хвороби. «Україна» зробила матеріал про вплив групи крові на тяжкість перебігу коронавірусної хвороби, включивши в матеріал не тільки сенсаційні висновки данських і канадських науковців, а й коментарі українських лікарів. «112» і «Україна» повідомили про дослідження, яке показало, що на грошах і телефоні коронавірус може жити майже місяць.

Одна з проблемних тем, які порушували цього тижня у щоденних новинах, — перепрофілювання лікарень, яке подекуди викликало обурення мешканців міст та медиків. Зокрема про ситуацію в Луцьку, де додаткові ліжка для коронавірусних пацієнтів збираються розгорнути в пологовому. Зацікавили медіа й плани переобладнати під шпиталь столичний Палац спорту.

Згадали і про психологічний аспект епідемії. ICTV зробив матеріал про спостереження британських психологів, що восени під час локдауну всім загрожує депресія. На «1+1» розповіли про дослідження канадських учених: кожен третій страждає від самотності та соціальної ізоляції. «Плюси» також зробили матеріал про макіяж у часи коронавірусу — мовляв, пандемія змусила жінок змінити вподобання, а стилісти й візажисти нарікають на брак роботи.

Побільшало коронавірусного піару політиків. На «Інтері» на коронавірусній тематиці піарилися Віктор Баранов, Юрій Бойко, Віктор Медведчук і Наталія Королевська з «Опозиційної платформи — За життя». Петра Порошенка з нагоди видужання від коронавірусної хвороби згадали на 5 каналі, «Інтері», «Україні» (двічі) та СТБ. Кіру Рудик із «Голосу» — тільки на СТБ. ICTV поширив у новинах заклик Юлії Тимошенко створити національний штаб боротьби з коронавірусом, а «Інтер» — її ж вимогу повернути гроші, виділені на дороги, до коронавірусного фонду. Кандидатка від «Батьківщини» Алла Шлапак на «Інтері» вимагала також підвищити зарплати медикам, які працюють із коронавірусними пацієнтами. Традиційно на «Україні» на допомозі медикам піарився фонд Ріната Ахметова.

Новин, пов’язаних із політикою та коронавірусом, але не в піар-форматі, набагато менше. Суспільне, «Україна» та СТБ зробили матеріали про те, як політики піаряться на епідемії, зокрема пропонують виборцям безкоштовні тести чи маски. Як приклад наводили історію на Харківщині, де кандидат від «Слуги народу» власним коштом тестував мешканців селища.

І до міжнародних новин: поки Україна, як і решта світу, намагається побороти коронавірусну хворобу COVID-19, одне з видань Дніпра почало лякати читачів коронавірусом-діареєю SADS-Cov, який вражає свиней, але науковці вже експериментують із людськими клітинами й попереджають, на фоні свинячої діареї SARS-Cov-2 не такий і страшний.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY