detector.media
ГО «Детектор медіа»
22.10.2020 13:40
Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 5–11 жовтня 2020 року
Моніторинг (про)російської дезінформації в регіональних медіа за 5–11 жовтня 2020 року
Які кремлівські меседжі поширювались у медіа та соцмережах Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей.

У вересні-жовтні 2020 року протягом семи тижнів «Детектор медіа» проводить моніторинг (про)російських дезінформаційних наративів у загальнонаціональних медіа та в регіональному медіапросторі восьми областей — Донецької, Луганської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. У кожній області ми аналізуємо онлайн-видання, новини телевізійних каналів, телеграм-канали та фейсбук-сторінки, що поширюють політичні новини. Готуючись до цього дослідження, експерти «Детектора медіа» склали перелік найпоширеніших дезінформаційних наративів, що трапляються в українських медіа та є суголосними з типовими меседжами кремлівської пропаганди. Методологію моніторингу та перелік типових наративів можна побачити тут. Щотижня на «Детекторі медіа» публікуватимуться окремо загальноукраїнський та регіональний звіти.

Попередні матеріали моніторингу: 28 вересня — 4 жовтня, 21–27 вересня, 14–20 вересня, 7–13 вересня.

Примітка: під «дезінформаційним наративом» у цьому моніторингу мається на увазі сталий набір тверджень або оцінок, який, на думку авторів моніторингу, загалом покликаний впливати на громадську думку, перебільшуючи або спотворюючи картину дійсності. Усі наративи з переліку є типовими для російських пропагандистських ЗМІ, тому в моніторингу фіксуються співзвучні з ними твердження та оцінки. Оскільки неможливо з’ясувати мотивацію тих чи інших журналістів, медіа або інших поширювачів медіаконтенту, автори моніторингу не стверджують, що вони займаються цілеспрямованою проросійською пропагандою, а лише констатують, що в їхніх матеріалах з’являються меседжі, тотожні або близькі до наративів Кремля. 

Луганська область (вільна частина)

Найбільше (про)російських дезінформаційних наративів цього тижня поширювали в соцмережах Луганщини ресурси «Опозиційної платформи — За життя» (фейсбук-група «Опозиційна Платформа — За Життя» Луганська область), а також міські групи «Типичный Старобельск», лисичанське видання «6451» та сайт Ostrovok.lg.ua.

Цього тижня політики з «Опозиційної платформи — За життя» продовжували грати на темі постраждалих від пожеж — услід за минулим тижнем, коли це був головний інфопривід. Невеличкий вибух публікацій у соцмережах викликала поїздка Віктора Медведчука до Путіна. В цих матеріалах Медведчук був показаний як надія України, а Росія як єдина дружна держава. Так само Медведчука і його «акт патріотизму» вихваляли в загальнонаціональних медіа «ОПЗЖ». Поширилася в луганському медіапросторі й кампанія «ОПЗЖ» із просування ідеї негайно закупити російську вакцину від коронавірусу, яку «Детектор медіа» вже висвітлював.

Нарешті, було порівняно багато матеріалів із наративом про зовнішнє управління. Такі головні тенденції в медіа Луганщини тижня. Крім цього, традиційно був присутній наратив про Україну як неповноцінну державу та поодинокі випадки інших дезінформаційних (про)російських наративів.

Україну врятує дружба з Росією (шість публікацій). У фейсбук-групі «СЕВЕРОДОНЕЦК 24 | Север LIVE | SD LIVE» поширено пост, із якого випливає, нібито російська вакцина для України — єдина реальна перспектива, і справа її отримання вже вирішена: «Некоторые всё ещё не могут поверить, что Украина не станет покупать российскую вакцину от коронавируса только потому, что она российская». До теми вакцини фейсбук-група «Опозиційна Платформа — За життя. Луганська область» поширює вуличне опитування, яке провела «Страна.ua». Одна з реплік: «Вообще с Россией надо дружить. Мы вообще против вакцин, но за дружбу».

Нагнітає страх і покладає надію на Росію ще одна публікація про вакцини: «Европа действительно пообещала Украине вакцину. Но только в будущем...в далёком. Неизвестно и другое: сколько украинцев заболеют или умрут от ковида в ближайшие месяцы. Поэтому вопрос к властям Украины о том, почему бы не воспользоваться российской вакциной, если это поможет спасти жизни людей, наверняка будет вставать все чаще». Руслан Дубовий нагадує, що Україні потрібно «поменять политический вектор  восстановить былые связи экономические с Россией и СНГ. А Европу создавать в Украине». Також «ОПЗЖ» не забула нагадати, що відновлення економічних зв’язків із Росією має «огромное значение для Луганской и Донецкой областей».

І нарешті, новина на ресурсі Ostrovok.lg.ua (репост «Интерфакса») «Путин заявил, что нужно уже сейчас готовиться к возможной отмене санкций между Россией и Украиной» скрушно згадує, як постраждали підприємства від санкцій, та цитує Путіна: «Специфика заключается в том, что не мы вводили санкции. Все, что мы делаем, мы делаем в ответ». В цьому ж матеріалі слова іншого російського урядовця: «Он также подчеркнул, что абсолютное большинство россиян «очень тепло и по-братски относятся к украинцам» и хотят возвращения нормальных, добрососедских отношений».

Медведчук — надія України (п’ять публікацій). Окрім звичного наративу про «ОПЗЖ», яка єдина рятує людей (в цьому випадку — від пожеж) та «підіймає економіку з колін», цей тиждень відзначився матеріалами про самого Медведчука, чого зазвичай не буває в медіа області: тут героями зазвичай є Юрій Бойко та Руслан Дубовий. «Єдиний спосіб встановити мир на Донбасі  реалізувати мирний план Медведчука», — стверджують ресурси «ОПЗЖ». Темою для подібних публікацій стала й можливість постачання російської вакцини від коронавірусу до України. «Россия готова поставлять в Украину вакцину против COVID-19 — итог переговоров Путина с Медведчуком». «Несмотря на кризисные отношения, которые существуют между нашими странами, я хотел бы, чтобы Вы, уважаемый Владимир Владимирович, рассмотрели такую возможность в будущем»», — цитують Медведчука, який постає тут потенційним рятівником України від пандемії.

Зовнішнє управління (чотири публікації). У матеріалі «Выжигают не просто лес и наши дома!», який поширила фейсбук-група «ОПЗЖ» в Луганській області, проводять паралелі між пожежами та «випалюванням» «наших» мови, традицій, віри та способу життя: «А кто это делает? Соросята, малоумные шоумены зелёные и порошенковские проплаченные нацисты».

Продати країну шматками — так говорить Вадим Рабинович про політику «зеленої» влади. Приводом стала заява командувача військово-морських сил України про будівництво військової бази біля Миколаєва. «...Они хотят Николаев отдать под британскую базу, остальное заложить в западные банки, а наблюдательные советы наполнить заграничными надсмотрщиками. Вот что предлагают нам "слуги" Зеленского! Да кто вы такие, что имеете право торговать нашей страной?!» обурювався Рабинович у поширеному луганськими фейсбук-групами матеріалі.

Що українська влада виконує «команди ззовні», писали у фейсбук-групі «Типичный Старобельск», яка поширює багато (про)російських дезінформаційних наративів. Цього разу це цитата лідера «ОПЗЖ» Юрія Бойка. В тій же старобільській групі — поезія, яка поширює меседж, що влада хоче «винищить селян, щоб вільно землю продавати вам».

Україна — недодержава (чотири публікації). Медіа Луганщини так захопилися репостами цитат Путіна і Медведчука, що порівняно мало говорили про failed state, хоча в попередні тижні цей наратив переважав. Про безробіття й пенсії писав сайт «6451», нагнітаючи безнадію: «Безработица растет, предприятия закрываются, а, вот, новые рабочие места создавать правительство не торопится» та «Как видно, поддержку и развитие отечественного бизнеса и промышленности [...] нынешнее правительство рассматривать отказывается. Заранее предупреждая жителей Украины о том, что их просто бросят на произвол судьбы».

Видання Ostrovok.lg.ua вийшло із заголовком про дослідження центру «Соціальний моніторинг»: «Центральная власть в Украине все больше теряет легитимность — результаты опроса». Маємо тут і репост відео Олександра Дубинського, де нардеп міркує, що Україні робити з пандемією. Його прогноз для українців невтішний: «Можно ли что-то изменить или поправить? Отвечаю, что нет. Потому что нужно иметь базис, а у нас его нет. У нас максимально все "распижжено" и уничтожено».

Громадянська війна. Дві публікації. Не надто популярний наратив у вересні та на початку жовтня в цьому регіоні, проте цього тижня він виникає, коли цитують Путіна у виданні Ostrovok (репост «Интерфакса»): «Специфика заключается в том, что не мы вводили санкции. Все, что мы делаем, мы делаем в ответ», — таке формулювання усуває Росію як сторону конфлікту.

Інший приклад: «Украинская делегация снова виновна в срыве перемирия на Донбассе — блогер», — стверджує заголовок, а в тексті читаємо, що вміння української команди домовлятися сумнівне, і взагалі не зрозуміло, чи хоче вона миру: «Возникают вопросы, нуждаются ли вовсе представители стороны в мирном небе для украинцев, или же заинтересованы лишь в политических баллах, необходимых для их собственного дальнейшего выживания. К сожалению, ответ сегодня явно не в пользу мира».

Зеленський обманув виборців. У єдиній публікації, що підживлює цей наратив, цитують одного з лідерів «ОПЗЖ» Вадима Рабиновича: «Когда 73% украинцев избрали президента Зеленского, он сразу же перешел на сторону меньшинства, которое было против него».

Зеленський — це Порошенко-2. «Именно порошенковская “Евросолидарность” начала реализовывать ту антисоциальную политику, которую подхватил Зеленский со своей командой», —стверджують у підводці до репліки Руслана Дубового в етері NewsOne, поширеній у луганських групах.

Україна — нацистська держава. Єдиний приклад цього наративу — у відео того ж Дубового з NewsOne про «випалювання» мови, віри і традицій.

Загалом протягом тижня (про)російські дезінформаційні наративи активніше просувалися у фейсбуку, а серед онлайн-видань вони з'явилися в тих кількох ЗМІ, що мають явно проросійську позицію. 

Дніпропетровська область

У медіа Дніпропетровщини цього тижня побільшало меседжів на підживлення наративу «Загроза державного перевороту». Наприклад, «Днепр оперативный» поширює нерелевантний для області спіч нардепа Гео Лероса, де той віщує Зеленському: «Украинцы снесут ваш режим». Бавиться з цим натативом, а також наративом «Україна — недодержава», у медіа міський голова Дніпра Борис Філатов. Зокрема, поширює інформацію, що Зеленський нібито душить децентралізацію, аби зірвати вибори, приписує президенту «админресурс, политически мотивированные уголовные дела, запугивание оппонентов, мегатонны лжи в медиа» і додає, що регіони готові боротися з несправедливістю.

Наратив «Зеленський — це Порошенко-2» використовує «Перший міський телеканал. Кривий Ріг» у прошаріївській програмі «За гранью». Цього разу навіть назва випуску «Старая новая власть» грає на порівняння Зеленського з попередником. «Пам'ятаєте, місяць тому Кривий Ріг та область сколихнула звістка про приїзд до та рідного міста Володимира Зеленського. Та виявилося. що ця поїздка принесла криворіжцям лише одну новину — місто продане олігархам», — підживлює «Перший міський» наратив «Зеленський обману виборців».

Традиційно «Україна — недодержава» — найпопулярніший наратив у медіа регіону. У свіжому випуску програми «Не сегодня» від «ДніпроTV» обговорюють потенційні зміни системи пенсійного забезпечення. Про них говорять так, ніби вони вже затверджені (насправді це пропозиція), а ведуча наперед висловлює впевненість: «И, как говорит глава Министерства соцполитики Марина Лазебная, гражданин будет в режиме онлайн видеть свои накопления. Видеть сможет, а вот распоряжаться — nicht. За нас это будут делать те же чиновники министерств, которые уже нараспоряжались и бюджетом, и коронавирусным фондом». Цікаво, чи вживання німецького «ніхт» має підтекст.

З матеріалу видання «Днепр Главное» дізнаємося, що президентська влада безпорадна не лише на державному рівні, а й на місцевому: «Як відомо, Зе-влада повністю провалила головний інфраструктурний проект — модернізацію аеропорту в Дніпрі». Позиції другої сторони в матеріалі немає. Це ж видання поширює нерелевантний для медіа регіону матеріал «Черговий геніальний спіч від нашого златоуста Зеленського» із невдалою промовою президента.

«Наше місто» оцінює програму з будівництва доріг так: «Впрочем, амбициозные планы остались лишь амбициозными планами. Ранее мы сообщали, что дороги в Днепропетровской области оставляют желать лучшего, несмотря на широко распиаренную Большую Стройку. Более того, на участках ремонта ведутся грубейшие нарушения технологических норм. Халатность и хищения бюджетных миллионов негласно переименовало проект в "Большой Грабеж"».

Чимало матеріалів, що підживлюють ті чи інші проросійські наративи, водночас явно є частиною брудної передвиборчої боротьби. Наприклад, «Днепр оперативный» поширює матеріал «Слуги народа разгоняют панику на тему Covid-19, чтобы не проиграть на местных выборах-2020», у якому бачимо знайому тезу про намір влади зірвати вибори. Все б нічого, але минулого тижня це саме видання писало, що «зе-влада» й у вус не дує, щоб боротися з коронавірусом. А «Наше місто» пише, що «обласна влада Дніпропетровщини продовжує ігнорувати надзвичайну ситуацію» з коронавірусом. Отже, читачі можуть самі обрати, в чому звинувачувати «слуг» — у недбалості чи занадто активній боротьбі проти епідемії. 

Харківська область

У попередніх оглядах ми писали, що в харківських ЗМІ (про)російських наративів порівняно небагато. Та це було до того, як у процесі моніторингу ми знайшли «Новостное агентство “Харьков”» (http://nahnews.org/) — ресурс, спеціалізацією якого є поширення (про)російських дезінформаційних матеріалів. За тиждень на сайті було зафіксовано 24 приклади поширення проросійських наративів, що охоплюють практично всі напрямки пропаганди.

Ідея зовнішнього управління Україною просувається в матеріалах «Украине предрекли потерю государственности и переход под контроль Запада» і «Битва за Украину: Запад начал подготовку к войне с официальным Киевом»: «Нынешние киевские власти отказываться выполнять поручения, которые им дают западные статны. Поэтому иностранные политики перешли к откровенному шантажу украинских политиков, чтобы заставить их подчиниться воле Запада». Ще в одному матеріалі йдеться про загрозу державного перевороту: «Политик рассказал, когда США организуют госпереворот на Украине» («Американские власти могут легко отстранить действующего президента Украины Владимира Зеленского от власти путем государственного переворота. С таким заявлением выступил бывший народный депутат Верховной Рады Украины Алексей Журавко»).

У публікації «"Он нас предал": Кузьмин обвинил Зеленского в обмане граждан Украины» йдеться, що Зеленський і його команда не виконали жодної з передвиборчих обіцянок, зокрема «закрыли глаза на самый главный пункт  остановить войну на линии фронта в Донбассе».

Два матеріали просувають ідею, що Майдан — це державний переворот, який може призвести до катастрофи: «Речь идет о выживании страны»: депутат Рады назвал условие гибели Украины» («Вадим Рабинович уверен, что Украина после Майдана и последовавшего после него государственного переворота переживает экономическую, социальную и интеллектуальную катастрофы»), «Без светлого будущего: США и Евросоюз могут повторить печальный опыт Украины» («не только Соединенные Штаты, но и Европейский союз могут повторить печальный опыт Украины, где из-за разобщенности людей сегодня идет гражданская война»).

Видання опублікувало за тиждень сім матеріалів, які просувають меседж, що війна на Донбасі — це внутрішній конфлікт України, а Київ не хоче виконувати Мінські домовленості:

Пов’язана з цим тема втрати Криму з вини України використана у матеріалі «Солдат ВСУ уверяет, что на Украине нет желающих воевать с Россией за Крым».

Три публікації містять ідею, що Україну врятує лише дружба з Росією: «Конфликт Киева и Москвы обходится карману украинца все дороже», «Деградация ВПК Украины: Киев признал проигрыш в конкуренции с Россией», «Тернопольский учитель уверен, что изучение истории ВОВ разрушает Украину» («И вот недавно оказалось, что украинские учителя истории рассказывают детям, что никакой Великой Отечественной войны никогда не было, а была Вторая мировая война. А делается это для того, чтобы навсегда оторвать Украину от России»).

Ще дві використовують наратив, що головною надією Украни є Віктор Медведчук: «Путин допустил отправку на Украину российской вакцины от коронавируса» («Президент России Владимир Путин и лидер партии "Оппозиционная платформа  За жизнь" Виктор Медведчук обсудили возможность поставок на Украину российской вакцины от коронавируса»), «Политики на Украине ищут каналы для покупки российской вакцины от COVID-19» («На днях Виктор Медведчук попросил у президента России Владимир Путин помочь Украине в борьбе с коронавирусом, а также начать поставки вакцины от COVID-19 "Спутник V"»).

У трьох матеріалах наголошують на некомпетентності й неспроможності керівника держави: «Ищенко назвал причину, почему Зеленский не сможет вернуть ЛДНР» Нынешний глава украинского государства не является самостоятельным политиком»), «Пушков оценил успех Зеленского в Лондоне язвительным сарказмом», «Западные СМИ усомнились, что президентом Украины является Зеленский». У двох публікаціях стверджується, що Україна — нацистська держава: «Украинские националисты пригрозили после Донбасса взяться за Россию», «Нацизм, которого нет: на Украине призвали строить газовые камеры для евреев» («C 2014 года, когда Майдан завершилась отстранением от власти президента Януковича, украинские ультранационалисты завоевали сильные позиции в правительстве. Они использовали свое влияние для героизации таких фигур, как Степан Бандера, который был пособником нацистов и принимал участие в убийстве евреев во время Холокоста»).

В Україні сайт «агентства» доступний лише через VPN, а раніше його пов’язували з російським бізнесменом і політиком Євгеном Пригожиним. В інших харківських медіа проросійські наративи трапляються зрідка і переважно в контексті передвиборної агітації «ОПЗЖ».

 Запорізька область

Протягом п’ятого тижня моніторингу інформаційного простору Запорізької області виявили 11 публікацій у медіа та соціальних мережах, що підкріплювали проросійські наративи.

Найпоширенішим став дезінформаційний наратив про «зовнішнє управління» Україною. Передусім це було пов’язано з тим, що президент Зеленський підписав закон, який дозволить Кабінету Міністрів зняти обмеження зарплат до 47 тисяч гривень для співробітників держкомпаній. Україна взяла на себе зобов’язання зробити це в меморандумі з Міжнародним валютним фондом. Відтак на фейсбук-сторінці обласного осередку партії «Опозиційна платформа — За життя» опублікували допис «Зе-влада перетворила Україну в "банкомат" для іноземних кредиторів та їхніх агентів». В іншій своїй публікації процитували нардепа Юрія Бойка, мовляв, влада миттєво виконала команду ззовні щодо повернення «космічних» зарплат та премій іноземцям у наглядових радах. Повідомлення «ОПЗЖ» поширювались у місцевих фейсбук-групах.

Про зовнішній вплив говорив і екснардеп, кандидат до Запорізької облради від «Опозиційного блоку» Євген Балицький. Відео з форуму партії оприлюднив телеканал «МТВ-плюс», засновником якого є ТОВ «Легіон», що належить сім’ї Балицького. За словами екснардепа, напередодні виборів політичні партії розповідають, що «Європа нам допоможе, що хтось думатиме за нас», а Балицький закликає «самостійно вирішувати, як нам жити». У виступі кандидата також були слова, співзвучні із проросійським наративом «Україна — нацистська держава». Євген Балицький зі сцени закликав проголосувати на місцевих виборах, щоб «9 травня ветерани мали право прийти до меморіалу», «церква була неподільною», а в Запорізькій області могли розмовляти рідною, себто російською, мовою.

Сайт газети «Запорізька Січ», керівницею якого є ексочільниця партії міського голови Володимира Буряка «Єднання» Анастасія Богданова, а також сайт «Плотина», що з’явився нещодавно та висвітлює «досягнення» нинішнього мера, опублікували колонку політологині Лілії Жужи «Рейтинги місцевих партій продовжують зростати по всій Україні». Авторка пише, що місцева влада розвиває місто «системно і комплексно», попри «глибоку кризу, до якої київські політики довели країну». З огляду на наближення виборів, цей текст можна трактувати як такий, що має переконати голосувати саме за місцеві партії, зокрема, за партію Буряка «Єднання». Водночас його меседж накладається на наратив «регіони мріють жити окремо від Києва».

Як і в попередній тиждень моніторингу, на фейсбук-сторінці «ОПЗЖ. Запорожье» з’явився меседж про незаконність відмови влади проводити вибори у прифронтовій зоні Донеччини та Луганщини. Місцевий осередок партії опублікував допис із цитатою Вадима Рабиновича: «Ця влада позбавила права голосувати сотні тисяч людей на Донбасі… Люди, які за "порошенківського режиму" голосували за Зеленського та його партію, тепер такого права не мають».

Осередки трьох політичних сил протягом тижня критикували медичну реформу в Україні. Кандидатка від «ОПЗЖ» Ілона Щипенко назвала реформу «злочинною». На фейсбук-сторінці «Партия Шария Запорожье» повідомили, що реформа має бути скасована. Про те, що влада «активно продовжує реформу, яку називала злочинною та обіцяла зупинити», заявили і в партії «Порядок». Політсила провела акцію з вимогою «врятувати запорізьку медицину» під Кабміном. Її висвітлювало онлайн-медіа «Индустриалка», в якому напередодні виборів спостерігають публікації про діяльність політсили, які мають ознаки замовності. Видання процитувало кандидата в депутати Запорізької міської ради Сергія Самарського: «Припиніть вбивати український народ своїми реформами». Загалом це підживлює наратив «Зеленський обманув виборців», а критика медреформи типова для проросійських медіа. 

Миколаївська область

Протягом тижня моніторингу з 5 по 11 жовтня в миколаївських медіа експерти зафіксували 17 прикладів поширення проросійських наративів. Ньюзмейкерами, що поширювали такі наративи, цього тижня були переважно партії «ОПЗЖ» та «За майбутнє», а найпоширенішим наративом був «Україна — недодержава». Особливістю цього тижня стало те, що ідентичні матеріали виходили одразу в декількох виданнях і переважно в один і той самий день.

Чимало матеріалів із проросійськими наративами вийшли із посиланням на телеканал NewsOne. До прикладу, 11 жовтня у виданні «Преступности.НЕТ» вийшло звернення голови обласного осередку «За майбутнє» Юрія Гранатурова. Він ставить під сумнів спроможність України боротися з економічною кризою. «Центральная власть уже давно хочет избавиться от ответственности за самые проблемные сферы жизни в стране, и под видом децентрализации полностью нагрузить на местные власти непосильную ношу», — наводиться пряма мова політика в матеріалі.

У цьому ж виданні 10 жовтня вийшов матеріал «Ильюк заявил, что травлю ОПЗЖ в Николаеве организовал глава фракции “Слуга народа” в ВР Арахамия». В матеріалі йдеться про «цькування представників опозиції на місцях». «Мы призываем Президента Украины Владимира Зеленского прекратить травлю оппозиции со стороны руководителей партии "Слуга народа". Такие действия дискредитируют власть, дестабилизируют ситуацию в регионе и вредят украинской демократии», — наводиться пряма мова голови Миколаївської організації «ОПЗЖ» Артема Ільюка. Аналогічний матеріал вийшов у виданні «НикВести» 9 жовтня, а на ресурсі «Шиповник» 10 жовтня та 11 жовтня. «Мы обращаем внимание международных организаций и наблюдателей на нарушение демократии и прав избирателей на выборах в Николаеве. Призываем прекратить давление на оппозицию со стороны представителей партии власти "Слуга народа", отозвать судебные иски против ОПЗЖ. Противное исключает честность и демократичность выборов. Выбирать должны граждане, а не махинаторы от власти,  отметили в сообщении», — йдеться в матеріалі від 11 жовтня.

5 жовтня на «Преступности.НЕТ» вийшло ще одне звернення  голови обласного осередку «За майбутнє» Юрія Гранатурова, в якому він порівнює Україну з «банановою республікою». Таке саме звернення 5 жовтня вийшло у виданні «НикВести». «ЦВК и те, кому положено соблюдать законность выборного процесса, не дают никаких законных письменных рекомендаций и решений. Этот бардак как снежный ком становится все более хаотичным, эмоциональным и неуправляемым. Такое впечатление, что выборы проходят в банановой республике, а не в цивилизованной стране», — йдеться в тексті.

6 жовтня ще один меседж, що ставить під сумнів спроможність української держави, з’явився на сайті mk.mk.ua, який контролюється «ОПЗЖ»: «Евродепутаты: Украина мечты, о которой говорил Зеленский, дает трещины». «В письме говорится, что в первые дни назначенное уже при президенте Владимире Зеленском правительство еще вселяло надежду. Однако через 17 месяцев Украина мечты, о которой говорил Зеленский, дает трещины», — йдеться в тексті. «Детектор медіа» вже розбирав маніпуляції довкола листа Віоли фон Крамон та двох її соратників.

6 жовтня на ресурсі «НикВести» вийшов матеріал із проросійським наративом «Медведчук — надія України» «Путин снова заявил о готовности к нормализации отношений с Украиной». «Президент России Владимир Путин в очередной раз заявил о готовности к восстановлению отношений с Украиной. В частности, он готов сделать все, что "от него зависит". Об этом он заявил на встрече в своей резиденции с украинским нардепом от "Оппозиционной платформы — За жизнь" Виктором Медведчуком, пишет ТАСС. На встрече Путин поблагодарил его за то, что его политическая сила выступает за сближение с Россией. – Всячески со своей стороны готов содействовать восстановлению российско-украинских отношений. Надеемся, что у вас будет больше сторонников в этом отношении. Мы со своей стороны будем делать все, что от нас зависит для того, чтобы отношения восстанавливались, — заявил Владимир Путин», — йдеться в матеріалі. Традиційно в таких матеріалах не згадують, що Віктор Медведчук не мав жодних офіційних мандатів на переговори.

У тому ж виданні 10 жовтня вийшов матеріал із наративом про зовнішнє управління Україною «Вместо повышения тарифов и цен, пусть МВФ требует поднять пенсии, зарплаты и социальные гарантии, — лидер "За майбутнє" Гранатуров». «Лидер команды "За майбутнє" уверен, что реально отстаивать интересы простых украинцев возможно только при одном условии: когда для власти на первом месте будет Украина и её ценности, а не указания из-за границы. — Сейчас мы имеем не "слуг народа", а слугу МВФ и других международных структур. У нас в органы власти то Восток кого-то назначает, то Запад кого-то назначает, пора уже украинцам назначать украинцев! — считает Юрий Гранатуров», — йдеться в тексті. Ідентичний матеріал вийшов того ж дня на ресурсі «НовостиN».

А 6 жовтня у виданні «НовостиN» вийшов матеріал за мотивами «плівок Онищенка» під назвою «Экс-нардеп Онищенко заявил, что Порошенко и Зеленский скрытые союзники». «Почему сегодня генеральная прокуратура и госпожа генеральный прокурор не принимают никаких мер — объяснение есть только одно. Это то, что сегодня между Зеленским и Порошенко есть скрытый какой-то договор о том, что они в политической сфере являются союзниками. Я думаю, что Петр Алексеевич, учитывая, что у него достаточный такой финансовый запас, в какой-то степени поддерживает сегодня правящую партию, партию Зеленского. Они являются скрытыми политическими друзьями, — допустил Онищенко», — цитують Онищенка з посиланням на канал Медведчука NewsOne.

9 жовтня на сайті «Первомайськ.інфо» вийшов матеріал під заголовком «В Чаусово-2 призначено єдині на всю країну законні вибори». Він містить одразу декілька проросійських наративів: і про загрозу державного перевороту, і про зовнішнє управління. «Українські можновладці, старанно виконуючи зарубіжні настанови щодо знищення української державності, плюють на всі ці прописні істини з 2014 року. Минулі півтора року — в турборежимі», «Що і роблять шляхом призначення та проведення 25 жовтня завідомо антиконституційних, антинародних, державоруйнівних перших виборів, вчиняючи тим самим особливо тяжкі злочини з повалення конституційного ладу України і державної зради. Звертаюся до Генпрокурора та голови СБ України з вимогою щодо реєстрації кримінального провадження та термінового початку досудового слідства», — йдеться в матеріалі, автором якого є бізнесмен і політик Аркадій Корнацький. Як і в аналогічній публікації того самого автора на початку вересня, про яку писав «Детектор медіа», відсутність чіткого позначення матеріалу як авторської колонки та бекґраунду, необхідного для розуміння, про що пише Корнацький, перетворює матеріал на антиукраїнську пропаганду, хоча по суті його можна вважати критикою дій влади. 

Одеська область

Серед досліджених медіа Одеси та Одеської області проросійські дезінформаційні наративи (загалом 18) виявлені у матеріалах 7 каналу (10), сайтів «Таймер» (6) та «Монітор» (1), а також телеграм-каналу «Ревізор» (1). Вперше більшість виявлених маніпулятивних матеріалів — фрагменти телевізійних програм. Хоча формат цих програм надавав можливість спікерам висловлювати власні судження, проте ведучі мало реагували на тенденційні та не підтверджені фактами твердження, аби захистити аудиторію від пропаганди і маніпуляцій.

Програму 7-го каналу «Чорне дзеркало» за 9 жовтня «Кримська платформа та війна. Підсумки саміту Україна — ЄС» можна назвати бенефісом Євгена Червоненка, який кандидує на пост одеського мера від партії «Наш край». А програми «Твой кандидат. Николай Скорик» 7 жовтня та Live studio 8 жовтня «У приймальні Миколи Скорика проводять обшуки» перетворилися на піар кандидата від «ОПЗЖ».

Проросійські маніпуляції цього разу стосувалися децентралізації (наприклад, у програмі «Твой кандидат. Николай Скорик»: «Что касается самой реформы децентрализации…это геноцид собственного народа»). У телеграм-каналі «Ревізор» у публікації «Как надо понимать» маніпулятивно нагнітаються емоції задля створення картини тотального занепаду української економіки: «Опасения премьера Шмыгаля, что через 10 лет в Украине будет нечем платить пенсии надо понимать как намерение повысить пенсионный возраст. Казну разворовали настолько, что вырвать у пенсионеров изо рта последний кусок — это единственный выход "слуг народа"… Заботу Минсоцполитики о стариках в виде обмена на их жильё следует понимать, как намерение поставить отжим квартир у одиноких пенсионеров на поток».

Також активно пропагували ідею «дружби з Росією» («Твой кандидат». Николай Скорик»: «Украинский экономический интерес находится в большей степени в Российской Федерации — к сожалению, Евросоюз нам не дает таких возможностей»; «Кримська платформа» та війна. Підсумки саміту "Україна — ЄС«Попробовали с ядерным топливом Westinghouse [виробництва США, а не ТВЕЛ із Росії]. У меня чуть Запорожская атомная не полетела, второй Чернобыль»; «Таймер»: «Украинская элита массово интересуется российской вакциной от COVID-19 для себя и своих семей — бизнесмен»).

Можна знайти в одеських медіа і поширений наратив «Медведчук — надія України». Зокрема в ефірі «У приймальні Миколи Скорика проводять обшуки» чуємо: «Виктор Медведчук как раз продемонстрировал своим визитом в Москву и встречей с Мишустиными и Путиным в отношении того, что Украина должна действовать в своих интересах. Если нам выгодно чтобы наши граждане имели возможность привиться уже действующей вакциной, зарекомендовавшей себя, сертифицированной, которая работает в России – все равно чьего она производства… Если в результате этих переговоров снимут санкции для наших товаропроизводителей в области». У програмі «Кримська платформа та війна. Підсумки саміту "Україна — ЄС"»: «Что сделал Медведчук плохого? Хорошая прививка или нет — ею прививаются. У меня много друзей и партнеров, которые говорят: нормальная…»

У програмі «У приймальні Миколи Скорика проводять обшуки» відтворили проросійський меседж «втрата Криму — провина України»: «Крым действительно украинский и никакого другого варианта бить не может. Но до сих пор наши правоохранительные органы не ответили как ми его задали и какая роль в этом деле тогдашних путчистов Турчинова, Яценюка и других, которые силой захватили власть и которые фактически отдали Крым».

У програмі «Кримська платформа та війна. Підсумки саміту "Україна — ЄС"» фігурувало зовнішнє управління Україною: «Почему нам навязывают и суди, и вывоз кругляка… любой кредит, который дается нам финансистами, МВФ… приходят политики и говорят: подпиши меморандум, чтобы они стояли на коленях»).

В інтерв’ю з Андрієм Пальчевським на 7-му каналі лунає твердження, що Зеленський нічим не відрізняється від Порошенка: «Порохоботы при власти как были — так и есть. Зеленский в кильватере политики Порошенко, начиная от языковой, 16 числа общая украинизация будет». Згадують на 7-му каналі і про невиконання обіцянок Зеленського виборцям: «У нас впереди санкции против Украины. Потому что нормандский формат подписывал президент… Мы четко не выполняем взятые на себя обязательства. Самое больное, что президент Зеленский, за которого мы голосовали как противовес вранью и мародерству: а) не выполнил приговор ("Я ваш приговор") и б) самое главное — мир»).

У публікаціях «Обсуждать возвращение проспекту Маршала Жукова прежнего названия будут в декабре» і «Зеленскому запретили переходить на русский во время официальных выступлений» «Таймер» наголошує на «русофобії» і «переписуванні історії», що панують в Україні.

Слід відзначити низку матеріалів, які ми не враховуємо як такі, що поширюють проросійські наративи, але вони важливі для розуміння деструктивного контексту, зокрема характерного для сайту «Таймер»: 7 жовтня, «"Украина" — всё: на Французском бульваре приступили к застройке остатков санатория», «Украина не возражает против присутствия британских военных в южных областях — МИД», 8 жовтня, «Приёмную Скорика в Одессе обыскивает десант силовиков из Киева», «В Килие повесился атошник, зарезавший по пьяни приятеля», 9 жовтня, «Обыски накануне выборов: одесский депутат поделился впечатлениями от визита СБУ». 

Херсонська область

Тези, співзвучні з російською пропагандою, потягом тижня з’являлися в 30 публікаціях херсонських медіа. Найпопулярніший наратив — «зовнішнє управління»: Україна може стати британською колонією, у секретних американських лабораторіях в Україні створюють зброю масового ураження, а «Захід» впливає навіть на закриття шкіл та лікарень. Іще один повторюваний наратив — «Медведчук — надія України»: тільки у Медведчука, мовляв, є дієвий мирний план — це розуміє й Офіс президента, і міжнародна спільнота. Попри наближення місцевих виборів, дещо поменшало матеріалів, спрямованих на дискредитацію президента Зеленського.

Здебільшого матеріали з ознаками кремлівської пропаганди в херсонських медіа були передруками публікацій «Страна.ua», Klymenko Time, «Вести», заяв «Опозиційної платформи — За життя» або новин із сайтів, які входять до групи Медведчука.

Найбільше матеріалів із проросійськими наративами, як і раніше, публікували інтернет-видання Kherson.life, «Новости Херсонщины» та «Надднепрянка». Також пропагандистські наративи з’являлися у ймовірних передвиборчих публікаціях «ОПЗЖ» в інтернет-виданнях «Любимый Херсон» та «Херсонці».

Найбільше тез, співзвучних із кремлівською пропагандою, публікувало онлайн-видання Kherson.life. Найчастіше йдеться про «зовнішнє управління», як-от у публікації «Украина добровольно соглашается на колониальную зависимость от Великобритани — мнение» на основі фейсбучного допису «експерта» Андрія Манчука — проросійського лівого активіста, який працює на сайті «Украина.ру». Автор, спираючись на слова «експерта», описує, як Україна стане «колонією»: «Колониальная зависимость в нашей стране будет осуществляться в классической форме — то есть будет прямое военное присутствие, а также будет разграбление государственного нашей страны, который обеспечит заказами британское производство».

В іншій публікації (передрук Klymenko Time) дістається медичній реформі, яку буцім нав’язали через мережу «иностранных агентов, которые маскируются под "общественные организации"». Медреформа, мовляв, є «одним из ключевых маркеров внешнего управления Украины, в котором страна оказалась после 2014 года».

У статті (передрук зі «Страна.ua»), присвяченій тоді ще майбутній поїздці президента до Брюсселя, пишуть: говоритимуть про реформи, «которые в конечном счете поставят суды и правоохранительные органы под опосредованный контроль Запада». Згадують меморандум із Євросоюзом, за умовами якого Україна «передает иностранцам контроль над госкомпаниями, антикорупционными органами, закупками лекарств, судебной системой, диктует реформы налоговой и таможенной службы».

У матеріалі «У Кравчука нет полномочий, у Зеленского — политической воли: Почему Украина заблокировала минский процесс» підживлють тезу, що Зеленський із командою слухаються «західних кураторів» і «націонал-радикалів», які не зацікавлені в мирі, бо їм «выгоднее управлять страной в состоянии хаоса…» У ще одній публікації просувають тезу, що президент не виконує обіцянок, бо на нього впливає «захід»: для Зеленського «недовольство западных послов» важливіше за «недовольство собственного народа», якому президент обіцяв переглянути медреформу, але не зробив цього.

В іншому матеріалі (уривки заяв Медведчука зі статті видання із Зімбабве The Standard) вкотре згадують таємні американські лабораторії в Україні, в яких Пентагон створює зброю масового ураження. Від абзацу до абзацу повторюють конспірологію про приховану «деятельность опасных зарубежных биологических объектов в Украине», яка «направлена на тестирование вирусов и бактерий на гражданах Украины». «Детектор медіа» вже писав про цей фейк, який підживлює «ОПЗЖ».

Тезою про «другого Порошенка» послуговуються у матеріалі «В Офисе президента считают, что самая перспективная площадка для переговоров — это Межпарламентский диалог Медведчука». Лівий проросійський активіст і політкоментатор Михайло Чаплига, один із завсідників каналів групи Медведчука, розповідає: Зеленський перетворився «в еще большего Порошенко, чем оригинал».

У цій же публікації активно вихваляють Медведчука, водночас дискредитуючи президента, мовляв Медведчук «окончательно перехватил инициативу у Зеленского в вопросе реализации Минских соглашений». Одночасно знецінюють поїздки президента до Європи і видають за успіх поїздки нардепа Медведчука до Росії: «По словам Чаплыги, визит Зеленского в Брюссель по факту оказался пустышкой, а поездка Медведчука в Москву, напротив, у многих возродила надежду на установление мира».

У ще одному матеріалі звучить теза, буцім влада «не нацелена на поиск путей мирного урегулирования конфликта, который бушует на территории Украины», а серед політиків «только Виктор Медведчук предлагает четкую дорожную карту достижения мира». В іншій публікації вустами Медведчука українську делегацію в контактній групі звинувачують в тому, що Мінські домовленості — в «тупике».

У ще одному матеріалі стверджують, що російську вакцину від коронавірусу не пустять на український ринок, навіть якщо вона виявиться ефективною. Тему вакцини переносять у політичну площину: «То есть, вопрос поставки вакцин в Украину — политический, а не медицинский, и здоровье украинцев в данном вопросе будет зависеть исключительно от воли руководства страны».

У матеріалі-передруку зі «Страни.ua» натякають: варто було б обдумати пропозицію російської вакцини, але «после саммита с Евросоюзом украинский президент поклялся на верность европейской вакцине, которую, впрочем, еще не изобрели». У цьому ж матеріалі візит Медведчука до Москви подають як приклад того, «кто на самом деле способен договориться с Россией не только по Донбассу, но и в других сферах украино-российских отношений».

В інтернет-виданні «Новости Херсонщины» вийшла публікація «Виктор Медведчук: Евросоюз раз за разом объясняет Зеленскому, что Украину в ЕС никто не ждет». Це передрук заяви Медведчука, буцім Україна віддала «небо над нашей страной, которое теперь бороздят бомбардировщики НАТО; украинскую землю, которая в ближайшие годы должна стать собственностью иностранцев; украинские банки и госкорпорации, которыми тоже управляют иностранцы…»

В іншому матеріалі публікують висловлювання нардепа від «ОПЗЖ»: «Зеленский боится любого бродячего активиста, любого разглагольствующего о демократических ценностях соросенка…» У цій же публікації з’являється теза про війну НАТО та Росії на українській території: «Натовские бомбардировщики в воздушном пространстве Украины — это не учения, это провокация войны с Россией». Бо «наши западные, так сказать, партнеры» провокують Росію відповісти «на эти "учения" ракетными залпами». Інший співзвучний матеріал (передрук «Вестей») на сайті «Новости Херсонщины» — «Мы станем буферной зоной». Построят ли в Украине иностранные военные базы». Читачів знову закякують співпрацею з НАТО, мовляв, через неї Україна стане територією, «где будут проходить боевые действия против стратегических противников, в основном против России…».

Ще один схожий матеріал «Украину хотят сделать ареной битвы Запада с Россией, — Рабинович о намерении властей отдать Николаев под военную базу Британии» вийшов на Kherson.life: «"Зеленая" власть хочет сделать Украину ареной битвы Запада с Россией, чтобы мы сидели в подвалах и гибли под бомбами, потому что кто-то будет решать свои вопросы с военными базами».

У матеріалі «Госбюджет 2021: расходы на военные цели увеличиваются и почти в полтора раза превышают расходы на медицину» йдеться, що іноземні партнери впливають в Україні ледь не на все: «Сколько закрыть школ и больниц, наcколько повыcить налоги для предпринимателей, кого назначать cудьями и cколько миллионов заплатить "надcмотрщикам" в наблюдательныx cоветаx. Даже закупать лекарcтва в период эпидемии Украина не cможет без внешнего контроля». Цей матеріал з’явився одночасно в інтернет-виданні «Херсонці» та на сайті «Любимый Херсон». Ймовірно, це прихована передвиборча агітація партії «ОПЗЖ».

Кілька матеріалів із ознаками проросійської пропаганди опублікували на сайті «Надднепрянка». У матеріалі «Украинская Википедия — инструмент манипуляции, лжи и дезинформации» є й «нацисти» й «зовнішнє управління»: «пропагандистско-подстрекательская» діяльність української Вікіпедії «ведётся под чутким руководством заокеанских хозяев», а адміністраторами українського розділу є «ультраправые нацистские пропагандисты».

Про нацистів згадує й херсонський блогер Кирило Стремоусов, до якого в серпні приходили з обшуками у справі російської агентурної мережі в Херсоні. Протягом тижня його ютуб-канал «Кирилл Стремоусов», що 120 тисяч підписників, був заблокований. Натомість блогер публікував відео на каналі «Журналисты Стремоусова».  В описі до відео «На учителя русского языка напали нацисты» є такий текст: «Татьяна Кузьмич, выйдя из-под ареста под залог, была встречена нацистами. На учителя совершили нападение, облили её краской и оскорбили». Тетяну Кузьміч підозрюють у держзраді. Йдеться про справу з агентурною мережею, через яку обшукували й Стремоусова. Кузьміч справді облили фарбою, проте не «нацисти», а одна-єдина жінка в масці, яка говорила російською.

У відео Стремоусов згадує Майдан, який раніше називав «переворотом»: «Кощунственно образно повторятся на 2014 год, когда орды каких-то непонятных орков кидались на людей с претензиями и вопросами, а каком-то русском мире, а каком-то сотрудничестве со страной агрессором. Ребят, у нас не 2014 год. 2020 год, в котором эти кроваво-кондитерские истории уже позади».

Проросійські наративи протягом тижня не траплялися на сайтах херсонських газет та на ютубі місцевих телеканалів. В інших локальних медіа Херсонської області проросійські наративи — радше виняток і найчастіше пов’язані з рекламою партії «ОПЗЖ». 

Донецька область (вільна частина)

Протягом моніторингового тижня 5–11 жовтня основними «постачальниками» проросійських наративів було «Телебачення Слов’янська», а речниками — представники партії «Опозиційна платформа — За життя». Цього тижня основним спікером від «ОПЗЖ» в Донецькій області був Павло Придворов, голова правління ПАТ «Слов’янський машинобудівний завод», який балотується на посаду мера Слов’янська.

В програмі «Hard з Поповою» на каналі «Телебачення Слов’янська» 5 жовтня Павло Придворов озвучив найбільш популярні в медіа Донеччини проросійські наративи: що єдині реальні ринку збуту для українських товарів — у Росії і що лише «ОПЗЖ» хоче повернути мир на Донбас.

Зокрема, коментуючи економічну ситуацію на підприємствах Словянська, він озвучив популярну тезу «українські товари і сировина не потрібні нікому, крім Росії»: «З огляду на закриття кордонів з Росією, куди був основний збут керамічної продукції. Кордони закриті. Єдина партія, яка виступає за нормалізацію відносин з Росією, є "ОПЗЖ". Ми повинні вибудує стосунки через наших народних депутатів, з нашим урядом, щоб вони нас почули і все таки нормалізували відносини з Російською федерацією. Тому що і машинобудування і кераміки, залежать від ринків збуту —саме від ринків збуту в Росії, в Європу нас, на жаль, так і не пустили».

Продовжуючи тему миру на Донбасі, Придворов переконує глядачів, що «лише Віктор Медведчук і партія "ОПЗЖ" відстоюють національні інтереси України». В ефірі він говорить, що жодна інша політична партія не ставити на чільне місце мир  на Донбасі. «Всі решта партій закликають до війни незрозумілої — з ким боротися, як боротися? Треба сідати за мирні переговори – розширяти мінський формат. І продовжувати цю роботу. І тільки "ОПЗЖ" цим займається, а то що у них не виходить, це тому що вони зараз не біля керма», — сказав в ефірі політик. Ті самі меседжі він озвучував і під час зустрічей із місцевими мешканцями, про які повідомляли близькі до «ОПЗЖ» ресурси.

Піару «ОПЗЖ» в місцевих медіа доволі багато, але представники партії зосереджувались насамперед на комунальних проблемах, головна з яких — вода на Донеччині. А тому під час зустрічей запевняли мешканців, що лише сильна місцева команда «ОПЗЖ» за підтримки народних депутатів від партії здатна вирішити це питання. У всякому випадку так це подавали в новинах на «Слов’янському телебаченні» 6 жовтня: «Якщо нам треба буде допомога, то у нас є такі керівники, як Наталія Королевська та Юрій Бойко, які нам допоможуть на парламентському рівні».

Фото: 112.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY