detector.media
19.10.2020 20:52
У Білорусі за нібито участь у протестах і непокору силовикам заарештували п'ятьох журналістів
У Білорусі за нібито участь у протестах і непокору силовикам заарештували п'ятьох журналістів
Незважаючи на докази того, що журналісти виконували професійні обов'язки та не опирались під час затримання, всіх заарештували на два тижні.

У Мінську відбувся суд над п'ятьма журналістами, яких затримали на вихідних під час акцій протесту. Про це пише Tut.by.

17 жовтня затримали і «забрали до відділку для перевірки документів» Дар'ю Спєвак з Onliner, Вадима Заміровського і Всеволода Зарубіна, які працюють для двох видань - Tut.by і «БелаПАН». Їх звинувати за ст. 23.34 КоАП (Участь в несанкціонованих заходах) і 23.4 КоАП (Непокора законному розпорядженню або вимозі посадової особи при виконанні ним службових повноважень).

Під час судового засідання свідки розповіли, що непокори з боку журналістів не було, та додали відповідні відеозаписи.

«Моя підзахисна виконувала свої професійні обов'язки. У неї при собі був бейдж, який це засвідчує, а також дозволяє відвідувати масові заходи», - заявив адвокат Дар'ї Спєвак.

Проте суддя вирішила визнати Дар'ю винною і призначити їй сім діб арешту за статтею 23.34 і шість діб - за статтею 23.4. Всього під арештом за свою професійну діяльність вона пробуде 13 діб.

У протоколі затримання Вадима Заміровського вказано, що він начебто не реагував на «неодноразову вимогу» силовиків покинути певне місце. 

«На мені була куртка бірюзового кольору, велике редакційне посвідчення висіло на шиї. Також на мені було два фотоапарати, було зовсім очевидно, що я журналіст. Силу до мене не застосовували. У протоколі не вказано, як саме я порушував громадський порядок або брав участь у несанкціонованому заході», - розповів журналіст.

Суд визнав Вадима Заміровського винним за обома статтями і призначив йому покарання - 15 діб (10 діб - за участь в несанкціонованому мітингу і 5 - за непокору).

Всеволод Зарубін свою провину також у суді не визнав. Його заарештували на 10 діб за нібито участь в мітингу і 5 діб - за нібито непокору.

Також по 15 діб отримали Артем Майоров (видання «Білоруси і ринок») та Олександр Любенчук («Белсат»), яких затримали 18 жовтня.

На фото: Вадим Заміровський / Tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY