detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
19.10.2020 14:30
«Буду чхать і кашлять, щоб усі хворіли». Огляд політичних токшоу за 12–16 жовтня 2020 року
«Буду чхать і кашлять, щоб усі хворіли». Огляд політичних токшоу за 12–16 жовтня 2020 року
Чаплига виставляє себе на посміховище, намагаючись висміяти владу, Палиця знає про корупцію в парламенті, але нікуди не скаржиться, а Шуфрич і Тимошенко побачили в діях Зеленського «легалізацію наркоти».

Наближення виборів дається взнаки: гості токшоу не гребують не просто маніпулювати на будь-яких темах, а подекуди й загалом відмовляються від здорового глузду. Найбільше перекручувань і досі відбувається довкола пандемії коронавірусу.

12 жовтня, «Свобода слова», ICTV

Участь в етері брали міністр охорони здоров’я Максим Степанов, т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет, народні депутати: лідерка фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов, заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк, член фракції «Слуги народу» Олександр Качура, а також львівський міський голова Андрій Садовий (відео). Разом сім гостей (шість чоловіків та одна жінка).

Зайшлося про коронавірусні загрози для держави. Ведучий Вадим Карп’як згадував про «колапс медичної системи» за таких темпів поширення хвороби та допитувався, чи має уряд план дій. Максим Степанов був непохитний: у країні, мовляв, зайнято 20 тисяч ліжок за граничної можливості у 52 тисячі, а в Кабміні планують запроваджувати жорсткіші обмеження. Зокрема, повну заборону масових зібрань: більше 50 людей — у регіонах «зеленої» зони, будь-яких зібрань — у «червоній». Ще Максим Степанов говорив, що уряд найближчим часом планує закупити противірусний препарат «Ремдесивір». Щоправда, такі плани в Кабміну були спершу у квітні, а тоді у липні. Також до протоколу лікування долучать імуноглобулін.

Півроку «злочинно втрачені», кошти з ковідного фонду витрачені незрозуміло куди, а медики не застраховані — це вже полум’яна промова співголови фракції «Європейської солідарності» Артура Герасимова. Скорочений формат «Свободи слова» на ICTV призвів до небаченого: Герасимов встиг розкритикувати Зеленського, але не мав часу пропіарити Порошенка.

Ти говориш про ситуацію в медицині, але робиш це без поваги

Максим Степанов твердив, що медики мають доплати 3,5 тисяч гривень, а головний запобіжник медичного колапсу — відсутність масових заходів. Обговорили у програмі й можливе впровадження надзвичайного стану через пандемію. Таку думку в етері кількох телеканалів озвучував присутній у студії «Свободи слова» представник монобільшості Олександр Качура.

Надзвичайний стан дозволить не проводити вибори — «референдум довіри чи недовіри до президента і його курсу». Такі думки озвучила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. У руках, за традицією, тримала стос паперів і підглядала там статистику заражень у Франції. Де, мовляв, «27 тисяч заражень на день і надзвичайного стану немає». Ці цифри відповідають дійсності, хоча й карантинні умови у великих французьких містах жорсткіші, ніж в українських мегаполісах.

На думку Тимошенко, в Україні має діяти єдина гаряча лінія, за якою недужа людина може викликати бригаду і зробити швидкий тест. Народні депутати, вважає Тимошенко, 20 жовтня мають ухвалити рекомендаційну постанову: як має діяти Кабмін в умовах посилення епідемії.

Потому у центрі уваги опинився Качура. Він запевняв, що в парламенту немає повноважень вказувати Кабміну, що робити (Тимошенко наполягала, що Верховна Рада може ухвалити постанову рекомендаційного характеру). А ще Качура «ввімкнув задню» щодо надзвичайного стану, розповідаючи, що зараз це не на часі й місцеві вибори пройдуть за графіком.

Встиг нардеп і виправдатися за власну заяву щодо закупівлі російської вакцини проти коронавірусу, яку вже протестував Медведчук. За словами Качури, влада дослухатиметься до рекомендацій ВООЗ і закупить ту вакцину, ефективність якої доведуть клінічно. На цьому можливість вільно говорити для «слуги народу» вичерпалася, бо саме розпочалася його сварка з представником «ЄС» Герасимовим.

Садовий відзвітував, як кожному хворому лікарю у Львові виплачують по 20 тисяч гривень, як міська влада закуповує 250 електробусів та інший екологічно чистий транспорт, і роблять усе це самотужки, не чекаючи допомоги центральної влади. Відвертий потік піару ведучий Вадим Карп’як, зазвичай критичний до гостей від влади, у цьому випадку не зупиняв.

Останнім про роботу в умовах пандемії звітував т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. Він говорив, що МОН спершу рекомендували канікули у школах із 19 по 30 жовтня. Та через щоденне стрімке зростання кількості уражених свіжі рекомендації встановлюють термін із 15 по 30 жовтня.

Железняк немовби оцінює роботу МОН у період пандемії

Далі настала черга гостей з опозиційних фракцій критикувати дії Міносвіти. Спершу Ярослав Железняк із «Голосу» візуалізував видатки відомства на боротьбу з пандемією, а потім закликав врешті виділити гроші на засоби захисту в навчальних закладах, не відправляти молодших школярів на дочасні канікули, підготувати вчителів до онлайн-занять. Шкарлет заніс собі в досягнення, що, прийшовши на посаду, «звільнив усіх заступників», які, мовляв, неефективно працювали в умовах епідемії.

Зрештою, скорочення тривалості етеру «Свободи слова» до 52 хвилин змушує ведучого ще ретельніше фільтрувати потоки «води» від гостей, а присутніх політиків, своєю чергою, говорити по суті. Хотілося б, аби такий підхід узяли на озброєння й на каналах «112», NewsOne та ZIK, де токшоу виглядають як три шість годин розмов ні про що.

14 жовтня, «Український формат», NewsOne

На передмову прийшов нардеп від «ОПЗЖ» Ілля Кива, щоб напередодні виборів «вкричати» вигідні його політсилі тези в голови глядачів. Рівень студійної дискусії своєрідно «анонсувало» і бліцопитування громадян на вулицях. В одній із реплік жінка літнього віку запевнила журналіста, що хоче «отомстить цій державі. Якщо я захворію, я буду чхать і кашлять, щоб усі хворіли». Приблизно такого ж рівня обговорення тривало й у студії.

На старті випуску ведуча Діана Панченко привітала із прийдешнім святом — Днем Захисника України «всіх чоловіків» (хоча захищають Україну не тільки вони), а потому розповіла «гарні новини»: на прохання Медведчука Росія знімає санкції з українських підприємств. І байдуже, що послаблення стосуються всього трьох вітчизняних заводів, тож суттєво на торговельний баланс двох країн це не вплине.

Та для ведучих каналу Медведчука навіть такі новини — свято. Тож ведучий Віталій Дикий тут же поцікавився в Іллі Киви, а чи буде відповідний крок з боку України. У відповідь глядачі почули тираду, що цим самим Медведчук здійснив «акт защиты отечества» (десь заплакали українські воїни в холодних окопах), адже нинішня влада «бесполезна». Далі пішов блок «Росія, врятуй від Заходу», де Кива волав, що держава — під зовнішнім впливом і її треба рятувати, адже ми «превращаемся в кладбище…, в быдло». Що зарадить ситуації? Тільки прямі переговори з Росією.

А краще би Ілля Кива послухав мудрих людей, що «загравання з росіянами завжди призведе до краху. Давайте подивимося на історію цього "русского племени", яке себе називає народом. Це вбивства, вбивства і ще раз вбивства. Будь-які домовленості і будь-які контакти з ним будуть призводити до смерті». Хоча чекайте — це ж говорив сам Кива в інтерв’ю у 2015 році.

Нині ж дісталося й учасникам Маршу УПА за те, що «всі були без масок» (Панченко) та й загалом такі заходи, мовляв, лякають пересічних киян. Кива в цей час робив контрольні постріли в мозок глядачів, нагадуючи, що «часть территорий мы отдали самостоятельно». А ще вкотре згадав про «слабкого і невпевненого» президента Зеленського та про «светлого чистого гея Гончарука». Звідки він це взяв, гість ведучим прямо не відповів.

Трешток у гуртовій частині «Українського формату» забезпечували народні депутати Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя»), Альона Шкрум (ВО «Батьківщина»), Олександр Качура, Олексій Устенко («Слуга народу», вмикалися відеозв’язком), колишні нардепки Оксана Продан («УДАР»), Ганна Герман (Партія регіонів), економісти: реальний — Павло Кухта та удаваний — Олександр Охріменко, головний військовий прокурор часів Порошенка Анатолій Матіос, політичні коментатори Ростислав Балабан, Юрій Дудкін, Микита Василенко, Михайло Чаплига, Ірина Паламар, кандидат в очільники Маріуполя Володимир Клименко («ОПЗЖ»).

На «розігріві» колишній військовий прокурор захищав право на мовлення телеканалу NewsOne (що й не дивно, враховуючи, що окремих високопосадовців часів Порошенка здебільшого тільки на канали Медведчука і кличуть). А далі почався той самий треш.

Спершу найбільше старалися «економіст» Охріменко та раніше підписуваний як «медіаексперт» Микита Василенко. Спочатку почубилися за те, чи відзначати День захисника України. «Економіст» запевняв, що свято приживеться, адже «23-тє теж довго не святкували». Затятий прихильник СРСР Василенко огризався, Охріменко ж кричав на опонента за «провокації».

Микита Василенко при цьому згадував свого батька, хореографа Кіма Юхимовича. За книжками якого, мовляв, будуть ставити танці навіть тоді, «коли Україна піде у небуття». В цей час у студії глядачів запитали, чи відзначають ті День захисника України. За перші кілька хвилин баланс схилився на користь тих, хто нічого не святкує (94%). «Народ все сказал», — констатував проросійський коментатор Дудкін.

Нардеп від «ОПЗЖ» Качний говорив, що «Владимир Александрович — это Янукович в молодые годы» (мовляв, чинний президент так само прагне узурпувати владу, як і його попередник-утікач). А коли зайшлося про коронавірус, настав зоряний час Олександра Охріменка — свідка секти заперечення та масонської змови. «Економіст» висміював наведені цифри захворюваності, горлав, що «в Україні кількість померлих за перше півріччя — на 24 тисячі менше, ніж рік тому» (що майже відповідає дійсності). А поширення інформації про коронавірус вигідне лише напередодні виборів. Тут уже опонувати йому взявся Василенко, який у небезпеку коронавірусу вірить.

Василенко приємно вражений високим рівнем медичних знань Охріменка

Микита Василенко зайшов з іншого боку: твердив, що врятує від пандемії… російська вакцина. І байдуже, що в науковців із Європи є низка запитань до якості препарату. Василенко мовив, що «якщо вакцину не вживати — нікому буде і захищати Україну» і що російський препарат «колоти будуть усі». Про важливість якнайшвидшого замовлення російської вакцини говорив і Качний.

Наступна «зрада» на порядку денному програми — угода українських та польських компаній щодо спільного видобутку газу на території нашої держави. Документ, вважає політкоментатор Михайло Чаплига, ставить Україну в іще більшу залежність від західних країн, та й загалом Польща — європейський форпост США, тож таким чином Штати ще міцніше затиснули нашу державу. А угоди, підписані Зеленським у Великій Британії, на думку «експерта», — взагалі «торговля родиной» (це ж словосполучення ми чули від ведучих тиждень тому).

Далі ведучі програми, як у старому анекдоті, «вийшли самі на себе». У студії показали сюжет про роботу заводу «Меридіан». Кореспондент NewsOne при цьому сказав, що замовлень тут не бракує й у кризу, але молодь іти працювати на підприємство не бажає через низькі зарплати. «За такою логікою всі підприємства скоро не працюватимуть. Можна ж купувати іноземне», — тягла «зраду» за вуха ведуча Панченко. Та щось пішло не так, коли економіст Кухта заперечив, що кореспонденти телеканалу самі сказали про наявність замовлень навіть у кризу. А отже низька зарплата працівників — лише наслідок неефективного менеджменту.

Діана Панченко, побачивши легке спростування теорії про «всі заводи закриються через іноземців», помітно знітилася й почала відбиватися тезами на кшталт: «Може, там маленькі замовлення?». Чому про розмір замовлень кореспондент каналу не запитав безпосередньо в керівників «Меридіану», залишається лише здогадуватися.

Та в цьому блоці найбільшим викривачем «масонських змов» був Чаплига. Він стверджував, що «Зеленский хочет продать газовые хранилища на Запад», а зустріч президента з головою британської розвідки тягне на справу за зраду батьківщині. Нардеп із монобільшості Олексій Устенко, долучившись до галасу відеовключенням, виглядав розгубленим у хорі критиків влади.

«По контракту с Великобританией мы должны выплачивать 160 миллионов фунтов ежегодно, а могли бы строить свои корветы», — критикував військові угоди України та Британії нардеп Качний. Знайшлося в гумовому етері «Українського формату» й місце для чергового сюжету про скандали за участі «слуг народу».

Чаплига не хотів віддавати пальму першості «найекспертнішого експерта» програми. Старався так, що аж виставив на посміховище сам себе. Бо, критикуючи тупість представників влади, сказав, що в посадовців «настає ефект Крюнінга… Даунінга» (насправді Даннінга-Крюгера). В цей час «колгоспниця Медведчука» Ірина Паламар згадувала, як «выкормыши соросов» у владі, мовляв, сплять і бачать, як змусити населення деградувати.

На завершення основного блоку Ірина Паламар нагадала тим, хто міг забути, що «война важна только западным структурам». А Олександр Качний із радістю повідав, як на день Покрови був у храмі, де «огромное количество людей причащалось».

На післямову залишилися Паламар та Чаплига, а компанію їм склали соратниця Надії Савченко Тетяна Проторченко та політкоментатор Ігор Рейтарович. Разом участь в етері взяли 18 гостей (13 чоловіків та п’ять жінок).

Зазвичай, у післямові «Українського формату» немає того рівня трешу, що панує в основному блоці. Адже завдання фінального відрізку — «розжувати» глядачам тези, озвучені кількома годинами раніше. Та нині навіть у післямові коїлося таке, що глядачеві з мінімальним рівнем критичного мислення витримати було важко. Ірина Паламар просила небесні сили зглянутися на те, що нині «два народа православных борются в братоубийственной войне», а також запитувала в Бога, «когда президент Зеленский уже покинет нас?».

Чаплига в цей час «вангував», що «Слуга народу» не візьме найбільше мандатів у місцевих радах, а боротиметься за 2-ге чи 3-тє місце. Зраду з повітря Чаплига та ведучий Шелест намалювали й на новині про те, що білоруське МЗС вручило українському послу ноту протесту через указ Зеленського про спрощення еміграції тамтешніх ІТ-фахівців до України: «На Росію наклали санкції за видачу паспортів в ОРДЛО. А тепер Україна робить теж саме!». А опитування, анонсоване Зеленським, — «це визнання референдуму в Криму», — остаточно попрощався з логікою Михайло Чаплига. Трохи забувши, що наша держава не окупувала окремих територій Білорусі, а лише запропонувала тамтешнім фахівцям працювати в комфортніших умовах. Та й опитування людей за їхнім бажанням відрізняється від «волевиявлення» під дулами автоматів окупантів. Та спроби Ігоря Рейтаровича вказати, що політкоментатор маніпулює, розбилися об галас у студії.

Ірина Паламар наприкінці етеру вирішила довести, що навіть пересмикувач Чаплига їй не конкурент у прагненні пропіарити російську антиковідну вакцину. «Уже президент на себе тестировал, лидеры фракций, их семьи… каждый человек говорит: "Нам нужна вакцина"», — несла потік свідомості Паламар, яка ще півроку тому називала пандемію «мыльным пузырем» і «большой аферой». Тепер, коли політкоментатор Рейтарович намагався апелювати до того, що російська вакцина ніким, крім росіян, не протестована, Паламар затикала йому рота фразою: «У вас есть медицинское образование? Нет? Тогда молчите».

Зрештою, черговий випуск «Українського формату» можна охарактеризувати фразою з реп-композиції: «У нас нет правил, здесь нет морали». Адже, намагаючись втовкмачити в голови глядачів вигідні «ОПЗЖ» (а отже й Росії) геополітичні тези, «експерти» у студії не просто маніпулюють, а й відверто нехтують логікою та здоровим глуздом.

15 жовтня, «Право на владу», «1+1»

Намагалися не сваритися у студії перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, генеральний прокурор (2016–2019) Юрій Луценко, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, голова партії «Голос» Кіра Рудик, голова партії «За майбутнє» Ігор Палиця, генеральний директор інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко, експерт із політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай, директорка Державного експертного центру МОЗ Тетяна Думенко, представниця UNICEF Катерина Булавінова, академік Сергій Комісаренко. На включеннях були міністр охорони здоров’я Максим Степанов, головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні Мечникова, кандидат у мери Дніпра від «Слуги народу» Сергій Риженко, ексголовний лікар Одеської обласної лікарні, кандидат на посаду міського голови Одеси від партії «За майбутнє» Сергій Калинчук, ековолонтерка, кандидатка в мери Запоріжжя від «За майбутнє» Олеся Крамаренко. Тобто 14 гостей (дев’ять чоловіків та п’ять жінок). При цьому партію «За майбутнє» в етері представляли троє спікерів.

Спершу зайшлося про ситуацію з коронавірусом. На старті етеру показали сюжет про стан справ із хворобою в Україні. Представниця UNICEF Катерина Булавінова розповіла про необхідність вакцинації від грипу (в першу чергу медпрацівників), брак кисню, в тому числі в первинній ланці, а також заявила, що антибіотики коронавірусну хворобу не лікують.

Міністр Степанов звітував про роботу профільного відомства: кошти на закупівлю вакцин від грипу, мовляв, виділили, а вже до кінця наступного тижня до України надійде 18 тисяч доз нібито помічного від коронавірусної хвороби препарату «Ремдесевір». Міністр також закликав не призначати антибіотики з перших днів хвороби, аби не мати звикання до них на важчих етапах.

Критикувати його взялися присутні у студії парламентарки Геращенко та Рудик. Представниця «ЄС» розповідала, що медикам бракує захисних костюмів (побіжно згадавши, що навіть ті, якісні, закуплені Порошенком, вже закінчуються), лікарі не мають істотних доплат за роботу з хворими на коронавірусну хворобу, а також потребують страхування (відповідний законопроєкт якраз і просуває «Євросолідарність»). Коли ж до розмови долучили лікарів кандидатів у мери, то й Риженко з Дніпра, й Калинчук з Одеси сказали, що істотних змін ситуації із забезпеченням лікарень досі немає й ситуація наближена до катастрофічної.

А от співведучий «Права на влада» Ігор Палиця (а як ще назвати людину, яка не пропускає жодного з етерів цього токшоу?) неприховано піарив власну політсилу. Розповідаючи, як добре готовий до епідемії Луцьк (рідне місто політика), адже обласний центр має 450 кисневих точок, а ще туди закупили три томографи по 8,5 мільйона гривень кожен. Спиняти потоки піару Мосейчук навіть не намагалася.

«Співведучий» проєкту нарешті повернувся до студії після коронавірусної хвороби

Дісталося й центральній владі. Зокрема, коли Степанов звітував про закупівлю 161 комп’ютерного томографа, які до кінця року мають надійти до українських лікарень, Палиця зазначив, що влада закупила обладнання по 12 мільйонів за апарат, тоді як його політсила — по 8,5. Юрій Луценко, своєю чергою, ганив міністерство за те, що медики, мовляв, мають похвилинну оплату за роботу із хворими на коронавірусну хворобу. Максим Степанов заперечував, розповідаючи, що кожен медик має 300% доплату за ризики, а кошти можуть затриматися хіба що на рахунку лікарні.

«Говоримо багато, але нічого не робимо», — зауважив академік Сергій Комісаренко, додавши, що карантин, мовляв, запровадили своєчасно.

Говорили присутні фахівці й речі, за які їх могли навіть побити в етері проєктів NewsOne чи «112»: що російська вакцина протестована недостатньо, щоб вести мову про її закупівлю. Очільниця експертного центру МОЗ Тетяна Думенко попередила: очікувати на прихід коронавірусної вакцини раніше 2021 року марно. Хоча один із європейських виробників, мовляв, уже звернувся до українських дослідників із запитом на тестування власного препарату.

У другій частині проєкту у студії стало гарячіше: обговорювали опитування, зініційоване президентом Зеленським. Тут головним критиком виступив генпрокурор часів Порошенка. Юрій Луценко спершу розкритикував саму владу, прогнозував, що «Слуга народу» отримає менше 20% голосів (так показують соцопитування) і не матиме жодного мера в обласному центрі. Ганив Луценко і перелік озвучених запитань. Мовляв, за корупцію треба саджати, а не говорити про збільшення термінів (хоча пригадати гучні посадки за Луценка теж важко), дивувався питанням про медичний канабіс (Палиця в цей час викрикував, що просування його «замовила наркомафія»).

Не забув Луценко і про «зірвану спецоперацію із затримки вагнерівців» (хоча в СБУ таки визнали, що по членам ПВК співробітники працювали), про захисника України Ярослава Журавля, який помер у «сірій» зоні, не дочекавшись евакуації. «Влада нічого не вчиться, і тому програє», — резюмував соратник Порошенка.

Тим часом Руслан Стефанчук запевнив, що ініціативою президент не порушив жодної статті конституції, адже опитування не матиме правових наслідків. У цей час представниця «Євросолідарності» Геращенко закликала допомогти президентській політсилі програти вибори і не дати їм жодного голосу (жодних зауважень від ведучої). Руслан Стефанчук так і не розповів, хто оплатить опитування та як опрацюють його дані. Тож політкоментатор Олександр Солонтай припустив, що президент просто закликає прихильників не сидіти вдома і йти на дільниці.

Фінальне слово очікувано мав голова партії «За майбутнє» Ігор Палиця. Соратник Коломойського вщент розкритикував чинну владу, у тому числі за корупцію. Та на пропозицію Стефанчука заявляти про факти, користуючись статусом нардепа, не пристав, відмовившись за принципом «ваша більшість — ви й вирішуйте».

Загалом, «Право на владу» все ще вигідно відрізняється від більшої частини схожих токшоу. Адже, попри потужний піар «За майбутнє», у тригодинному етері не бракує місця і для фахової дискусії щодо наболілих питань.

16 жовтня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До студії прийшли та вмикалися президент України (1991-1994) Леонід Кравчук (відео), лідери парламентських фракцій Давид Арахамія («Слуга народу»), Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина»); народні депутати Ірина Верещук («Слуга народу»), Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа – За життя»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Олександра Устинова («Голос»); лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, членкиня венеційської комісії від України (2009-2013) Марина Ставнійчук, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко, журналіст-розслідувач Денис Бігус (відео), головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, голова ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін (відео), голова Верховної ради Білорусі (1991-1994) Станіслав Шушкевич (телефоном). Разом 15 гостей (11 чоловіків та четверо жінок).

Автори проєкту пішли на ризик: узяли гостру тему (опитування від президента Зеленського), запросили до студії представників майже всіх парламентських фракцій, і це — в етері за 9 днів до місцевих виборів. Тож «рушниця», яку повісили ще на старті програми, невдовзі таки «вистрілила» скандалами та взаємними звинуваченнями, які не припинялися до фінальних титрів.

Та зі старту все починалося мирно, адже зайшлося про відставку президента Киргизстану на тлі народних протестів. Колишній голова білоруського парламенту Станіслав Шушкевич певнив: Олександр Лукашенко приклад киргизького колеги не наслідуватиме, адже звик до силового вирішення конфліктів та до повного контролю влади у республіці.

Потому тема перемістилася до місцевих виборів, а також соцопитування, анонсованого днями Зеленським. Савік Шустер навів зібрану авторами програми статистику: 70% глядачів збираються йти на місцеві вибори, 20 сумніваються і 10% певні, що відвідувати дільниці не будуть. Запитували глядачів, чи збираються вони відповісти на питання, озвучені президентом. Тут схвально відповіли 64% опитаних, 9 сумніваються і 27% голосували за те, що участі в опитуванні не братимуть.

Про важливість опитування, ініційованого президентом (у частині посилення покарання за корупцію), говорив голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко. Посадовець певнив: понад 5 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель за часів незалежності виведені у приватну власність через безоплатну приватизацію. Ділянки, мовляв, оформляли на родичів та підставних осіб, тож зі справою розбираються правоохоронці, а винні мають отримати покарання. Інвентаризацію земель, говорив Лещенко, мають закінчити до кінця цього року. А ще додав, що раніше сервери Держгеокадастру були під управлінням з іншої країни, деталей, щоправда, не розкривши.

Запал гостя намагався загасити голова ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін. Він говорив, що влада не зацікавлена у покаранні корупціонерів. Зокрема, знищуючи антикорупційний суд чи закриваючи справи проти бізнесменів на кшталт Олега Бахматюка. Тож краще, певен Шабунін, покарати хоч когось, а не говорити про посилення відповідальності без конкретики.

Не мовчали і присутні у студії політики. Представник «Євросолідарності» Олексій Гончаренко згадав, що «за півтора року Зеленський нікого не посадив», а Юлія Тимошенко закликала усіх колег із парламенту вже у вівторок проголосувати за зміни до Кримінального кодексу, щоби за корупцію у великих масштабах давали довічне ув’язнення. Попри ліміт часу, лідерка «Батьківщини» певнила, що відповідний проєкт закону до вказаної дати підготують.

Далі присутні заходилися обговорювати опитування від Зеленського в цілому. Тут уже слів не добирали, маніпулюючи, хто як може. Нестор Шуфрич з ОПЗЖ «викрив» владу на тому, що вона, мовляв, хоче опитуванням узаконити «выращивание марихуаны». Хоча Зеленський вів мову лише про використання канабісу для медичних цілей. Підспівувала йому і Юлія Тимошенко, вбачаючи у діях влади бажання «легалізувати наркоту» на догоду наркокартелям.

Попри заперечення з боку інших гостей, і Шуфрич, і Тимошенко переконували, що канабіс у медичних цілях в Україні дозволений законодавчо. Це неправда — в Україні законно вирощувати тільки технічну коноплю для промислового виробництва. Далі суперечка плавно переросла у сварку, де левова частка присутніх винуватила Зеленського у порушенні закону та маніпуляціях перед місцевими виборами.

Віталій Шабунін відчував себе чужим на цьому «святі життя»

Чи не найактивнішим критиком глави держави виступив головред «Цензор.нет». Юрій Бутусов сказав, що президент рішенням провести соцопитування порушив, як мінімум, статтю 106 Конституції (про повноваження глави держави). Слова Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи чинного президента назвав «маразмом». Відбивати атаки противників представникам монобільшості Верещук та Арахамії було дуже важко. Та й дати змістовних відповідей на запитання, хто проведе опитування та за які кошти, члени фракції «Слуги народу» не змогли.

Піддала жару і лідерка ВО «Батьківщини». Крім звинувачень, що влада співпрацює з наркокартелями, легалізуючи «наркоту» (що навіть звучить образливо відносно паліативних хворих, які потребують знеболення), Тимошенко вкотре нагадала про похід у Конституційний суд у боротьбі з «розпродажем землі». Хоча у 2008 році, вносячи аналогічний законопроєкт, не переймалася долею українських земель, адже документ жодних обмежень для іноземців не містив.

Олександра Устінова відкриває нові грані ораторського таланту колеги з «Батьківщини»

Градус напруги у студії впав, коли на відеозв’язок вийшов журналіст-розслідувач Денис Бігус, розповівши деталі оприлюднених нещодавно матеріалів про діяльність блогерів-політиків Анатолія Шарія та Олександра Дубинського.

Токшоу, що не ввійшли до огляду:

13 жовтня, «Пульс», 112

Гостями були політичний консультант Руслан Бортнік, народний депутат Олександр Дубінський, Євген Шевченко («Слуг народу»), Віктор Чорний (ОПЗЖ), Анатолій Урбанський («За майбутнє»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), політолог Михайло Погребинський, політичний шоумен Дмитро Співак, політичний коментатор Володимир Кацман, ексміністр транспорту Євген Червоненко, аналітик «альтернативного експертного уряду» Валентин Землянський, координатор партії «Опозиційна платформа – За життя» в Костянтинівці Олег Азаров, ексчленкиня Венеціанської комісії Марина Ставнійчук, голова Волинської облорганізації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Олег Чикида. Разом 14 гостей (13 чоловіків та одна жінка).

15 жовтня, «Народ проти», «Україна 24»

Участь брали народні депутати Ірина Верещук, Олександр Качура, Михайло Радуцький («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, лідер партії «НАШІ» Євгеній Мураєв, заступник Міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська, політкоментатор Михайло Чаплига, Валентин Гладких, телеведучий Максим Назаров, конфліктологиня Марина Черенкова. Разом — 13 гостей (10 чоловіків та троє жінок). Резонували нардеп зі «Слуги народу» Максим Бужанський та колишній парламентар-свободівець Юрій Михальчишин.

16 жовтня, «Ехо України», Прямий

Гостями були народні депутати Михайло Волинець (ВО «Батьківщина»), Ольга Василевська-Смаглюк, Людмила Буймістер («Слуга народу»), нардепи 8 скликання Ігор Лапін, Леонід Ємець («Народний фронт»), Вікторія Пташник («Самопоміч»), керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, голова КВУ Олексій Кошель. Разом вісім гостей (п’ятеро чоловіків та троє жінок).

16 жовтня, «Протистояння», NewsOne

У передмові був політкоментатор Вадим Карасьов. В основному блоці галасували народні депутати Олександр Качний, Віктор Чорний (ОПЗЖ), Данило Гетманцев, Сергій Бабак, Євгеній Шевченко, Галина Янченко, Олексій Устенко, Владлен Неклюдов («Слуга народу»), політкоментатори Михайло Чаплига, Валерій Димов, міністр соцполітики 2016-2019 років Андрій Рева, головний військовий прокурор часів Порошенка Анатолій Матіос, народні депутати попередніх скликань Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), Юрій Левченко (ВО «Свобода»), Михайло Опанащенко («Партія регіонів»), член ЦВК Віталій Грень, голова Харківської міської організації ОПЗЖ Андрій Лесик, економіст Павло Кухта, «економіст» Олександр Охріменко. Разом 19 гостей (17 чоловіків та двоє жінок).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY