detector.media
18.10.2020 16:17
«Історичній правді» виповнилося 10 років
«Історичній правді» виповнилося 10 років
Видання засноване журналістами та істориками Вахтангом Кіпіані, Павлом Солодьком та Олександром Зінченком.

Виданню «Історична правда» 18 жовтня виповнилося 10 років. Про це нагадав у Facebook один із засновників, журналіст та історик Олександр Зінченко.

Він розповів, як з'явилась «Історична правда». У 2008 році його колега Вахтанг Кіпіані поділився мрією створити історичний глянець.

«Десь півтора роки ми ходили з цією ідеєю по різних потенційних інвесторах і партнерах, але з мінімальною користю. 2008 рік раптово перетворився на 2009 і весь бізнес "видихав" чергову світову фінансову кризу. Ніхто не горів бажанням вкладатися у потенційно неприбутковий проєкт. Так поступово ми прийшли до думки, що замість глянцю можна спробувати зробити сайт», - розповів пан Олександр.

До Кіпіані та Зінченко у 2010 році приєднався зі схожою ідеєю журналіст та історик Павло Солодько, тоді було створено план перших публікацій. 

За словами Олександра Зінченка, сама поява «Історичної правди» у 2010 році – була «відповіддю» Януковичу, оскільки влада повернулася до прославляння радянського минулого.

«Для нас з Вахтангом це не було роботою, ми не отримували грошей за публікації та редактуру. Ми були волонтерами ще тоді, коли це не було модно. Одну ставку фінансувала УП. І Павло працював таким собі мотором проєкту до 2014 року, коли його мобілізували до війська», - зазначив пан Олександр.

Найуспішнішим, але кризовим роком для «Історичної правди» він називає 2014-й. У березні того року сайт відвідав 1 млн унікальних користувачів. Водночас Павла Солодька мобілізували, Вахтанг Кіпіані був зайнятий запуском телевізійної «Історичної правди» на каналі ZIK, а самого Олександра Зінченка покликали приєднатись до реформи Українського інституту національної пам’яті.

Тоді до команди сайту приєднався «редактор-волонтер» Ігор Бігун, до юридичного супроводу проєкту підключився Ігор Розкладай, було створено ГО.

У 2017 році видання зібрало 1 млн грн на краудфандінгу, щоб мати можливість існувати та розвиватись. Тоді ж до «Історичної правди» приєднались історики Володимир Бірчак та Віталій Скальський.

«Ітого. За 10 років існування «Історична правда» залишається найбільш популярним сайтом про українську історію з найбільшим архівом публікацій. За 10 років на «Історичній правді» вийшло більше 13 000 публікацій, майже 1000 істориків, політиків, письменників і публіцистів стали нашими авторами. Борис Джонсон і Віктор Ющенко, Сергій Плохій та Марія Матіос, Василь Стус та Юрій Смолич, Степан Бандера і Джон-Пол Химка, Вацлав Гавел та Оксана Забужко, Джеймс Мейс та Левко Лук'яненко. Найбільшу кількість текстів для ІП написав я: 102», - розповів Олександр Зінченко.

Нагадаємо, 19 жовтня суд має оголосити рішення в справі за позовом Віктора Медведчука проти Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat. Медведчук судиться через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР», в якій згадується його ім'я.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY