detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.10.2020 20:22
Три канали Медведчука піарили його зустріч із Путіним – їх перевірить Нацрада
Три канали Медведчука піарили його зустріч із Путіним – їх перевірить Нацрада
Загальний хронометраж трансляцій зустрічі та сюжетів про неї на трьох каналах склав майже 6 годин.

15 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів NewsOne, «112 Україна» та ZIK через ознаки пропаганди органів держави-агресора. Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні за результатами моніторингу ефіру мовників.

6-8 жовтня ці канали транслювали програми та сюжети про зустріч народного депутата, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві. Темами зустрічі були налагодження відносин Росії з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 «Супутник V» в Україну та святкування 75-річчя перемоги у німецько-радянській війні.

На NewsOne тричі в програмі Newstime показували нібито повну версію цієї зустрічі та ще 11 разів показували фрагменти зустрічі з редакційним коментарем каналу. Загальний хронометраж усіх програм і сюжетів становив 1 годину 30 хвилин.

На «112 Україна» цю зустріч показували в програмі «Важливо» 23 рази загальним хронометражем 3 години 25 хвилин.

На ZIK зустріч показували двічі у включеннях у програмі «Деталі дня» та ще двічі в рубриці «У нас багато новин». Загальний хронометраж усіх включень і сюжетів становив 57 хвилин.

Нацрада вбачає в численних показах на трьох телеканалах зустрічі українського політика з Володимиром Путіним ознаки пропаганди органів держави-агресора (президент РФ є найвищою державною посадою Росії та верховним головнокомандувачем збройних сил держави-агресора). Адже поширення в українському ефірі тверджень Путіна про нібито бажання налагодити відносини з Україною спрямоване на формування його позитивного образу, популяризацію в Україні держави-агресора, що може становити загрозу національним інтересам і національній безпеці України, пояснив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Крім того, Віктора Медведчука ніхто не вповноважував на міждержавні переговори про постачання російської вакцини. За даними моніторингу Нацради, учасники та експерти програм каналів NewsOne, «112 Україна» та ZIK не були спеціалістами в галузі медицини чи молекулярної біології, та при цьому всі підтримували ідею Медведчука про постачання в Україну російської вакцини. На думку Нацради, таке незбалансоване обговорення є «потенційно загрозливою формою публічної комунікації для національної безпеки України».

Голова Нацради Ольга Герасим’юк звернула увагу, що так звані медведчуківські канали транслювали зустріч Віктора Медведчука з Володимиром Путіним у той час, як відбувався офіційний візит президента України до Великої Британії, де укладалися важливі для євроінтеграційних процесів України міждержавні угоди.

Телеканали NewsOne, «112 Україна» та ZIK належать народному депутату від ОПЗЖ Тарасу Козаку, соратнику і бізнес-партнеру Віктора Медведчука.

«Детектор медіа» у своєму аналітичному огляді «Детектор виборів» звертав увагу на те, як активно медіа ОПЗЖ висвітлювали поїздку Медведчука до Путіна.

Нагадаємо, 15 жовтня Нацрада також призначила позапланові перевірки NewsOne, «112 Україна» та ZIK через ознаки порушення Виборчого кодексу – сюжети про поїздки народної депутатки Наталії Королевської до різних міст для підтримки кандидатів від ОПЗЖ на місцевих виборах, які містили передвиборну агітацію та партійну символіку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY