detector.media
15.10.2020 13:21
Європарламент оголосив фіналістів премії імені Сахарова
Європарламент оголосив фіналістів премії імені Сахарова
Лауреата премії 22 жовтня обере конференція голів Європейського парламенту.

Комітети Європарламенту із закордонних справ та розвитку 12 жовтня обрали фіналістів премії  «За свободу думки» імені Андрія Сахарова в 2020 році. Про це повідомило Представництво Європейського Союзу в Україні.

Фіналістами стали:

Лауреата премії 22 жовтня обере конференція голів Європейського парламенту, що складається із президента ЄП та лідерів політичних груп у Європарламенті. Вручення нагороди відбудеться 16 грудня, під час церемонії у Європейському парламенті.

Премію імені Сахарова «За свободу думки» щороку вручає Європейський Парламент. Ця премія була заснована 1988 року задля вшанування осіб та організацій, які захищають права людини та засадничі свободи. Премію названо на честь радянського фізика та політичного дисидента Андрія Сахарова. До премії входить також грошова підтримка обсягом у 50 000 євро.

У 2019 році премію отримав правозахисник Ільхам Тохті, який бореться за права уйгурів на території Китаю.

У 2018 році лауреатом премії став український режисер РФ Олег Сенцов. Премію за нього отримала двоюрідна сестра, оскільки його на той момент незаконно утримувала РФ. Після обмін «35 на 35», який відбувся 7 вересня 2019-го між Україною та Росією, Олег Сенцов повернувся на Батьківщину. 26 листопада того ж року президент Європейського парламенту Давид Сассолі вручив йому премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY