detector.media
Володимир Паніотто
15.10.2020 10:15
Готовий провести опитування

Готовий провести опитування за 1/100 частини грошей, які будуть витрачені на опитування під час виборів, до того ж моє опитування буде більш точним.  

Сьогодні журналісти паралізували всю мою роботу, я давав інтерв'ю різним виданням з ранку до вечора. Щоб більше не повторюватися, хочу коротко резюмувати відповіді на ці питання.

1. Чи можна проводити опитування під час виборів, чи не вплинуть вони на результати?

В принципі можна, якщо вони коректно проводяться. Їх можна організувати так, щоб вони не вплинули на результати. Наприклад, під час виборів регулярно проводяться екзит-поли, і в багатьох країнах в анкетах екзит-полів є не тільки запитання про вибори, а й 20-30 інших запитань. А поєднання суцільних опитувань і референдумів з виборами дає велику економію коштів.

2. Сильно сумніваюся в коректності опитувань, які плануються, майже напевно вони будуть маніпулятивними. Чому? По-перше, до цих пір невідома методологія опитувань, тому вже немає часу обговорювати її в експертному середовищі.

По-друге, в законі про референдум, який готувався ретельно і не раз обговорювався, залишився незмінним ГОЛОВНИЙ ІНСТРУМЕНТ МАНІПУЛЯЦІЇ – СВОБОДА ПРИ ФОРМУЛЮВАННІ ЗАПИТАНЬ. Думаю, що те ж саме буде і при проведенні нинішніх опитувань. У законі про референдум більше 100 статей, регламентується формування комісій, друкування бюлетеня, доставка результатів, скарги і т.д. - неврегульованою залишається тільки процедура формулювання запитання. Тим часом, результат референдуму залежить від формулювання запитання більше, ніж від решти. Наприклад, запитання про підтримку мораторію на продаж землі показує, що більшість проти продажу, але якщо запитати, чи повинен власник землі мати право її продати, то більшість за продаж. Я сорок років учу студентів-соціологів коректно формулювати питання і не всі це освоюють, а в законі ні слова про те, хто буде формулювати питання і як контролювати коректність формулювань питань. Я пишу про це не один рік все з тим же успіхом (наприклад, «Обережно, референдум! Коли важліво, хто и як формулює запитання», «Чи мав Клінтон Інтимні стосунки з Монікою Левінські, або Про важлівість формулювання питання в референдумі», «Як отримати потрібний результат на референдумі. Газета «Капітал»).

3. Якщо це не референдум, а суцільні консультативні опитування для підготовки рішень, то їх проведення дуже неефективно. Перший тур президентських виборів в 2019 обійшовся приблизно в 45 млн.доларів, думаю, що додавання до виборів опитувань збільшить суму мінімум на 5-10%, тобто на 2-4 млн.доларів. Я беруся провести опитування в 100 разів дешевше і отримати більш точні результати:

1) по-перше, дані нашого опитування будуть репрезентативні для населення України в цілому, а дані консультативного опитування лише для 50-60% більш активного населення, яке прийде голосувати

2) по-друге, ми використовуємо перевірену технологію, досвідчених інтерв'юерів і ефективні методи контролю (наприклад, дані нашого опитування відрізнялися від результатів виборів менш, ніж на 3%). А забезпечити все це в суцільному опитуванні неможливо.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY