detector.media
Борис Бахтєєв
14.10.2020 09:00
Пане Зеленський, ми з вами не знайомі!

Президент пообіцяв під час виборів провести опитування. Від його імені. От як це пролунало (цитата звідси): «25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі п’ять важливих питань. Про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні, в інтернеті. Про що сперечаємось з друзями, батьками або таксистами. Про те, що раніше нас ніколи не питали. П’ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку».

Очевидно, президент особисто не буде присутній на кожній виборчій дільниці й розпитуватиме не особисто. А хто будуть ті люди, які говоритимуть від президентського імені? Хто й як їх добиратиме, хто й якими повноваженнями їх наділятиме? І цим людям неодмінно можна буде вірити? Це не будуть остапи бендери? Вони точно не стануть випитувати особисті дані? Вони точно не стануть домальовувати результати опитування до таких, які вони вважатимуть за потрібні?

Взагалі, що це буде за інстанція? Зі слів Зеленського виглядає, що якісь випадкові люди невідомої кваліфікації й невідомої репутації розпитуватимуть нас про невідомо що.

Якщо ж це буде якась паперова форма, то, окрім питання законності, постане інше: вона заплутуватиме виборців, відволікатиме їх, заважатиме сконцентрувати увагу на тому, щоби зробити свій вибір. Будь-яка стороння процедура під час виборів відволікає. Пригадується улюблений прийом надто спритних торговців — відвертати увагу покупця від ретельного огляду ним товарів.

Уже й не знаєш, як це опитування назвати — чи то крайнє дилетантство, чи то шарлатанство.

«Я задам тобі п’ять важливих питань», «Дізнатися твою думку», «А що думаєш ти?» Пане Зеленський, ми з вами не переходили на «ти»! І чи можу я зробити висновок, що теж можу звертатися до тебе отак простенько — на «ти»?

Може, ви вважаєте, що ви — барин, а ми — ваші холопи? Насмілюся розвіяти ці ваші ілюзії. А чи ви впевнені, що президент — то неодмінно Бацька, Баші або Єлбаси? А громадяни порівняно з ним — діти нерозумні? Знову мушу вас розчарувати: у демократичних державах роль президента не має нічого спільного з цим образом. А чи ви так демонструєте вашу демократичність і не відрізняєте її від панібратства?

Коли ви йшли на президентські вибори, ви обіцяли бути простим, не зарозумілим у спілкуванні. Але ж простота — це не простуватість! І тим паче простота спілкування не має нічого спільного з неввічливістю й неповагою до тих, до кого звертаєшся. Про таку «простоту» англійці кажуть дуже просто: «Він — не джентльмен».

Та й оце «а тепер я задам тобі п'ять питань» – це розмова рівного з рівними? Ні, це дуже нагадує розмову схильного до дидактизму дорослого з маленькою дитиною. Так і уявлялося, що, вимовляючи це, Зеленський подумки гладив усіх нас по голівці. Пане президенте, якщо ви вважаєте українців за розумово відсталих, ви дуже помиляєтеся.

Виборчий слоган партії «Україна — це ти!» – це суто гасловий стиль, сяк-так годиться. Але повсякденно звертатися до українців отак запанібратськи — це погана гра, пане актор.    

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY