detector.media
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
12.10.2020 18:04
На Kharkiv MeetDocs покажуть 65 фільмів. У нацконкурсі фестивалю – дві світові прем’єри
На Kharkiv MeetDocs покажуть 65 фільмів. У нацконкурсі фестивалю – дві світові прем’єри
Четвертий кінофестиваль Kharkiv MeetDocs пройде одночасно і в онлайновому, і в офлайновому форматах, а в його межах покажуть 65 фільмів.

Програму харківського кінофестивалю організатори оголосили 12 жовтня на прес-конференції в київському Fedoriv Hub. Заплановані п’ять фестивальних програм мають на меті показати окремо повнометражні та короткометражні, ігрові та документальні стрічки, причому зроблені як за державний кошт, так і за приватний. Відповідно, рівень фільмів ітиме від професійного до аматорського, а час їх створення охопить останні кілька років. Так само до програм уже створених фільмів долучиться програма тих, які перебувають на етапі проєктів, – пітчинг документальних повнометражних кінопроєктів.

Програмний координатор фестивалю Алекс Малишенко і програмний координатор Національного конкурсу Віктор Глонь розповіли, що на цьогорічний кінофестиваль було подано 87 заявок, найбільше за останні чотири роки. І це попри те, що цього року через небезпеку коронавірусу і карантин фестиваль уперше частково проходитиме віртуально, стартуючи 26 жовтня, і триватиме до 31 жовтня.

Головною програмою є Національний конкурс, що складається з шести повнометражних документальних фільмів, два з яких матимуть на Kharkiv MeetDocs світові прем’єри. Один – це приватно фінансоване «Вторгнення на Байконур» Ангела Ангелова, проєкт якого презентували минулого року на Зимовому кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю. У цьому фільмі-розслідуванні, документальному трилері, йдеться про українських режисера й оператора, які незаконно пролізли на російський космодром у Казахстані, один з найбільш віддалених від людей і найбільш секретних військових об’єктів у світі, і провели зйомку в ангарі, де зберігається законсервований корабель багаторазового використання космічної програми «Буран». Наразі космодром закритий, але тоді, коли хлопці до нього забиралися, все діяло, й до космодрому потрібно було добиратися через пустелю, остерігатися патрулів охорони і сторожових собак.

Ще одна світова прем’єра – у фільму режисерки Сніжани Гусаревич Not Alone, створеного за підтримки Держкіно. Це соціальна драма про місце «Оселя», де збираються безпритульні, колишні нарко- та алкозалежні, об’єднані прагненням змінити своє життя роботою та груповими бесідами. Там можна поїсти, там треба попрацювати, там кожний має усвідомити, що «почуття відчаю – в минулому». Споглядальний фільм Not Alone є рідкісним, зважаючи на непопулярність теми, але важливим, з огляду на величину показаної в ньому проблеми.

Тематично центральними на фестивалі є фільми про війну. У національному конкурсі таким буде, наприклад, War Note (прем’єра відбулася раніше на фестивалі Docudays UA), де в одне довге відео зшиті сотні маленьких відео, які режисеру (монтажеру) Роману Любому присилали самі воїни, знімаючи побутове, воєнне, комічне і трагічне прямо під час війни. Або фільм «Бєс» Єгора Трояновського (прем’єра була на Одеському кінофестивалі) – історія батька, який шукає по прифронтовій і фронтовій зонах свого сина, імовірно вбитого. Або фільм «Поїзд “Київ–Війна”» Корнія Грицюка (прем’єра – на фестивалі «Молодість» ), де вивчається питання війни і ставлення до неї з боку людей, які мандрують поїздом з мирного життя у воєнне і назад.

Позаконкурсну програму з 12 фільмів відкриває «Атлантида» Валентина Васяновича. На пресконференції Kharkiv MeetDocs актор, виконавець головної ролі Андрій Римарук, сам ветеран російсько-української війни, сказав про точність, з якою режисер заглибився в реальність війни та показав її наслідки в майбутньому.

Під час фестивалю «Атлантиду», як і всю позаконкурсну програму, покажуть офлайн з 29 по 31 жовтня в приміщенні Театрально-концертного центру в Харкові. Цей зал стане на три дні «живим» приміщенням Kharkiv MeetDocs: тут будуть проходити й пітчинги також. А загалом Театрально-концертний центр разом з харківськими кінотеатрами «Планета кіно» і «8 ½» стануть кінотеатральними локаціями фестивалю. У «8 ½» 30 жовтня проходитиме окрема, офлайн-програма конкурсу «Бардак», складена з 22 короткометражних фільмів. Онлайн-програма «Бардака», до якої увійдуть 25 фільмів, буде тривати під час фестивалю, і її можна буде переглядати безкоштовно на фестивальному сайті.

Закриватиме фестиваль фільм «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва. Перебуваючи на зйомках свого нового фільму «Носоріг», Олег Сенцов не зможе представити «Номери», тому це зробить Ахтем Сеітаблаєв, який, до того ж, виступить з публічною лекцією для всіх охочих послухати про примхливість режисерської та акторської кар’єри. Всі охочі зможуть приходити й на пітчинги до Театрально-концертного центру, який матиме безкоштовний режим роботи.

Нагадаємо, 4-й кінофестиваль Kharkiv MeetDocs пройде з 26 по 31 жовтня в онлайн та офлайн-форматах. Онлайн-частина фестивалю відбудеться з 26 до 29 жовтня за підтримки Українського культурного фонду. У її межах пройде Національний конкурс і конкурс незалежного короткометражного кіно «Бардак». Усі покази відбудуться на сайті фестивалю і будуть безкоштовними.

Офлайн-частина проходитиме в Харкові з 29 до 31 жовтня за підтримки Федеративного міністерства закордонних справ Німеччини. Вона охоплюватиме позаконкурсні покази ігрових і документальних фільмів, майстер-класи та пітчинг документальних кінопроєктів.

Фільмом відкриття Kharkiv MeetDocs стала стрічка «Атлантида» Валентина Васяновича, фільмом закриття – «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва.

Фото: Ярослав Підгора-Гвяздовський

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY