detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
08.10.2020 18:08
Нацрада оголосила попередження телеканалу «Глас»
Нацрада оголосила попередження телеканалу «Глас»
Основна причина санкції – недотримання програмної концепції.

8 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження супутниковому телеканалу «Глас» (ТОВ «ТРК "Глас"») через недотримання програмної концепції.

Під час планової перевірки Нацрада зафіксувала зменшення обсягу фільмопоказу з 15 годин на добу до 12 годин на добу.

Представник каналу пояснив, що художня рада телеканалу, обираючи та розподіляючи контент за жанрами, віднесла певний контент до фільмів, тоді як спеціаліст Нацради відніс їх до передач, тому що на ринку не існує єдиної методології моніторингу фільмопоказу. 29 вересня телеканал подав заяву про переоформлення програмної концепції з урахуванням зауважень, які отримали під час перевірки. «Тобто ми вжили заходів для усунення розбіжностей. Просили б узяти до відома інформацію, а не виносити попередження», – сказав представник каналу.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк звернула увагу, що це не єдине зауваження до каналу. «Глас» мовить з використанням двох мовних серверів: українською та російською мовами. І провайдери можуть самостійно обирати звукову доріжку. Через це моніторинг Нацради виявив в ефірі каналу лише 7,4% української мови.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль зауважив, що законодавство не передбачає подібних речей, хоча технологічно вони можливі. Але важливо, як запрограмовано супутниковий ретранслятор і яка мова стоїть за замовчуванням.

Заступник голови Нацради Олег Черниш повідомив, що провайдер «Тріолан» у Харкові бере за замовчуванням російськомовну звукову доріжку. Він попросив «Глас» урегулювати це питання з провайдерами. Представник каналу сказав, що «Глас» подав до суду й чекає на рішення суду в цьому питанні. Пан Черниш зауважив, що доки буде рішення суду, канал може отримати чергові санкції.

Зрештою, члени Нацради проголосували за попередження для каналу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY