detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
08.10.2020 12:18
Місцеві онлайн-медіа мало пишуть про вибори, не пояснюють нових правил і піарять лічених кандидатів і партії – моніторинг
Місцеві онлайн-медіа мало пишуть про вибори, не пояснюють нових правил і піарять лічених кандидатів і партії – моніторинг
Такими є проміжні результати моніторингу 33 онлайн-медіа у 12 областях України за 5-25 вересня, який проводить коаліція громадських організацій за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

Основні висновки цього проміжного моніторингу* представила під час онлайн-презентації 8 жовтня Діана Дуцик, експертка Ради Європи, виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації».

1. Місцеві медіа неактивно та мало висвітлювали місцеві вибори-2020. Кількість новин про вибори на старті виборчої кампанії була мінімальною і почала зростати у міру розгортання виборчої кампанії. Тема виборів посіла лише сьоме місце у списку інших тем (це 4,54% від усіх новин), яким приділяли увагу місцеві онлайн-видання. «Тема виборів важлива лише для київських національних медіа», – зауважила Діана Дуцик.

2. У топ-3 тем потрапили теми, які усі мають негативну конотацію. Так, на першому місці передбачувано тема COVID-19 (14,37% від усіх новин), на другому – катастрофи, інциденти та нещасні випадки (12,71%), на третьому – злочинність (11,93%). В першу п’ятірку увійшла тема транспорту та інфраструктури (7,44%): в рамках цієї тематики місцеві ЗМІ чимало уваги приділяли проєкту «Велике будівництво» президента Володимира Зеленського. Практично зовсім відсутня в онлайн-медіа тема Криму (0,04%, в буквальному вимірі це 7 матеріалів на загальну кількість у 18 631 новину). Не набагато більше місцеві медіа пишуть про події в зоні ООС (0,77%, або 143 новини) та про російську агресію проти України (1,19% або 222 новини). Майже відсутня й тема корупції (0,99% або 184 новини).

3. У місцевих онлайн-медіа представлена обмежена кількість політичних сил, незважаючи на те, що у виборчих перегонах офіційно беруть 194 партії. Більшість сайтів просувають одного-двох кандидатів у мери та одну-дві партії. Всі інші учасники перегонів залишаються поза медійним полем. «Кожен із сайтів має свого фаворита – кандидата в мери – і переважно про нього повідомляє інформацію», – зауважила Діана Дуцик. За висновком авторів моніторингу, якщо громадяни читають лише один місцевий сайт, вони ніколи не матимуть повної інформації про реальний політичний процес у країні, та про те, які політичні сили конкурують за їхні голоси. Відтак це істотно й негативно впливатиме на результати виборів.

4. Онлайн-ЗМІ зосереджені на новинному представленні теми виборів. Аналітика практично відсутня. Також майже відсутні просвітницькі матеріали, які б роз’яснювали виборцю права та процедуру голосування згідно з новим виборчим законодавством, інші важливі та складні аспекти, пов’язані з виборами. Раніше аналогічну тенденцію на загальнонаціональному телебаченні засвідчив моніторинг «Детектора медіа». «Ми не побачили пояснювальних матеріалів про нові правила виборів, про те, як заповнювати новий бюлетень. У місцевих медіа немає матеріалів, які б пояснювали політичну картину в регіонах і розповідали про політичні сили, які йдуть на вибори. Виборець має дуже мало інформації, щоб зробити правильний усвідомлений вибір», – наголосила Діана Дуцик.

5. «Джинса» продовжує лишатися головною медійною проблемою виборчих кампаній. Онлайн-ЗМІ в усіх регіонах, які були в моніторингу, розміщували контент з ознаками замовності від різних політичних сил та кандидатів у мери. За словами Діани Дуцик, помічена в активному джинсуванні партія «За майбутнє» по всіх регіонах. Так само експерти помічали матеріали з ознаками замовності про «Слугу народу», «Європейську солідарність», «Батьківщину». «Різні політичні сили продовжують розміщувати джинсу, а медіа продовжують її публікувати. Цьому є й економічні причини: цей рік надзвичайно складний для медіа, але це не є виправданням для медіа. Треба привчати виборців і політичні сили, що реклама має бути маркованою», – сказала Діана Дуцик. Вона відзначила позитивний приклад львівського сайту «Твоє місто», який маркує політичну рекламу, що є дуже важливим для політичного процесу.

6. Онлайн-ЗМІ некоректно або неповно висвітлюють результати соціологічних досліджень, повторюючи помилки попередніх виборчих кампаній. Також ніхто не називає замовників таких досліджень, хоча цього потребує виборче законодавство. За словами пані Дуцик, цю негативну тенденцію автори моніторингу фіксували й минулого року під час президентських і парламентських виборів.

7. Частина сайтів, які моніторились, мають непрозору для читача редакційну структуру, зокрема, на сайтах відсутні дані про редакційний склад, редактора, а також контакти, за якими можна легко зв’язатися з представниками редакції. Частина сайтів обмежуються онлайн-формами для відправлення листа, але цього недостатньо.

* Моніторинг проводить з 5 вересня по 25 жовтня коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», StopFake та асоціацію «Жінки в медіа». Моніторинг охоплює контент 33 місцевих суспільно-політичних онлайн-медіа з найширшою аудиторією у 12 областях України (Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Київська, Львівська, Рівненська, Сумська, Чернівецька, Чернігівська, підконтрольні уряду України частини Донецької та Луганської), а також соціальної мережі Facebook.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY