detector.media
Лілія Апостолова
03.10.2020 13:30
«Забагато Дзідзьо». 14-й пітчинг Держкіно, ігрові фільми
«Забагато Дзідзьо». 14-й пітчинг Держкіно, ігрові фільми
Огляд ігрових повнометражних стрічок — авторських, для широкої аудиторії та дітей, — що претендують на державну фінансову підтримку.

«Детектор медіа» продовжує розповідати про учасників другого туру 14-го пітчингу Держкіно, який тривав два тижні поспіль і став найдовшим в історії української кінематографії. Ми вже розповідали про пітчинг документальних проєктів, анімаційнихкопродукційних і вперше — телесеріалів. Крім того, член експертної комісії Держкіно Андрій Кокотюха поділився своїми міркуваннями про учасників документальної секції.

Нам залишилося розповісти лише про ігрові національні стрічки. Таких на 14-му пітчингу було представлено 105:

Нагадаємо, що презентації оцінюють члени експертних комісій, яких обрали жеребкуванням (для кожної категорії — окрема комісія), за результатами оцінювання формуватиметься рейтинг, і ті кінопроєкти, що наберуть прохідний бал, претендуватимуть на перемогу в пітчингу. Перелік переможців затверджуватимуть члени Ради з державної підтримки кінематографії, які теж присутні на презентації та мають право ставити запитання.

Назвати найактивнішого експерта пітчингу ігрових фільмів важко, як і важко виокремити основні питання до конкурсантів — здається, ці категорії оцінювали більш лайтово, без гострої критики або претензій. Зате саме на цих пітчингах можна чітко виділити топакторів, яких мріють залучити до зйомок автори проєктів, — це Ада Роговцева, Рима Зюбіна, Ірма Вітовська, Леся Нікітюк, В’ячеслав Довженко (який залишається бажаним актором ще з часів «Кіборгів») та зірка серіалу «Спіймати Кайдаша» Тарас Цимбалюк.

Продакшеном-рекордсменом стала компанія «Директорія кіно», яка презентувала в пітчингу ігрових фільмів п’ять стрічок: комедії «Наші Котики 2, або Таємниця жіночого монастиря» Володимира Тихого про пригоди чотирьох друзів, які воюють на Донбасі й цього разу опиняються в жіночому монастирі МПЦ; «Татунчик» Кирила Біна про стосунки доньки з батьком; «Останні канікули» Христини Сиволап; драму «Дім за склом» Тараса Дроня про зниклу без вісти молоду пару та байопік «Кардіохірург» Оксани й Марини Артеменко про Миколу Амосова.

Загалом у другому турі 14-го пітчингу «Директорія кіно» презентувала 10 проєктів, це найбільше з усіх компаній.

Ігрові повнометражні національні для широкої глядацької аудиторії

Експерти: Ігор Грабович, Марія Гурська, Олександр Красовицький, Наталія Лібет, Михайло Петренко, Олексій Сахалтуєв, Олександр Дмитренко.

Найдорожчий фільм — історична драма «Ольга» Клея Штауба (виробник — ТОВ «Сінемадей») про княгиню Ольгу. Дія фільму відбувається в Х столітті на територіях Візантії та Київської Русі. Загальний бюджет стрічки — 154 млн грн, команда сподівається отримати від держави 30 млн грн.

А от найменше грошей від держави, а саме 7 млн грн, очікує Юрій Горбунов на третю частину комедії «Скажене весілля» (виробник — ТОВ «Прототип продакшн»). Зйомки «Скаженого весілля 3» уже розпочалися. До речі, проєкт не набрав необхідної кількості балів у першому турі пітчингу й до другого туру потрапив рішенням Ради з державної підтримки кінематографії. Члени Ради аргументували таке рішення тим, що стрічка двічі збирала гідний боксофіс та повертала гроші державі. Цього разу на проєкті помінявся режисер, ним став Любомир Левицький. Загальний бюджет фільму — 16 млн грн.

Член Ради з державної підтримки кінематографії Андрій Халпахчі порівняв «Скажене весілля» із фастфудом: «Неясно, що буде з франшизою, чи люди підуть у кіно на третю серію, чи вони вже наїлися в МакДональдсі». Та запитав Юрія Горбунова, навіщо йому державні кошти, якщо фільм заробляє. Горбунов відповів, що бізнес і держава повинні бути разом.

До речі, Любомир Левицький представив на 14-му пітчингу і власний проєкт, де він є автором сценарію, продюсером і режисером — екшен «Капітан Україна» (виробник — ТОВ «Капітан Україна»). Він хоче створити в Україні нового супергероя, в якого би повірили люди. Левицький заявив про намір зібрати 100 млн грн боксофісу.

Експерти запитали режисера, чи не спіткає цей проєкт доля фільму «Егрегор», який він презентував ще в 2014 році та який так і не був знятий. На що Левицький відповів, що зміна режисера на проєкті «Егрогор» — персональна історія, про яку він не хотів би говорити, але натякнув на розбіжність у поглядах із продюсером Сергієм Лавренюком. І пообіцяв, що «Капітан Україна» буде знято, бо він несе відповідальність не лише як режисер, а і як продюсер.

У цілому найпопулярнішим жанром пітчингу ігрових фільмів для широкої аудиторії стала комедія. Крім вже згаданого вище «Скаженого весілля 3», було представлено цілу низку комедій. Наприклад, «Де гроші?» Михайла Хоми (виробник — ТОВ «Дзідзьофільм»). За сюжетом, бідний піаніст Міша потрапляє у загадковий будинок-квест, де всі шукають гроші. У відеопробах, представлених на пітчингу, Михайло Хома (він же співак Дзідзьо) робить масаж ніг Аді Роговцевій, а та кричить на нього матом. Цікаво, що продюсери збираються показувати стрічку на міжнародних фестивалях. Андрій Халпахчі порадив знайти ще одного режисера, бо, за його словами, Михайло Хома — відмінний актор, але не бачить себе зі сторони, тому інколи в кадрі буває «забагато Дзідзьо». Бюджет стрічки — 27 млн грн, очікувана сума державної підтримки — 21,6 млн грн.

Аж дві комедії представив директор телеканалу «НЛО TV» Іван Букрєєв. «Сім бажань» Дмитра Шмурака (виробник — ТОВ «Кінохіт ю ей») розповідає про те, як лист 7-річного Сашка із новорічними побажаннями доходить до адресата із запізненням і бажання починають раптом здійснюватися. До промокампанії стрічки буде залучено «Медіа Групу Україна», студію «Мама хохотала» та дистриб’ютора MMD UA. Бюджет — 26,5 млн грн, очікувана сума — 21,2 млн грн.

Другий проєкт — «Няня від трьох до п’яти» В’ячеслава Чернія. Проєкт презентувала Маша Єфросиніна, виконавиця однієї з головних ролей, вона похвалила жарти у сценарії, назвала їх інтелігентними. За сюжетом, няня влаштовується в заможний дім, щоб його обікрасти, та все йде не за її планом. Бюджет — 26,5 млн грн, очікувана сума — 21,2 млн грн.

На пітчингу також представлені комедії «Дон Жуан із Жашкова» Віктора Бутока (виробник — «Крісті Фільм»), «Сусідка» Наталі Пасеницької з Тіною Кароль в головній ролі (виробник — «Еф філмз»), «Хайполови» Максима Ксьонди (виробник — «Пронто фільм») та інші.

«Скажене весілля» — не єдина франшиза цього пітчингу. Свій третій фільм про Данила Червоного, який бореться за незалежність України в лавах УПА, презентував продюсер Володимир Філіппов. Проєкт «Червоний. Вогняне коло» режисера Євгенія Коваленка (виробник — ТОВ «ІнсайтМедіа») має вийти в серпні 2022 року. Під час презентації автор сценарію Андрій Кокотюха сказав, що не зупиниться на трьох книгах і розвиватиме всесвіт Червоного й надалі. Бюджет — 37,3 млн грн, очікувана сума державної підтримки — майже 29,9 млн грн.

Багато проєктів у категорії повнометражних фільмів для широкої аудиторії — про війну. Одразу дві драми розповідають про реальні події в Іловайську: «2014. Вторгнення» Дмитра Малкова (Виробник — ТОВ «Студія республіка) та «Іловайськ 2014. Бішут» Тараса Костанчука (виробник — ПП «Ронк фільм продакшн»), який є другою частиною фільму «Іловайськ 2014», який виходив у прокат у серпні 2019 року. Стрічка «Батько» Олега Масленникова (виробник — ТОВ «Кінокомпанія 2016). Ахтем Сеітаблаєв зніматиме стрічку «Мирний 21» (виробник — МПЦ «Фор-Пост») про прикордонника з Луганська, який хоче заробляти на контрабанді.

Серед комедій цього пітчингу важко відшукати, наприклад, трилери, але такі є. Проєкт Deathlike («Смертельний лайк») Юрія Ковальова (виробництво — ТОВ «Бозонфілм») розповідає про ведучу популярного токшоу, яку викрадає невідомий і знімає її у власному шоу наживо. Долю жінки вирішують глядачі. За словами продюсерки Олександри Костіної, ідея фільму має бути зрозуміла в усьому світі, тож його збираються показати на міжнародних кінофестивалях. Бюджет стрічки — 27 млн грн, від держави автори очікують близько 21,4 млн грн.

Ігрові повнометражні фільми художньої та культурної значущості (авторські), національні

Експерти: Олександра Касперська, Юлія Сінькевич, Ярослав Підгора, Василь Вітер, Михайло Петренко, Марися Нікітюк, Дмитро Криворучко.

Найдорожчим у категорії став проєкт «Антропоцен» Мирослава Слабошпицького (виробник — ТОВ «Клеос Арт»). Під час презентації кілька разів називався фільм «Плем’я» та було зауважено, що Слабошпицький є найтитулованішим українським режисером. Його нова стрічка «Антропоцен» розповідає про двох дозиметристів у Чорнобильській зоні. Проєкт брав участь в 11-му пітчингу, але не ввійшов у скорочений після скандалу перелік переможців. Відтоді нічого ніби не змінилося, крім бюджету, який зменшився майже втричі, — зі 116 млн грн до 49 млн грн. Тоді в держави Мирослав Слабошпицький просив 58 млн грн, тепер — лише 24,8 млн грн. Фільм планують показати на Каннському кінофестивалі, а також висунути від України на «Оскар».

Найменше грошей у цій категорії просить ФОП Галімов А.А. на проєкт Shit happens Романа Сидоренка. Це історія про хлопця — відкритого гея, який щодня стикається з агресією людей. Команда каже, що в фільмі не буде обіймів або поцілунків — жодної пропаганди ЛГБТ. Експерти запитали у продюсера стрічки Акіма Галімова, чи точно вистачить грошей, на що він відповів, що має неабиякий досвід виробництва кіно для телебачення, тож може економно зняти цей проєкт. Бюджет фільму складає майже 7 млн грн, стільки ж чекають від Держкіно творці.

Тему ЛГБТ підіймає і ще один проєкт 14-го пітчингу — «Мій юний принц» Василяна Хачика (виробник — ТОВ «Ріал пікчерс»), яким займається креативний продюсер Starlight Originals Content та колишній генеральний директор Нового каналу Олексій Гладушевський. За сюжетом, 17-річний Поль, що має проблеми із психікою, живе в шикарному маєтку, веде розгульний спосіб життя і проявляє нездорову прихильність до власної матері Софії. Раптом у життя Поля й Софії вторгаються молодий хлопець Антуан і його батько Марк. У Поля зав'язуються стосунки з Антуаном, а в Софії — з Марком, та цей зв’язок приведе всіх до трагедії. Олексій Гладушевський зазначив, що проєкт братиме участь у міжнародних пітчингах, а прем’єру планують влаштувати на одному з найбільших фестивалів: Каннському, у Карлових Варах або Венеції. Продюсер має домовленості про прокат із дистриб’юторською компанією «Артхаус трафік», а також веде перемовини про трансляцію з Новим каналом. У сценарії є еротичні сцени. За словами Гладушевського, вони будуть у фестивальній версії, але дещо цензуровані у версії для телебачення. Бюджет стрічки — 24,9 млн грн, стільки ж очікують від держави.

Комедії є й серед авторського кіно. Наприклад, новий фільм Романа Бондарчука «Редакція» (виробництво — ТОВ «Мун Мен») розповідає про те, як молодий співробітник музею випадково стає свідком підпалу лісу й робить фото підпалювача, приносить його до редакції та волею випадку залишається в ній працювати. Там він виявляє, що новини бувають не такими правдивими, як здається. Роман Бондарчук сказав, що хоче зробити цей фільм веселим, але разом із тим спонукати людей критично ставитися до інформації й ретельно обирати джерела. Загальний бюджет стрічки — 24,7 млн грн, очікувана сума — 24,3 млн грн.

Розвіяти міф про походження художника Каземира Малевича взялася продюсерка Анна Паленчук. Вона презентувала проєкт «Малевич» режисерки Дар’ї Онищенко (виробник — ТОВ «435 філмс»). Фільм розповість про життя і творчість всесвітньо відомого українського художника Казимира Малевича, якому довелося творити у складний історичний період, та боротися з радянською владою за право створювати «вільне» мистецтво. Референси: «Фріда Кало» та «Джокер». Підтверджений каст: Антоніна Хижняк, Тарас Цимбалюк, Дар’я Плахтій. Продюсерка Анна Паленчук хоче, щоб Малевича у світі нарешті сприйняли як українського, а не російського художника. Вона збирається презентувати стрічку на фестивалях та випустити в кінотеатральний прокат. Експерти зауважили, що проєкт міг би бути представлений у категорії національних фільмів для широкої глядацької аудиторії. Бюджет — 35 млн грн, очікувана сума — 28 млн грн.

Сценаристка й режисерка Наталка Ворожбит представила свій другий режисерський проєкт «Демони» (виробник — ТОВ «Крісті фільм»), це другий фільм, який вона вироблятиме із продюсерами Дмитром та Юрієм Мінзяновими після «Поганих доріг». Нова стрічка розповість про бурхливі стосунки 55-річної українки і вдвічі молодшого росіянина в українському селі. До зйомок залучатимуть реальних сільських жителів. За словами продюсерів, у проєкту вже є британський сейлз-агент, який забезпечить фестивальне майбутнє стрічки. Прем’єра запланована на жовтень 2022 року. Бюджет — 39,4 млн грн, очікувана сума — майже 24,4 млн грн.

Ігрові повнометражні фільми для дитячої аудиторії

Експерти: Анастасія Іващук, Ігор Негреску, Олександр Дмитренко, Анна Акулевич, Аліна Семерякова, Артем Колюбаєв, Оксана Остапко.

Усі стрічки категорії, крім одної, мають бюджет від 18 до 28 млн грн. А от найдорожчою з них стало пригодницьке фентезі «Фокстер повертається» Тетяни Ходаківської (виробник — «Трайдент фільм»), а продовження фільму «Фокстер і Макс», який виходив в український прокат у вересні 2019 року. Головним героєм нового фільму стане хлопчик із обмеженими можливостями на інвалідному візку, його подружка та нано-пес Фокстер. Продюсери вважають, що зробили першого українського супергероя і хочуть продовжувати розвивати цього персонажа в кіно. Проєкт уже має партнерів: канал — «1+1», дистриб’ютор — UFD, сейлз-агент — Film.ua. Фільм буде вироблено в копродукції з Польщею та Італією. Назва «Фокстер повертається» є робочою. Бюджет стрічки — 54 млн грн, від Держкіно очікують майже 30 млн грн.

Тимчасом режисер першої частини фільму про нано-пса «Фокстер і Макс» Анатолій Матешко представляв на 14-му пітчингу спортивну дитячу стрічку «Футбольор» (Виробник — ТОВ «ТТМ»), яка розповість про дружбу, перше кохання та наполегливий шлях до мети. Головний герой Ярік мріє стати футболістом та щоб тато з мамою знову жили разом. Семирічному хлопчику вдається змінити себе, своїх батьків та обставини навколо себе. Це другий фільм продюсера Андрія Границі про футболістів на цьому пітчингу — він також працює над документальною стрічкою «СаШо» про українського воротаря Олександра Шовковського. Бюджет фільму «Футбольор» — 24, 8 млн грн, стільки ж продюсери очікують від держави.

Спробувати себе в ролі режисера вирішив український сценарист Ярослав Войцешек, який написав сценарії для стрічок «Захар Беркут», «Викрадена Принцеса», «Сторожова застава».  Містичний фільм «Хто живе у темряві» (виробник — ТОВ «Гудмедіа») розповість про підлітків, які в закинутому будинку розповідають страшні історії, щоб ними годувати демона, якого вони необачно закликали в наш світ. Ярослав Войцешек сказав, що якби він був дитиною, хотів би дивитися саме таке кіно. Він зазначив, що хоче донести до дітей базові життєві цінності, але таким чином, щоб вони не зрозуміли, що їх повчають. Стрічку планують випустити у прокат в березні. Бюджет фільму — 20,8 млн грн, очікувана сума — 20 млн грн.

Серед веселих пригодницьких дитячих фільмів презентували і соціальну драму «140 децибелів тиші» Романа Синчука (виробник — ТОВ «Акурейт шот продакшен») про талановитого підлітка-музиканта, який під час автокатастрофи втрачає всю сім’ю, а також слух і здатність розмовляти. Стрічка має показати, як можна перемогти трагічні обставини, якщо мати мету.  Фільм — екранізація однойменного роману Андрія Бачинського. Бюджет — 22,5 млн грн, від Держкіно очікують стільки ж.

***

Усі матеріали й новини про те, як проходив конкурс кінопроєктів, читайте на «Детекторі медіа» за тегом 14-й пітчинг Держкіно.

Нагадаємо, що експертні комісії вже виставили свої оцінки. Перелік переможців буде затверджено Радою з державної підтримки кінематографії 6 жовтня.

Фото: скриншоти

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY