detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
02.10.2020 18:00
Іспит на людяність. Моніторинг теленовин 21-27 вересня 2020 року
Іспит на людяність. Моніторинг теленовин 21-27 вересня 2020 року
«Україна» та 5 канал використали трагедію під Чугуєвом для піару політиків. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Авіакатастрофа під Чугуєвом мобілізувала новинарів. Наприкінці тижня випуски новин ледь не на половину складалися з матеріалів про розслідування трагедії та долю вцілілого військового. Чутлива тема стала для репортерів перевіркою на повагу до професійних стандартів, яку пройшли не всі. Крім надмірної драматизації подій, у новинах траплявся банальний піар політиків, чия думка не становить суспільного інтересу для національних новин (на відміну від заяв офіційних посадовців та реакції міжнародних організацій). На 5 каналі примудрилися привітати власника каналу Петра Порошенка з днем народження одразу після матеріалу про його співчуття родинам загиблих, а «Україна» донесла до глядачів співчуття двох колишніх прем’єрів і Олега Ляшка.

Трагедія під Чугуєвом

25 вересня ввечері на Харківщині впав військовий літак АН-26. У цей же вечір встигли повідомити про авіакатастрофу у головних випусках (саме вони входять у моніторингову вибірку «Детектора медіа»), що виходили після 21:00 – на 5 каналі, СТБ та «UA: Першому». На 5-му сказали про п’ятьох загиблих курсантів із посиланням на власні джерела одного з онлайн-видань. На годину пізніше на СТБ повідомили вже про 20 загиблих та двох врятованих, зазначивши, що загалом на борту були 28 людей. Джерело цієї інформації не вказали, повідомивши, що пошуково-рятувальні роботи тривають.

 

Наступного дня у кожному з випусків новин на каналах із нашої вибірки вийшли по кілька матеріалів з деталями катастрофи: спілкування зі свідками, родичами загиблих та посадовцями. Загалом матеріалів у медіа було так багато, й частина з них набула такого резонансу, що Комісія з журналістської етики навіть вирішила нагадати, як інтерв’ювати людей, які пережили травму, та висвітлювати трагічні події. Суть у тому, щоб бути максимально делікатними з людьми у важкому емоційному стані і не травмувати їх ще більше тиском чи надмірним драматизмом. А такі приклади були й у вечірніх новинах.

Інтерв’ю з матерями загиблих, зокрема і з Римою Мхавіла, яке наводить КЖЕ як приклад безтактності журналістів, увійшли до випусків більшості каналів: «України», 5 каналу, «1+1», «UA:Першого», «Інтера». Щоправда, у сюжетах використовували переважно змістовно важливі фрагменти, як от згадку про повідомлення від синів, що літак був несправним.

Не гребували надмірною драматизацією, ще й на основі розповідей єдиного військового, який вижив: «В'ячеслав розповів Зеленському, що пам'ятає все уривками. На певний час знепритомнів, а отямився уже у розтрощеному літаку. Каже, побачив поруч друга, одяг на ньому палав. Кинувся на допомогу намагався збити полум'я». На «112» використали деталізовані описи поранень, про які розповідав свідок подій: «Он был весь в ожогах. У него была разбита голова, и мы перебинтовывали голову. В очень плохом состоянии, и в шоке, в абсолютном шоке».

Співчуття родинам загиблих стали приводом для піару політиків. На каналі «Україна» у сюжеті про реакції українських та світових лідерів включили коментарі політиків, які регулярно фігурують у новинах каналу, хоч не мають ані важливої посади, ані впливу на політичні процеси: Володимира Гройсмана, Арсенія Яценюка та Олега Ляшка. На 5 каналі окремим повідомленням додали, що співчуття родинам висловив Петро Порошенко.

День народження Порошенка

Якщо протягом усієї каденції Петра Порошенка 5 канал більш-менш тримався і не ряснів джинсою в інтересах партії Порошенка та його особисто, то зараз редакцію наче прорвало. Матеріали з ознаками замовності в інтересах Порошенка та «Європейської солідарності» у новинах 5-го трапляються практично щодня. Одразу після окремого повідомлення про співчуття Порошенка близьким жертв катастрофи під Чугуєвом у випуску 5-го згадали про ювілей свого власника: «Петру Порошенку сьогодні виповнилося 55 років. Він народився 26 вересня 1965 року в місті Болград, що на Одещині». Після трудової біографії йдеться: «На посту глави держави він разом із командою відродив армію, домігся підписання безвізу і отримання Томосу про автокефалію для православної церкви України». Щонайменше «відродив армію» — оцінкове судження, яке мало бути авторизованим, а не подаватись у журналістському тексті як факт.

Також схоже, що 5 канал виконує озвучене на нещодавньому з’їзді «Європейської солідарності» завдання Порошенка понижувати рейтинги «Опозиційної платформи — За життя». 21 вересня у випуску новин вийшло одразу два критичних матеріали, пов’язаних з цією партією. Спершу висвітлили акцію «Національного корпусу», учасники якої вимагали закриття каналів Медведчука. Одразу за тим – сюжет про з’їзд ОПЗЖ в Одесі, де відбулося висування кандидатів на місцевих виборів: «Тут анонсували з'їзд партії ОПЗЖ, однак протестувальники мають іншу інформацію. Кажуть, тут сьогодні збираються представники організації "Патріоти за життя"», — йдеться у сюжеті Ольги Дунської. Весь акцент сюжету саме на діяльності силового крила ОПЗЖ, реванші проросійських сил і намаганні місцевих активістів йому протистояти з пам’яттю про події 2 травня 2014 року. Жодного коментаря від представників партії, що проводила з’їзд, у сюжеті немає, як і жодних ремарок про спроби його отримати. За рахунок таких повідомлень 5 канал вдвічі збільшив кількість незбалансованих матеріалів у випусках порівняно з попереднім тижнем.

 

Нові кандидати

Активність висвітлення виборчої кампанії вийшла на плато. Аж надто свіжих ходів у теленовинах не було. Стабільним лишалися значна присутність «паркету» Зеленського, щоденні кілька піар-новин «Інтера» в інтересах «Опозиційної платформи – За життя» та стабільна підтримка партії «За майбутнє» на «1+1». Навіть свіжі політичні рейтинги озвучували мляво – тільки на «1+1», щоб нагадати, що «лідером симпатій виборчих залишається "Слуга народу"», а «За майбутнє» є в топі.

 

Появу нових цікавих кандидатів на виборах висвітлювали фрагментарно:

Поки нардепи працювали у комітетах і групах, у новинах їх майже не було чути. Мінімально присутніми були представники «Батьківщини», «Голосу» та «За майбутнє». «Батьківщина» звучала здебільшого завдяки каналу «Україна». Тут у дайджесті про місцеві вибори позитивно розповідали одночасно про кандидата в мери Києва від «Батьківщини» Олексія Кучеренка та кандидатів від «команди Бориса Колесникова» на Донеччині з партії «Опозиційний блок». «Голос» цього тижня відзначився у двох позитивних згадках. На СТБ поширили чергову заяву лідерки партії щодо реакції на події в Білорусі. А от про кандидатів на місцевих виборах досі майже нічого не було; цю блокаду прорвав своєю появою в «Праві на владу» Сергій Притула. У сюжеті ТСН за підсумками шоу він виглядав вигідніше за представників «Слуги народу». В цьому ж матеріалі відзначили недолугість політичної реклами його опонентки Ірини Верещук.

«Слуг народу» критикували за проведення з’їзду у червоному корпусі Національного університету імені Тараса Шевченка. Студенти університету вийшли на акцію протесту, але це показали лише три канали з тих, що входять у вибірку «Детектора медіа»: 5 канал, «1+1» та «UA:Перший». В усіх випадках подали позицію «Слуг народу», які не бачать в цьому порушення. На 5 каналі зазначили, що студентам складно отримати від адміністрації вишу дозволи на використання приміщень у своїх цілях, але політикам в університеті раді. Нагадали й скандал з Андрієм Портновим, який став професором КНУ. На «1+1» додали коментар заступника міністра освіти, який повторює позицію «слуг» і каже, що порушенням такий партійний захід у вихідний день без участі студентів та викладачів не вважає. На «UA:Першому» внесли коментар експертки Центру політико-правових реформ Юлії Кириченко, що це все ж є порушенням незалежно від вихідного дня. Решта каналів, принаймні в новинному праймі, цієї історії не торкалися. Детальніше про висвітлення виборчої кампанії читайте у «Детекторі виборів».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY