detector.media
05.10.2020 16:35
«Електоральна пам'ять» (ukr.vote) — найлегший доступ до даних виборів
«Електоральна пам'ять» (ukr.vote) — найлегший доступ до даних виборів

Напередодні чергових виборів всім, хто висвітлює політичні перегони та аналізує інформацію, пов'язану з кандидатами, партіями і виборцями, варто звернути увагу на ресурс «Електоральна пам'ять» (ukr.vote). Адже безкоштовний багатовимірний електронний архів даних про вибори в Україні, розроблений в Українському центрі суспільних даних, може суттєво спростити життя журналістам. Чим та кому може бути корисним такий ресурс, ми розпитали одного з авторів проекту, виконавчого директора Українського центру суспільних даних Андрія Горбаля.

– Пане Андрію, коли у вас виникла ідея створення такого ресурсу і що він дає користувачам?

– Насправді ідея досить давно з'явилася, ще у 2012 році — її авторство належить моєму колезі Сергію Васильченку, який займається електоральною географією. Реалізовувати ми її почали у 2018, і, часто, коли ідея набуває реальних обрисів, завдання виявляється куди складнішим, ніж уявлялося спочатку, тому розробка зайняла майже півтора роки. Ресурс ukr.vote дає користувачам зручний та наочний доступ до історичних електоральних даних, до виборчої статистики (у тому числі у вигляді яскравих інтерактивних карт), а також має вбудований статистичний аналіз для виявлення можливих аномалій чи маніпуляцій на виборах. Ми вважаємо, що зручний та уніфікований доступ до електоральної статистики, сприятиме зменшенню фальсифікацій та маніпуляцій на майбутніх виборах. Та й взагалі, народ, який не пам’ятає, як голосував у минулому, приречений помилятися у майбутньому.

– Яку інформацію ви використовуєте в роботі, де її збираєте та як подаєте?

– Зараз на сайті представлені дані Центральної виборчої комісії — тобто більш офіційних даних не існує. Це і дані щодо результатів голосувань — кількість та відсотки голосів, які отримали кандидати на тих чи інших виборах, і дані щодо явки, щодо зіпсованих бюлетенів тощо, дані щодо осіб та партій на виборах. При цьому ми ці дані консолідуємо, представляємо в уніфікованому інтерфейсі, і дозволяємо користувачу самостійно та інтуїтивно досліджувати дані виборів.

Тобто, дані «збираємо» із сайту ЦВК, потім їх обробляємо, приводимо до єдиної структури, а на сайті подаємо на однотипних сторінках.

По-перше, це сторінка «Вибори». На ній представлена базова інформація — про лідерів (переможців) виборів, кандидатів (або партії), що балотувалися, скільки голосів вони набрали, яка була явка, та ін., — і все це у таблицях та детальних інтерактивних картах. Дані можна тут же масштабувати для різних територій — області, району, округу, міста, аж до рівня дільниць.

По-друге, є сторінка «Кандидат на виборах», на якій можна побачити рівень підтримки певного кандидата на конкретних виборах — так само, з наочними картами, та можливістю масштабування за територіальним рівнем.

По третє, у нас є «Історія партії» та «Історія персони», тобто всі вибори перев’язані між собою через осіб та партії, можна відслідкувати їх участь у різних виборів, а також осіб, пов’язаних з іншими особами та партіями — у різних ролях.

– А чому б на сайті ЦВК так не представляти дані?

– По-перше, давайте порахуємо скільки у нас було різних виборчих систем і як вони змінювалися, а по-друге, дані весь час від виборів до виборів ЦВК публікує трохи інакше, і знайти звичну та максимально повну інформацію не всім до снаги. Для кожних виборів у них є по суті свій окремий сайт – це окрема структура, окрема логіка публікації даних. І, зазвичай, щоб надати максимальну кількість інформації, яку вони за законом зобов'язані надати, жертвується зручністю та наочністю представлення. І ніби все є, але розбиратися у тому буде той, кому дуже потрібна ця інформація та й то – проклинаючи все на світі і витрачаючи чимало часу.

ЦВК не має такої гнучкості, адже вони мають робити те, що їм чітко прописано буквою закону, і в цьому є сенс, звичайно. Це правильно. Ми ж поставили собі амбітну мету – зробити універсальний, зручний навігаційний інструмент з багатьма складовими, коли ти бачиш не лише загальну картину, а й можеш копнути глибше.

Ми визначили ключові речі, які важливо знати навіть пересічному громадянину. Якщо користувач хоче побачити більш повну картину, він може тут же скачати набір даних і вже працювати з ними як просунутий спеціаліст.

– На кого розрахований ресурс, хто ваша аудиторія та користувачі?

– Ми з самого початку орієнтувалися на журналістів, як на одну із цільових аудиторій.  Але можна сказати, що користувачі сайту — це усі, хто цікавиться виборами — тобто й активні виборці, і дослідники, науковці, студенти, і фахівці, що працюють безпосередньо з цими даними: аналітики в штабах, працюють на результат кандидата, і самі кандидати. Багато наших колег-журналістів уже оцінили зручність «Електоральної пам’яті» у своїй роботі. Так, коли потрібно швидко знайти потрібні дані, легкість та наочність інтерфейсу грає важливу роль. Як я вже казав, результати виборів у конкретному місті чи районі доступні буквально «у кілька кліків», партії та особи перев'язані між собою.

Яскраві карти можуть бути готовою ілюстрацією до журналістського матеріалу (можна розгорнути віконце на весь екран та зробити скріншот). Також, готуючи матеріал щодо виборів на певній території, або щодо певної особи, легко знайти контекстну, довідкову інформацію для новини чи матеріалу (т.зв. «бек»): «Нагадаємо, така-то партія у цьому місті на останніх виборах набрала стільки-то голосів». Думаю, журналісти знайдуть ще чимало шляхів використання ukr.vote у своїй роботі.

Ще одна важлива аудиторія — це будь-хто у всьому світі, хто цікавиться українськими виборами — адже весь сайт повністю перекладений англійською, включно з описами округів та дільниць. Так що українські журналісти можуть сміливо рекомендувати сайт своїм закордонним колегам.

– Наскільки ваша інформація об'єктивна і як часто вона оновлюється?

– Інформація об’єктивна настільки, наскільки об’єктивні дані на сайті ЦВК, адже ми брали їх звідти. На даний момент на платформі ukr.vote представлені дані загальнонаціональних виборів (Президента та Верховної Ради) за останні 10 років. Ми будемо додавати нові дані в систему по мірі їх опрацювання — це як і більш ранні вибори, так і майбутні. Працюємо над тим, щоб представити найближчим часом результати місцевих виборів 2015 та 2010 рр.

Карти у нас генеруються відповідно до того адміністративно-територіального устрою, який був на момент виборів. Це була окрема тривала і кропітка робота — але в результаті у нас є напевно найповніша історія змін адмінтерустрою, починаючи з  2001 року: це й зміни територій, і декомунізація та перейменування, і об’єднання територіальних громад.

Межі виборчих дільниць, на жаль, ми можемо на картах показувати лише для виборів з 2012 року і пізніше. Це пов’язано з тим, що до 2012 року була інша система нумерації дільниць в Україні. Кожна дільниця була прив’язана до округу і просто фізично немає для них намальованих карт. Але ми показуємо дані на картах з деталізацією до громад — меж сільських, селищних, міських рад.

– Який обсяг інформації може отримати користувач вашого ресурсу?

– Зараз на нашому сайті є інформація про всі процеси та публічних осіб, які пов'язані з виборами:

Інформацію можна побачити окремо для кожної області, району, міста і так аж до окремих дільниць. Також у нас можна побачити інформацію про кандидатів за різними параметрами – за партійністю та висуванням на вибори, адже кандидат може належати до якоїсь однієї партії, а на вибори висуватися від іншої. Ми фіксуємо і те, й інше. Можна побачити всі ролі, у яких персона була пов'язана з виборчими процесами (наприклад, тут вона була кандидатом на мажоритарному окрузі, тут — членом комісії, а тут —у партійному списку). Дані можна не тільки побачити на сайті, а й завантажити окремо, як набори відкритих даних (в csv або xlsx).

Яким чином ваш ресурс може допомогти відстежити махінації у виборчому процесі?

– Одним із інструментів для виявлення аномалій, можливих маніпуляцій на минулих виборах є статистичний аналіз. Так, наприклад, співставляють дані явки з кількістю дільниць з такою явкою. Для нормальної ситуації, розподіл буде близьким до нормального (розподілу Ґауса). Тобто, найбільше дільниць буде з середньою явкою (для цих виборів), а дільниць з дуже малою і дуже високою явкою — найменше. Аномально високу явку якраз і можна побачити на таких діаграмах.

У нас такі діаграми автоматично генеруються для кожних виборів, для України, окремих областей та округів. Нижче рівня округів діаграми вже стають неінформативними (замало даних), і тому, скажімо, для районів їх уже немає. Аналогічно можна дослідити залежність між явкою на дільниці та кількістю голосів за того чи іншого кандидата.

Так, за допомогою розроблених нами інструментів можна не тільки зберегти і представити у найбільш детальних розрізах дані про результати минулих виборів в Україні, кандидатів, членів комісій, але й посилити прозорість виборчих процесів в Україні. Адже електоральна статистика — базовий рівень інформованості експертної спільноти і громадян про виборчий процес. Якщо у громадян є проблеми з доступом до електоральної статистики, про чесні вибори не може бути мови.

Матеріал опубліковано на правах реклами

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY