detector.media
01.10.2020 13:44
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Обозреватель» за матеріал про Пальчевського
КЖЕ висловила публічний осуд виданню «Обозреватель» за матеріал про Пальчевського
У Комісії нагадали, що неверифіковані заяви політиків – не є новинами.

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила інтернет-виданню «Обозреватель» публічний осуд через матеріал від 13 вересня про кандидата в мери Києва Андрія Пальчевського. Про це йдеться в рішенні комісії від 29 вересня.

Комісія вважає, що в публікації «Влада знущається над людьми, – Пальчевський» авторка Марія Шевчук допустила порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації), 9 (судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (збалансованість представлених точок зору) Кодексу етики українського журналіста. Водночас у КЖЕ додали, що матеріал містить ознаки замовності.

Ця новина базується на зверненні у Telegram Андрія Пальчевського, який говорить про «збільшення хворих на коронавірусну інфекцію та бездіяльність уряду».

«Текст у матеріалі не є дослівним цитуванням виступу політика у відео, а отже, піддавався редакційній обробці. В той же час, у матеріалі авторка знехтувала етичними вимогами. Матеріал не відповідає вимогам повноти інформації, оскільки не містить бекграунду та не описує фактів, які могли би свідчити про потенційну бездіяльність уряду в сфері боротьби з коронавірусом та які могли би підлягати легітимній критиці з боку пана Пальчевського. Матеріал також не містить позиції пана Пальчевського щодо шляхів протидії такій бездіяльності. Також авторкою не були верифіковані слова політика щодо кількості померлих попередньої ночі та відсутності ліків для дітей та онкохворих», – сказали в Комісії та додали, що «Обозреватель» не представив позицію уряду або позиції на його підтримку.

Крім того, КЖЕ звернула увагу, що посилання на висловлювання політолога Володимира Цибулька є «компліментарним тлумаченням, спрямованим на створення у читача позитивного враження про Андрія Пальчевського, поданим у формі твердження про факти».

Комісія з журналістської етики розглянула матеріал інтернет-видання «Обозреватель» від 13 вересня 2020 року «Влада знущається над людьми, – Пальчевський» авторки Марії Шевчук у межах моніторингу висвітлення в медіа місцевих виборів 2020 року, яке проводить коаліція громадських організацій (Комісія журналістської етики, Платформа прав людини, Український інститут медіа та комунікації, StopFake та Асоціацію «Жінки в медіа» за підтримки проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні»).

Нагадаємо, Комісія з журналістської етики (КЖЕ) знайшла порушення трьох положень Кодексу етики українського журналіста в матеріалі «Результати соцопитувань: Віктор Шакирзян лідер електоральних вподобань у Рівному», опублікованому інтернет-виданням «Рівне.Медіа» 10 вересня.

Фото: hromadske

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY