detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
30.09.2020 11:12
На посаду спікера української делегації в ТКГ розглядають Маркіяна Лубківського
На посаду спікера української делегації в ТКГ розглядають Маркіяна Лубківського
Прессекретаря делегації можуть призначити вже 30 вересня.

На посаду спікера української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України розглядають кандидатуру дипломата Маркіяна Лубківського. Про це «Детектору медіа» повідомило джерело, близьке до переговорного процесу.

Інше джерело «Детектора медіа» повідомило, що пан Лубківський погодиться на цю посаду, за умови звільнення першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна.  

Посаду прессекретаря делегації в ТКГ вирішили запровадити, зокрема, після скандалів довкола заяв пана Фокіна.

Співрозмовник ДМ каже, що поки представникам ТКГ не заборонили коментувати хід переговорів. Натомість учасник переговорів Сергій Гармаш розповів телеканалу «Україна 24», що офіційну позицію української делегації в Тристоронній контактній групі висловлюватиме лише спікер, усім іншим коментувати переговори заборонять.

Він уточнив, що прессекретаря делегації в ТКГ можуть призначити вже 30 вересня. «Я не думаю, що це буде плюс, якщо говоритиме одна людина. Інформації стане менше, а не більше. Але вже призначена людина, залишилося одне узгодження. Я не можу її назвати, оскільки остаточно немає підтвердження. Вже завтра я не зможу коментувати, а коментуватиме інша людина», – розповів пан Гармаш.

За даними ДМ, пан Лубківський повинен зустрітися з народними депутатами.

ДОПОВНЕНО: Маркіян Лубківський підтвердив «Детектору медіа» цю інформацію та повідомив, що пропозицію отримав від голови делегації в ТКГ Леоніда Кравчука та Офісу президента України.

Маркіян Лубківський – відомий український дипломат. Народився 2 вересня 1971 року у Львові. Закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка, працював на дипломатичній роботі у Союзній Республіці Югославія, Республіці Хорватія. Володіє англійською, хорватською, польською, сербською мовами.

Очолював пресслужбу МЗС України (2003-2005), був заступником Державного секретаря України, радником президента України (2005-2006), за контрактом з УЄФА був директором Турніру Євро-2012 в Україні (2009-2012), очолював оргкомітет «Євробаскет -2015» (2012-2014), у 2014-2015 роках був радником голови СБУ й керував питаннями інформаційної політики та зв'язків з громадськістю у Службі безпеки України. 

Як писав ДМ, 14 вересня віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що в української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України з’явиться спікер, який відповідатиме за роботу зі ЗМІ та висвітлюватиме позицію делегації. 

Нагадаємо, 11 березня 2020 року на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

9 червня 2020 року журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш взяли участь у консультаціях у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Їх залучили до консультацій як представників окремих районів Донецької області. Луганську область представляли юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер. Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY