detector.media
29.09.2020 19:31
Уряд повернув Держкомтелерадіо частину повноважень, які були передані Мінкульту
Уряд повернув Держкомтелерадіо частину повноважень, які були передані Мінкульту
У першому півріччі 2020 року Державний комітет телебачення і радіомовлення, очікуючи на інституційні зміни, тимчасово припинив виконувати левову частку своїх повноважень.

Уряд затвердив зміни до постанови № 885 «Деякі питання діяльності Міністерства культури, молоді та спорту» (від 16 жовтня 2019 року) та повернув Держкомтелерадіо частину завдань і повноважень, які наприкінці минулого року були передані Мінкульту. Про це йдеться на сайті Держкомтелерадіо.

Відтепер у положенні про Держкомтелерадіо зазначено, що він є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що бере участь у формуванні та реалізує державну політику у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах.

Постановою уряду повернуто повноваження Держкомтелерадіо щодо вжиття разом з іншими органами державної влади заходів до обмеження доступу видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України. Держкомтелерадіо продовжить видачу дозволів (або відмов на видачу, анулювання дозволів) на ввезення такої видавничої продукції, прийматиме рішення про накладення штрафів за її розповсюдження на території України без наявності відповідного дозволу та вилучатиме таку продукцію з обігу.

Крім того, Держкомтелерадіо повернуто низку завдань у видавничій сфері. Відомство продовжить вести Державний реєстр видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції та буде замовником проведення наукових досліджень у сфері засобів масової інформації та інформаційно-бібліографічної діяльності. 

Як і раніше, Держкомтелерадіо надаватиме видавництвам і підприємствам книгорозповсюдження довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, вестиме облік, наукову систематизацію отриманих від видавців обов’язкових примірників книжкових та періодичних друкованих видань, здійснюватиме контроль за своєчасним доставлянням обов’язкового примірника.

Також Держкомтелерадіо забезпечуватиме державну стандартизацію у видавничій сфері, організацію та здійснення контролю за присвоєнням міжнародних стандартних номерів виданням, за їх реєстрацією в національних і міжнародних бібліографічних базах даних.

В інформаційній сфері Держкомтелерадіо має сприяти діяльності Суспільного телебачення і радіомовлення, впровадженню ефірного наземного цифрового телерадіомовлення, готувати  пропозиції та рекомендації щодо захисту, ефективного використання і розподілу національного радіочастотного ресурсу, призначеного для потреб телерадіомовлення, брати участь у розробленні державних стандартів для потреб цифрового телерадіомовлення тощо.

Крім того, Держкомтелерадіо забезпечуватиме підготовку та подання пропозицій щодо призначення премій і стипендій в інформаційній та видавничій сферах, здійснюватиме організаційне забезпечення роботи Комітету зі щорічної премії президента України «Українська книжка року».

Нагадаємо, у першому півріччі 2020 року Державний комітет телебачення і радіомовлення, очікуючи на інституційні зміни, тимчасово припинив виконувати левову частку своїх повноважень. Вони перейшли у відання Міністерства культури та інформаційної політики. Через зміну уряду та структурні зміни Мінкульту бюрократична тяганина з ухваленням багатьох документів збільшилася в рази.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY