detector.media
28.09.2020 12:23
Яніну Соколову викликали на допит у справі про «вагнерівську спецоперацію»
Яніну Соколову викликали на допит у справі про «вагнерівську спецоперацію»
Ведуча сказала, що піде на допит.

Державне бюро розслідувань викликало ведучу Яніну Соколову на допит у справі про спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Про це вона написала 28 вересня на своїй сторінці в Facebook.

«Мене викликають на допит у ДБР. Нє нє, якщо ви думаєте, що це з приводу  пошуку імені високопосадовця, який зірвав спецоперацію по "вагнерівцях", то ви помиляєтеся. Шукають тих, хто розголосив "секретні відомості"», – повідомила пані Соколова.

У повістці про виклик на допит зазначається, що він відбудеться 5 жовтня, о 11:00, у межах провадження «за ознаками кримінального порушення, передбаченого частиною другою, статті 328 ККУ, за фактом можливого розголошення відомостей, що становлять державну таємницю та спричинило тяжкі наслідки».

Яніна Соколова сказала, що піде на допит.

«Хоча, я вже не раз коментувала звідки у нас з’явилися плівки "вагнерівців" і чому так важливо, що було проведене чесне і неупереджене розслідування того,  чому професійна( респект ще раз і ще раз) спецоперація Служба безпеки України була злита», – розповіла вона та додала, що правоохоронці не просили в неї матеріали цих плівок.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація Служби безпеки України, яка хотіла виманити російських найманців, які брали участь у бойових діях на Донбасі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України відкидають цю інформацію.

Крім того, 25 серпня Служба безпеки України просила Любов Величко розкрити джерела інтерв’ю з куратором української спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», яке опублікувало видання Mind.ua 24 серпня та, яке «кидає тінь» на президента Володимира Зеленського, голову Служби безпеки України Івана Баканова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

26 серпня її авто переслідував темний Chevrole Lacetti, номер якого відсутній у базі Міністерства внутрішніх справ. Вона уточнила, що номера-прикриття зазвичай використовують правоохоронці в межах оперативно-розшукових дій. Журналістка припустила, що стеження може бути пов’язане з цим інтерв'ю. Служба безпеки України відмовилася коментувати «Детектору медіа», чи проводить розслідування щодо цієї справи.

9 вересня Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України відкрити провадження проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака через спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Провадження відкрили за статтями про державну зраду (ст. 111 ККУ) та шпигунство (ст. 114 ККУ). Андрій Єрмак, своєю чергою, назвав відкриття справи «політичним піаром».

Фото: Яніна Соколова / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY