detector.media
27.09.2020 13:35
Головний редактор «Дух і Літера» Леонід Фінберг отримав премію імені Станіслава Вінценза
Головний редактор «Дух і Літера» Леонід Фінберг отримав премію імені Станіслава Вінценза
Премію започаткували два роки тому для популяризації і відзначення тих осіб, які роблять великий внесок для культурного і соціального розвитку регіонів.

Головний редактор «Дух і Літера», директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства Леонід Фінберг отримав премію імені польського письменника, перекладача Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів» 2020 року. Церемонія вручення відбулась у Львові 26 вересня, повідомляє «Радіо Свобода».

Отримуючи нагороду, Леонід Фінберг сказав про культурні процеси в Україні, наголосив на важливості об’єднання однодумців.

«Що допоможе нам знайти сили для перемоги над негативними тенденціями та викликами сучасності? Для мене важливе осмислення життя людей, які долали межі людських можливостей: Тараса Шевченка, Василя Стуса, Омеляна Ковча, Осипа Мандельштама, Євгена Сверстюка. Але є і наші сучасники, до текстів яких важливо дослухатись. Переможемо. Іншого шляху у нас немає», – сказав він.

Станіслав Вінценз – польський філософ, письменник, перекладач. Він народився у 1888 році на Івано-Франківщині. Довший час проживав на Гуцульщині. У 1930 році почав працю над відомою чотиритомною книгою про Гуцульщину «На високій полонині». Перший встановив на своїй малій батьківщині у 1936 році пам’ятник Іванові Франку. У 1939 році НКВД арештувало Вінценза, але невдовзі його звільнили з тюрми. У 1940 році письменник із родиною емігрував за кордон. Помер 28 січня 1971 року у Швейцарії. У 1991 році він та його дружина перепоховані у Кракові.

Станіслава Вінценза вважають символом гуманітарного служіння розвитку регіонів, любові до рідного краю.

Лауреата премії імені Вінценза обирає рада, до якої входять українські та польські інтелектуали: зокрема, Мирослав Маринович, Іван Малкович, Віталій Портников, Євген Захаров, Марина Сингаївська, Іза Хруслінська.

У попередні роки лауреатами премії були публіцист, правозахисник Мирослав Маринович і видавець Іван Малкович.

Нагадаємо, в Україні заснували нову премію для перекладачів українських книг на мови світу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY