detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
25.09.2020 11:30
Биті «слуги». Моніторинг теленовин 14–20 вересня 2020 року
Биті «слуги». Моніторинг теленовин 14–20 вересня 2020 року
На каналах Коломойського і Порошенка анонсують програш партії Зеленського на місцевих виборах. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

На плаву позитивний імідж своєї політичної сили тримає хіба що президент. За весь тиждень про виборчі плани у «Слуг народу» майже не йшлося (принаймні у вечірньому новинному праймі каналів, що входять до вибірки моніторингу). В контексті виборів про партію влади згадували тільки в повідомленнях про результати соцопитувань та у критичних заявах опозиції. Додав негативу й корупційний скандал, пов’язаний із нардепом Олександром Юрченком. Найактивніше його висвітлювали на 5 каналі, де не втрачають нагоди покритикувати владу, а тим паче коли на це є вагома причина. На «1+1» спершу про скандал повідомляли обережно, кажучи, що злочин іще треба довести. Але вже наступного дня не стримували критики Юрченка, зокрема, шукали «компромат» у його сусідів. На каналі Коломойського всі лаври діставалися партії Ігоря Палиці «За майбутнє», представник якої, зокрема, звинуватив партію влади в політичних переслідуваннях.

Виборчий піар

Порівняно з попереднім тижнем у новинах вийшло на третину більше матеріалів з ознаками замовності. Причина очевидна — активізувався передвиборчий піар. Практично щодня (а то й у кількох матеріалах за випуск) з’являлися фаворити окремих каналів. Лідерами за кількістю матеріалів з ознаками замовності далі є представники «Опозиційної платформи — За життя». Вони наполягають на проведенні виборів у низці округів Донецької та Луганської областей, де голосування скасували через небезпеку. Нардепи від «ОПЗЖ» критикують уряд, говорять про необхідність посилення соціальної підтримки незахищених груп населення та ін. На «Інтері» висвітлювали партійні форуми «ОПЗЖ» в Запоріжжі, Житомирі та Херсоні. Піар-присутність цієї партії забезпечують «Інтер» та «112 Україна».

Якщо великий з’їзд «Європейської солідарності» більшість каналів проігнорувала, то про висування кандидатів у Києві розповідали активніше. У вигідному для партії ключі розповіли про висування на чолі списку Марини Порошенко на 5 каналі, ICTV та СТБ, більш інформативний матеріал вийшов на «Україні». У сюжеті на 5 каналі розповідали, що кандидати від партії чують про «реванш» під час зустрічей із потенційними виборцями та обіцяють його не допустити. Отже, партія використовує звичну патріотично-оборонну риторику. Під час з’їзду також ішлося про відмову від висування свого кандидата на пост міського голови Києва та підтримку натомість чинного мера, на що миттєво відреагував Віталій Кличко. На 5 каналі про його реакцію змовчали, а на ICTV це стало приводом зайвий раз підлестити Кличкові: «Наголосив, що багато політичних сил хочуть, аби він став їхнім мером, але він вірний тільки киянам, вдячний їм за підтримку і готовий нести відповідальність тільки перед жителями столиці».

 

З’їзд партії Кличка «УДАР», що також відбувся цього тижня, позитивно висвітлювали на ICTV, СТБ та «Україні», решта ж каналів про нього взагалі ніяк не повідомила. А наприкінці тижня на «Інтері» вийшов банальний піарний сюжет, де Віталій Кличко роздавав пенсіонерам медичні набори в межах міської програми протидії поширення коронавірусу.

Активними в партійних передвиборчих заходах були представники партії «За майбутнє». Основним їхнім «інформаційним спонсором» лишається канал «1+1». Політсила представила свою одеську команду. У Хмельницькому, Житомирі та Краматорську відбулися партійні збори, а також конференції жіночого крила партії, на якому роблять особливий акцент. Щоправда, головним героєм таких матеріалів усе одно лишається лідер партії нардеп Ігор Палиця. Наприклад, у Краматорську він розповідав колегам-жінкам, як треба працювати в політиці: «Вы не просто квота, вам не получится просто вот зайти в политику и там отсидеться. Вам придётся работать и при всём работать лучше нас и вместо нас, потому что мы уже показали, что мы не можем решить эти проблемы».

 

Про передвиборчу активність «Слуг народу» в новинах практично не йшлося. Весь імідж партії тримав на собі президент під час робочих поїздок, де розповідав про програму «Велике будівництво», обіцяв нові дороги й роздавав обіцянки «відбудувати країну» так само, як і дороги. У позитивному контексті «слуги народу» цього тижня з’являлися тільки на каналі «Україна». Натомість критика перепадала їм навіть на «1+1». Зокрема в матеріалі за 17 вересня представник партії «За майбутнє» звинувачував чинну владу в політичному тискові. У сюжеті лунало припущення, що Юрія Раделицького звільнили з посади заступника голови Миколаївської райадміністрації на Львівщини, бо він висуватиметься від партії «За майбутнє»: «Тиск на нього Раделицький пов'язує з тим, що "Слуги народу" на цих виборах не мають власної чіткої розвинутої структури в регіонах. Тому і намагаються відігратися на політичних опонентах, скаже екс-чиновник». Насправді ж ідеться про адміністрацію, яка буде ліквідована після виборів, тож працювати панові Раделицькому в усякому разі залишалося кілька місяців. Але про це в матеріалі не повідомили.

 

Крім уже звичного акценту на «ОПЗЖ», на «Інтері» з'явився передвиборчий піар-дайджет. 19 вересня крім планів «ОПЗЖ» на вибори у новинах також розповіли про конференцію «За майбутнє» у Краматорську та похід на вибори партії Борислава Берези. Із програми його «Екопартії» за кадром розповіли не лише про боротьбу за озеленення й чистоту міста, а й про допомогу алко- і наркозалежним. Більше про висвітлення виборчої кампанії читайте в огляді «Детектор виборів».

Бізнес і політика Коломойського

На каналі Ігоря Коломойського цього тижня його бізнесові та політичні проєкти злилися воєдино. 16 вересня на «1+1» вийшов сюжет про протест працівників нафтової галузі. Сюжет починається з уточнень, що протест відбувався начебто з дотриманням усіх вимог безпеки під час карантину, а працівники нафтової галузі вийшли підтримати законопроєкт про єдиний акциз на різні вили палива. «Щоб не зупинилася нафтопереробна промисловість», — аргументує представник «Укртатнафти», що входить в орбіту впливу Коломойського. Такі зміни в законодавство вже ініціювала нардепка від «Слуги народу», ексжурналістка «1+1» Ольга Василевська-Смаглюк. А цього разу на захист нафтопереробників виступив нардеп від «За майбутнє» Юрій Шаповалов. У сюжеті кажуть, що так буде краще для водіїв, адже бензин начебто подешевшає. А інтереси власників бізнесу тут приховані.

 

Ще одна історія, що тягнеться вже кілька тижнів і тенденційно висвітлюється на «1+1» — право на управління колишніми активами «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка, яке отримала компанія «1+1 інтернет». Перемогу «1+1 медіа» в конкурсі, яка ще оскаржується, виконавчий директор холдингу Олександр Білий назвав вигідною для держави: «Рішення було прийнято в інтересах держави і в інтересах активів, так як базується на запропонованій програмі розвитку активів, яка є вигідною». Ця теза в сюжеті лунає кілька разів, тож сюжет Дмитра Фурдака був зосереджений не так на змісті конфлікту, як на переконуванні глядачів, що «1+1 медіа» буде найкращим управителем для конфіскованих активів. Раніше Коломойський заявляв, що з Офісу президента на перебіг конкурсу намагаються тиснути політично.

Бюджет, хасиди й корупційний скандал

Зі стартом виборчої кампанії та нового сезону роботи Верховної Ради політичні теми в новинах займають тверду першу позицію. У парламенті обговорювали проєкт бюджету на 2021 рік. Деякі повідомлення про зміст документа в новинах були неповними й незбалансованими. На ICTV та СТБ з інформації про бюджет вибрали лише позитивне: мінімальна зарплата зростає, як і зарплати медикам та вчителям, а дефіцит бюджету скорочується. Хоча в коментарі «UA: Першому» економічний експерт Тарас Козак прогнозований дефіцит назвав усе одно занадто великим. А також цей та інший експерти говорять про зростання мінімальної зарплати як чинник інфляції, про що в новинах часто забувають.

 

Не обійшлося й без піару на темі бюджету. На «Інтері» співголова «ОПЗЖ» Юрій Бойко вимагав, «соціального бюджету», на «112» Віктор Медведчук називав бюджет сформованим із позик (політик часто використовує аргументи про «зовнішнє управління» країною — один із типових кремлівських дезінформаційних наративів). А на ICTV Денис Шмигаль хвалив сформований його ж командою документ: «Критикують за те, що це не виправдане рішення, не згоден, це рішення для людей, воно збільшить і пожвавить споживчий попит, це оптимальний бюджет, який максимально враховує потреби людей і при цьому є реалістичний до виконання».

Ключовим політичним скандалом тижня стала справа Олександра Юрченка, якого вже виключили із фракції «Слуга народу» за його ж заявою. Першим і найактивнішим у висвітленні теми серед каналів із нашої вибірки став 5 канал. Оновлення щодо справи тут давали щодня. Трохи менш активним був «1+1», де у вечірньому праймі вийшло чотири сюжети на цю тему за тиждень, коли на решті каналів таких було два-три. Про обговорення виключення Юрченка із фракції 5 канал повідомив ще 14 вересня, коли решта підключилася до висвітлення теми наступного дня. У наступні дні на 5 каналі наголошували, нібито генпрокуратура тягне з оголошенням підозри Юрченку, а генпрокурорку звинуватили у брехні: «Венедиктова бреше. У НАБУ упіймали генеральну прокурорку на брехні щодо кількох резонансних справ». Йдеться про те, що Венедиктова під час виступу в парламенті сказала, що детективи не надали достатньо доказів у справі, а в НАБУ розповіли, що насправді передали в ГПУ деталі слідчих дій, де зафіксовані розмови про хабар.

На «1+1» акценти дещо інші. 15 вересня ключовим повідомленням про справу було, що генпрокурорка поки що не бачить підстав оголошувати підозру Юрченку. Сам нардеп вийшов із фракції добровільно, «щоби не кидати тінь на колег», а голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія каже, що виглядає все «станом прямо на зараз як якісь чутки». Наступного дня на «1+1» показали «засідку» Юрченка, де він начебто переховувався від правоохоронців два дні — в будинку батька. Але почали сюжет благородною фразою: «Законники його ловили, але він здався сам». У найкращих традиціях жовтих розслідувань, розпитували про Юрченка в його сусідів так, ніби це може довести чи спростувати підозри щодо корупції: «Я вообще как серьезного человека это не воспринимаю. [...] Вот потому что я на протяжении многих лет наблюдала и то, как он себя ведет».

 

Про «Слуг народу» в новинах говорили найбільше, а негативні згадки про представників партії були тільки на 5 каналі та «1+1». На 5 каналі Олексій Гончаренко закидав партії влади програш на виборах і спробу встановити владу в столиці через розділення повноважень обраного мера і призначеного центральною владою керівника міської адміністрації. На «1+1», як ішлося вище, у політичних переслідуваннях опонентів через низький рейтинг підтримки «Слуг народу» звинуватив потенційний кандидат від «За майбутнє».

На «1+1» вийшла чергова серія компромату від Андрія Деркача. У сюжеті знову з’явився скандально відомий прокурор Костянтин Кулик, який «показав відеозапис, на якому нібито латвійські спеціалісти з відмивання грошей розповідають, як допомагали українцям і американцям відмити величезні суми». Інші парламентські партії здебільшого набирали популярність за рахунок своїх виборчих заходів.

Новини з регіонів найактивніше передавали на Черкащині та Чернігівщині. Це пов’язано зі святкуванням Рош га-Шана і спробами хасидів потрапити в Україну попри обмеження. В новинах ці події мали переважно негативний контекст: хасидів щитами стримують на кордоні («Україна»), «є і ті, хто намагається перетнути кордон вбрід болотом» (5 канал), серед тих, які все ж змогли потрапити до Умані, вже виявили хворих на COVID-19 («Україна», ICTV). Найбільш емоційними цього тижня були новини на СТБ та «Україні», а найменш збалансованими — на «Україні» та ICTV.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY