detector.media
23.09.2020 20:59
«Таємну інавгурацію» Лукашенка не транслювали білоруські держЗМІ, хоча цього вимагає закон
«Таємну інавгурацію» Лукашенка не транслювали білоруські держЗМІ, хоча цього вимагає закон
День інавгурації самопроголошеного президента завершується традиційним жорстким розгоном мирних протестів.

23 вересня в білоруському Мінську відбулась «таємна інавгурація» Олександра Лукашенка: її не анонсували для ЗМІ, не транслювали державні телеканали та радіостанції, а гостями було обмежене коло людей. Про це пише Tut.by.

Як повідомляє видання «Наша Ніва», відповідно до закону «Про Президента Республіки Білорусь», церемонія складення присяги мала транслюватися по республіканському телебаченню і радіо. Але сьогодні під час інавгурації по державних телеканалах йшли серіали.

Зазначається, що ще вранці міністри та діпломати, з якими виходили на зв'язок журналісти, не знали про місце та час проведення інавгурації.

Водночас вже зранку 23 вересня біля Палацу незалежності мешканці Мінська помітили скупчення техніки і військових. У місті були перекриті центральні вулиці і проспекти. Згодом до палацу прибув кортеж Лукашенка.

На церемонію запросили близько 700 осіб: це були вищі посадові особи, депутати Палати представників, члени Ради Республіки, керівники держорганів, місцевих органів влади, республіканських ЗМІ, діячі науки, культури і спорту, повідомив згодом телеканал «Білорусь 1».

Згідно із законодавством, інавгурація мала відбутися протягом двох місяців після виборів президента Білорусі 9 серпня, водночас весь цей час на тлі протестів проти результатів голосування про неї не повідомлялось.

Вже понад два місяці тисячі людей виходять на акції протесту проти офіційних результатів виборів, за якими Лукашенко начебто отримав близько 80% підтримки виборців. За інформацією опозиції, реально за Лукашенка проголосували менше 20%. Акції протесту жорстоко розганяють силовики, тисячі людей були затримані протягом всього часу мітингів, сотні постраждали від насильства. Дісталося й медійникам: іноземним журналістам не надавали акредитацію для роботи, їх затримували та депортували з країни, крім того були затримані та постраждали від насильства представники білоруських ЗМІ.

Результати виборів у Білорусі не визнають в ЄС та в Україні, а дії силовиків стосовно протестувальників та опозиції засуджують. Після інавгурації вони також не визнають Лукашенка легітимним президентом. Варто зазначити, що сам він під час інавгурації подякував силовикам за їхні дії стосовно мітингувальників.

«Ви - представники всіх тих хлопців, які місяць тому зупинили на наших чистих, затишних вулицях Мінська цю погань. Я схиляюся перед вами та висловлюю вам щиру подяку. Держава цього ніколи не повинна забути», - сказав самопроголошений президент.

Після інавгурації сотні мешканців Мінська та інших міст вийшли на вулиці протестувати. Силовики розганяють їх водометами та жорстко затримують, б'ють палицями по автівках, які намагаються блокувати вулиці чи якось підтримувати протестувальників.

Нагадаємо, раніше телеграм-канал Nexta оприлюднив персональні дані тисячі білоруських силовиків, начебто причетних до насильства над протестувальниками.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY