detector.media
23.09.2020 12:30
Мовний омбудсман вимагає зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури
Мовний омбудсман вимагає зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури
Відкрите звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля підписали ще чотири університети і понад 30 діячів освіти та культури.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вимагає зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. Відповідне відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля оприлюднила фейсбук-сторінка уповноваженого.

Мовний омбудсман вважає, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики. «Відомо, що опанувати українську мову без вивчення української літератури неможливо», – йдеться у зверненні.

Мовний омбудсман вимагає зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури, натомість пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: «гуманітарні» чи «технічні».

Відкрите звернення підписали також Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет «Острозька академія» та понад 30 діячів освіти й культури.

Нагадаємо, що 14 вересня Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) запропонував виключити для більшості спеціальностей складання обов’язкового комплексного ЗНО з української мови та літератури. Натомість пропонується залишити обов’язковим ЗНО лише з української мови, а комплексний тест з української мови та літератури зробити необхідним лише для вступу на гуманітарні спеціальності. Аналогічна пропозиція зафіксована і в проєкті умов прийому до закладів вищої освіти на 2021 рік, розроблених відповідно до закону «Про вищу освіту».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY