detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
20.09.2020 11:00
Люди казяться — влада штрафує. Коронавірус у новинах і токшоу 7—13 вересня 2020 року
Люди казяться — влада штрафує. Коронавірус у новинах і токшоу 7—13 вересня 2020 року
Коли щоденна кількість нових хворих перевалила за три тисячі, в токшоу знов заговорили про коронавірус.

У теленовинах багато говорять про «червоні зони», а політичні токшоу, коли щоденна кількість нових хворих перевалила за три тисячі, знов почали звертати увагу на тему боротьби з епідемією. Як говорили про коронавірусну пандемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу телеканалів NewsOne, «1+1», Прямий, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Посилення епідемії в Україні змусило авторів токшоу повернутися до обговорення коронавірусної загрози. У новому-старому токшоу «Народ проти», яке тепер виходить на «Україні 24» під назвою «Народ проти з Наташею Влащенко», заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко та керівниця благодійного фонду Валентина Маркевич палко обговорювали динаміку епідемії в Україні й темпи тестування. На думку Ляшка, тестують достатньо — до 150 тисяч на тиждень, а рівень смертності від коронавірусної хвороби (2,1%) низький, тому влада робить усе правильно. Його візаві нарікала на недостатню кількість тестів і несвоєчасну допомогу хворим. Ляшка також звинуватили в тому, що він «разом із Супрун знищував лікарів». Дали слово й «коронаскептикам»: журналіст Ігор Лесєв казав, що хворих на туберкульоз в Україні більше, ніж на коронавірус.

Про пандемію говорили й у студії «Свободи слова Савіка Шустера» на каналі «Україна». Тут сфокусувалися на роботі садків, шкіл і вишів під час епідемії. Мер Тернополя Сергій Надал та представники освітніх і батьківських організацій атакували запрошених урядовців — міністра охорони здоров’я Максима Степанова та заступника міністра освіти та науки Андрія Вітренка. Міністр відбивав нападки гостей доволі успішно, а ось Вітренку було важче — директори шкіл та представники батьківських організацій засипали його запитаннями, на які чиновник не міг дати відповіді. Включалися в ефір також колишній заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе та народний депутат від «Слуги народу» Юрій Арістов, які хворіли на коронавірусну хворобу й поділилися враженнями, а також закликали не нехтувати карантинними обмеженнями.

Говорили про епідемію й в ефірі «Протистояння» на NewsOne.

У щоденних новинах особливу увагу приділяли містам, які входять або щойно увійшли до «червоної» зони: як там поводяться люди і влада, як навчаються школярі і студенти тощо. «112», «Україна» та Суспільне показали репортажі про життя в різних «червоних» регіонах — переважно західних, але «Україна» побувала в Ізмаїлі на Одещині.

Про обіцянку влади Івано-Франківська відправити дітей до школи попри «червону» зону повідомили 5 канал і «Інтер». На 5 каналі також розповіли, що актори франківського театру поїхали на гастролі до областей, де діють м’якші обмеження. СТБ емоційно повідомив, як пасажири «казяться», бо вокзали не приймають і не відправляють поїздів: «Люди через це божеволіють, бо, щоб сісти на потяг, треба подолати ще сто кілометрів до наступної станції в іншому районі, а найголовніше — коли купували квитки, їх ніхто не попередив, що в їхніх містах поїзди не спинятимуться». «1+1» розповів про протести батьків у Косівському районі на Франківщині — вони вимагають дозволити дітям ходити до школи, адже більшість не має техніки та зв’язку для онлайн-навчання. «Інтер» повідомив про аналогічний протест на Рівненщині.

5 канал повідомив, що в Тернополі всупереч вимогам уряду працюють школи і транспорт. Більшість каналів розповіла, що за роботу під час карантину поліція почала штрафувати директорів тернопільських шкіл, а «1+1» процитував мера Тернополя Сергія Надала, який запевнив, що платити ці штрафи не доведеться. Суспільне докладніше розповіло про позов тернопільського міського голови до Кабміну, який розглядатиме Київський окружний адміністративний суд. Тим часом у новинах 5 каналу та ICTV повідомили, що хворих на коронавірусну хворобу з Тернополя через брак місць у лікарнях почали відправляти до райцентрів.

«112», «Інтер» і «Україна» повідомили про виступи чернівчан проти обмежень та вимоги пустити дітей до школи. На «112» знайшли причинно-наслідковий зв’язок — мовляв, попри те, що в Чернівцях довго діяли найсуворіші карантинні обмеження, вийти з «червоної» зони не вдалося.

«Інтер» повідомив, що Міністерство освіти і науки розіслало директорам шкіл листа з попередженням: якщо хтось із учнів через недотримання карантинних обмежень захворіє й помре, їх покарають. «Інтер» і «Україна» ретранслювали попередження від Міністерства охорони здоров’я: якщо хворих ставатиме все більше, найжорсткіший карантин доведеться повернути на всю територію України.

Розповідають у новинах про переповнені лікарні на Київщині («112», ICTV, «1+1») та Івано-Франківську («Україна»). ICTV повідомив про брак місць для хворих на коронавірусну хворобу в Олександрівській лікарні — через це хворих почали розміщувати в корпусі з пацієнтами з іншими діагнозами, що належать до груп ризику.

5 канал розповів про ситуацію на Одещині, де бракує реагентів для проведення тестів на коронавірус, а «Інтер» — що люди чекають на результати безкоштовних аналізів понад тиждень. На «Інтері» порівняли українську ситуацію з німецькою: мовляв, поки Німеччина тестує мільйон людей щотижня, в Україні зробили півтора мільйона тестів за весь час епідемії. Ще одна проблема, про яку згадав «Інтер», — брак вірусологів. «Україна» показала, як тест на коронавірус в одній із київських лікарень беруть через вікно поліклініки. «1+1» поцікавився, скільки ж українців насправді видужали, а скільки — «зависли» між хворобою й одужанням.

ICTV поділився радісною новиною: у Львові Інститут біології клітини НАН України виграв грант на п’ятнадцять мільйонів гривень на розробку вакцини від коронавірусу. Мовляв, метод унікальний, а українська вакцина буде дешевша за іноземні аналоги (але з’явиться вона, в найкращому разі, у 2022 році). «Інтер» тим часом сповістив, що британці припинили клінічні випробування вакцини від коронавірусу через небезпечні побічні ефекти.

«UA: Перший» узявся за дражливу тему витрачених коштів коронавірусного фонду: чому влада вирішила віддати більшу частину грошей на передвиборний ремонт доріг? Також у сюжеті, критичному до влади, згадали, що на боротьбу з коронавірусною хворобою забрали гроші із житлових кредитних програм для переселенців.

Коли 1 вересня діти в більшості областей пішли до школи, багато хто прогнозував, що це ненадовго. Природно, що телевізійники пильно стежать за тим, скільки класів пішло на самоізоляцію через коронавірус. «112» озвучив цифри 145 класів. 5 канал і «1+1» оглядали нові освітні підходи, покликані зменшити небезпеку зараження, зокрема навчання просто неба. «Інтер» нарікав, що вчителям ускладнили життя, роботи побільшало, а ось зарплати не зросли.

Хасиди, що прориваються до могили свого духовного лідера в Умані, досі цікавлять журналістів, але тепер про епідеміологічний аспект цієї теми говорять мало — більше про конфлікти прочан із місцевими мешканцями.

«1+1» розповів про романтичні стосунки Анастасії Зінченко — українки, яка на початку пандемії відмовилася від евакуації з китайського міста Ухань — та голови державної міграційної служби Максима Соколюка.

Піару президента чимало в теленовинах, зокрема й коронавірусного. ICTV та СТБ показали, як на Хмельницькій атомній станції Володимир Зеленський закликав громадян серйозніше ставитися до коронавірусної небезпеки й разом протидіяти епідемії. А на «1+1» президент критикував поведінку керівників міст, які саботують карантин, щоб, на думку Зеленського, сподобатися виборцям. «Україна» традиційно піарить фонд Ріната Ахметова — протягом тижня вийшло три матеріали про його допомогу боротьбі проти коронавірусу.

«Інтер» багато повідомляв про ситуацію з пандемією поза Україною, насамперед у Європі та Сполучених Штатах Америки. Половина всіх матеріалів каналу, що стосуються коронавірусу, присвячені подіям поза Україною. Інші канали розповідали про міжнародні коронавірусні справи набагато менше.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY