detector.media
18.09.2020 09:04
У Києві презентували документальний фільм пам’яті Ґонґадзе
У Києві презентували документальний фільм пам’яті Ґонґадзе
Серед глядачів були журналісти і політики.

17 вересня, у 20-ту річницю смерті українського журналіста Георгія Ґонґадзе, у літньому кінотеатрі «Мушля» пройшов показ документального фільму Суспільного мовника «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди».

Напередодні, у річницю викрадення Георгія Ґонґадзе, прем’єра стрічки відбулася в ефірі телеканалу «UA: Перший». Також її можна переглянути на YouTube.

Автори фільму – Наталя Гуменюк, Максим Каменєв і Анна Цигима.

Фільм презентували головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва та автори: Анна Цигима, Максим Каменєв і Наталя Гуменюк

У фільмі про вбивство Георгія Ґонґадзе, подальші політичні події та розслідування цієї справи згадують журналісти, які займалися цією темою, а також рідні та друзі Георгія: Олена Притула, Євген Глібовицький, Лаврентій Малазонія, Олег Єльцов, Юлія Мостова, Сергій Рахманін, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олексій Степура, Валерій Калниш, Севгіль Мусаєва, Коба Аланія, Мирослава Гонгадзе.

Показ пройшов з дотриманням карантинних норм: на відкритому повітрі, з масками та дистанцією між глядачами. Як усе було – зафіксував фотограф «Детектора медіа».

Співавторка фільму Наталя Гуменюк

Співавтор фільму Максим Каменєв

Головна редакторка заснованої Георгієм Гонгадзе «Української правди» Севгіль Мусаєва

На показ прийшов мер Києва Віталій Кличко. Напередодні з ініціативи Київради встановили меморіальну дошку Георгію Гонгадзе

Журналіст програми розслідувань «Схеми» Михайло Ткач

Ексмедійники та народні депутати минулого скликання Мустафа Найєм і Світлана Заліщук

Нагадаємо, 16 вересня в Києві відкрили меморіальну дошку Георгію Ґонґадзе. Цього дня щороку вшановують день його пам'яті.

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові. Згодом з’ясувалося, що Георгія Ґонґадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч на 17 вересня.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті Георгія Гонгадзе поховали.

Фото: Максим Поліщук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY