detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
17.09.2020 15:10
Валентина Самар очікує, що пропагандист Кисельов організує кампанію з дискредитації ЦЖР
Валентина Самар очікує, що пропагандист Кисельов організує кампанію з дискредитації ЦЖР
Вона вважає, що прохання Георгія Мурадова «про допомогу» пов’язане з розслідуваннями щодо діяльності так званої «Міжнародної асоціації друзів Криму».

Українська журналістка, кореспондентка «Дзеркала тижня», керівниця ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентина Самар очікує, що після звернення заступника голови «уряду» окупованого Криму Георгія Мурадова, гендиректор МІА «Россия сегодня» Дмитро Кисельов організує кампанію з дискредитації журналістів ЦЖР.  

«Знаючи, чим займається агенція "Россия сегодня", чим займається Дмитро Кисельов, таке звернення за їхньою "професійною допомогою"... Ми думаємо, що слід очікувати кампанію з дискредитації наших журналістів та загалом "Центру журналістських розслідувань". Тому що пропагандистам потрібно відбивати правдиву інформацію, яка на сьогодні є в інформаційному полі стосовно діяльності агентів Кремля в різних країнах», – сказала вона в коментарі «Детектору медіа».

Пані Самар вважає, що прохання Георгія Мурадова «про допомогу» пов’язане з розслідуваннями й публікаціями «Центру журналістських розслідувань» стосовно діяльності так званої «Міжнародної асоціації друзів Криму». Вона була створена в 2017 році. Ініціатором та куратором проєкту є сам Мурадов.

«Це його особистий проєкт, тому він так хвилюється за його успішність та безперешкодність його діяльності. <…> Мабуть, [наші розслідування] розкривають людям очі: що за люди присутні в цій організації, чим конкретно вони займаються, які, можливо, мають преференції за свою проросійську діяльність від уряду РФ чи окупаційного режиму в Криму», – каже журналістка.

Вона не планує вчиняти жодних дій у відповідь – лише продовжувати свою роботу в цьому напрямку. «Ми звикли до цієї уваги. Це не перший "орден" від представників окупаційного режиму в Криму», – пояснила вона.

Пані Самар нагадала, що «Центр журналістських розслідувань» був першою недержавною установою, яку захопили російські військові в березні 2014 року; перша справа за «кримською статтею» про «заклики до порушення територіальною цілісності РФ» була порушена через статтю журналістки агенції; з 2014 роки окупанти блокують у Криму доступ до ЦЖР, а також намагалися цензурувати контент агенції в YouTube.

Нагадаємо, 16 вересня «Дзеркало тижня» повідомило, що заступник голови «уряду» окупованого Криму, «представник Криму» при президенті РФ Георгій Мурадов попросив гендиректора МІА «Россия сегодня» Дмитра Кисельова провести «розслідування» щодо української журналістки, кореспондентки «Дзеркала тижня», керівниці ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентини Самар. Він просить «звернути пильну увагу» й провести «предметне розслідування» щодо джерел фінансування та інших аспектів діяльності пані Самар і ЦЖР. Георгій Мурадов звинувачує українську журналістку в нібито шантажі «зарубіжних партнерів Криму».

Валентина Самар, отримавши диплом журналіста в Києві, у 1991 році «вийшла заміж у Крим». Журналістську кар’єру починала в українській редакції Кримського державного радіо, де вела власну авторську програму «Два кольори». Згодом з’явилося творче об’єднання «Острів Крим», де новини виходили кількома мовами. 

Наприкінці 90-х журналістка працювала в кримських ЗМІ й одночасно у всеукраїнських була власним кореспондентом, зокрема на «1+1» та Новому каналі. А оскільки інформація з Криму, зроблена фаховими журналістами, завжди була дуже затребуваною, паралельно співпрацювала з українською редакцією BBC і подеколи з Reuters.

У 2003 році в період «тузлинської кризи» Валентина Самар почала писати для «Дзеркала тижня», ця співпраця триває й досі, хоча авторка статей давно перестала бути «власним кореспондентом» видання в Криму.

Своїм найважливішим професійним доробком Валентина Самар вважає створення «Центру журналістських розслідувань» у Криму, який на початку 2014 року було зареєстровано як інформаційну агенцію, що виробляє мультимедійний продукт. «Центр», працівники якого займалися антикорупційними розвідками, став базою для тренінгів із технології журналістських розслідувань для всієї України, і виховує вже друге покоління журналістів-розслідувачів. Після окупації Криму РФ інформаційне агентство «Центр журналістських розслідувань» було вимушено виїхати з півострова та відновили роботу на материковій Україні. Пані Самар розповідала, що «Центр журналістських розслідувань» був першою недержавною установою, яку захопили російські військові, після чого редакція орендувала приміщення у ТРК «Чорноморська». Однак студію ТРК зруйнували, а техніку вивезли. Восени 2014 року редакція зібралася, тоді ж «Чорноморська» відновила супутникове й кабельне мовлення вже з Києва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY