detector.media
Наталія Данькова
16.09.2020 17:40
Як загорнути соціально важливий меседж у розважальний серіал? Кейси великих каналів
Як загорнути соціально важливий меседж у розважальний серіал? Кейси великих каналів
«Відважні», «Перші ластівки», «Спіймати Кайдаша» та «Євродиректор» – цими проєктами пишаються і творці, і телеканали.

За останній рік українські телеканали представили декілька телесеріалів із соціально важливою складовою, які принесли іміджевий або комерційний успіх. Деякі з них мали неабиякий суспільний резонанс – наприклад, «Спіймати Кайдаша» та «Перші ластівки». Навесні на каналі «Україна» вийшла детективна драма «Відважні» про протидію домашньому насильству та роботу спеціального підрозділу поліції, що займається цими питанням. А влітку ТЕТ запустив ситком «Євродиректор» про прогресивного шкільного викладача з Голландії, який намагається інтегрувати у звичайній українській загальноосвітній школі сучасний європейський підхід до навчання.

Історії цих кейсів розкрили на Kyiv Media Week продюсери та шоуранери під час дискусії «Контент, що змінює світ. Історії успіху та перспективи української аудіовізуальної індустрії», проведеної за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Відважні»: як порушити замовчувану тему домашнього насильства

Прем’єра 40-серійної детективної драми «Відважні» припала на початок карантину. Проєкт отримав відзнаку Міжнародної правозахисної організації La Strada, що допомагає жінкам і дітям, які зазнали насильства та порушення прав. La Strada консультувала творців серіалу, надавала для екранізації історії з реального життя.

Олена Канішевська, директорка департаменту виробництва телевізійних програм на каналі «Україна», згадує, що ідею «Відважних» принесла шоуранерка Film.ua Юлія Міщенко. Це мав бути серіал про спецпідрозділ поліції, який складається виключно із жінок та спеціалізується на боротьбі із сімейним насиллям. «Ідея була написана одним реченням. І насправді ті ідеї, які можна описати одним реченням, найкращі. У мене не було сумнівів, що ми з нею працюватимемо. Адже в цій ідеї від початку було закладено зерно соціально значущого контенту».

Основним ризиком для каналу була робота з темою, яка найбільш замовчувана в нашій країні – насильство в сім’ї. «Основна складність полягала в тому, як говорити про неї в лоб”», – пояснює пані Канішевська.

Перед ефіром пілот серіалу канал тестував на різних фокус-групах, щоб запобігти ризикам. У дослідженні брали участь дві категорії жінок різного віку: 35-44 та 45-54. Результати здивували творців. Більш старша група мала досвід домашнього насильства (щодо себе, дітей або батьків), однак вони намагалися відгородитись від нього і воліли не проговорювати. А от інша група була активна в цьому питанні: жінки визначали наявність проблеми і переконували, що знають як її вирішувати самостійно.

«Головний результат – серіал приніс знання про те, що є сила, яка може допомогти. Виявляється, для багатьох стало відкриттям, що можна подзвонити на гарячу лінію. Думаю, що в таких складних темах такий прямий заклик працює», – вважає продюсерка.

«Перші ластівки»: як показати проблеми, що турбують підлітків

Підліткова драма Нового каналу «Перші ластівки» – один з тих унікальних серіалів минулого року, який суттєво вирізнявся в українському ефірі. Насамперед природністю діалогів, реаліями спілкування підлітків тощо.

«Якщо показати щось неприродно, глядач не повірить, не зможе зіставити цей контент зі своєю проблемою та не вдаватиметься до допомоги самому собі», – вважає Олексій Гладушевський, креативний продюсер Starlight Originals Content. За його словами, при написанні сценарію команда авторів інтегрувала в нього свій власний досвід. І частину історій перенесла на екран з реального життя свого та своїх дітей. Навіть діалоги на правдивість тестували самі підлітки.

За словами продюсера, ідея проєкту, коли він отримав її від авторів, теж була сформована одним рядком. І так само, як на телеканалі «Україна», перед виробництвом проводилися консультації з La Strada.

«Були суперечки, як показувати моменти з наркотиками, з тим, як підлітки завдають собі болю, як показати лінію ЛГБТ. Ми не знали, як на це реагуватиме глядач, державні структури тощо. Усі переживали. Але потім виявилося, що всі моменти, які нас хвилювали, спрацювали в протилежному напрямку», – каже пан Гладушевський.

Після виходу серіалу значно зросла кількість дзвінків на гарячу лінію від підлітків, які були готові обговорити свої проблеми. Продюсер каже, що не очікував такого ефекту, але тепер бачить, що завдяки цим зверненням вдалося допомогти тим, хто зважився на дзвінок.

«Спіймати Кайдаша»: як показати реальних українців

Щоб донести до глядача важливий меседж, не варто надто захоплюватися пошуком місії. Так вважає сценаристка (а нині вже й кінорежисерка) Наталя Ворожбит. «Насправді, якщо думати про глядача, то на плечі лягає тягар відповідальності. Якщо думати про місію та як змінити світ, то нічого не вийде. Треба ці речі відпускати, не займатися самоцензурою», – каже вона.

Пані Ворожбит була шоуранеркою серіалу СТБ «Спіймати Кайдаша», знятого за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я». Цей проєкт із соціально-важливою складовою для неї не перший. Адже вона працювала й над такими кінофільмами, як «Кіборги», «Погані дороги». Однак якщо для «Кіборгів» сценаристці довелося проводити значне дослідження, щоб увійти в тему, то для написання сценарію «Спіймати Кайдаша» вона використовувала власний досвід. «Це мій власний досвід, цю аудиторію я добре знаю, адже росла в цьому середовищі. І я можу ще 30 серій написати. Я люблю цю тему», – зізнається вона.

Результатом показу серіалу стало те, що він зацікавив не лише окрему аудиторію окремого каналу – його в інтернеті подивилися люди різного віку, соціального статусу та професій. «Відбувся вибух. Як я розумію, раніше в нас не було такого продукту про реальних українців, які говорять своєю справжньою мовою, яка є в селах, про свою проблематику», – каже шоуранерка.

«Євродиректор»: як вплинути на суспільство комедією

Ситком «Євродиректор» для телеканалу ТЕТ знімав продакшн «Далі буде films» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Роман Лукін, креативний продюсер каналу ТЕТ, згадує: коли вперше побачив ідею проєкту про прогресивного викладача з Голландії, який намагається запровадити європейській підхід в українській освіті, спершу мав сумніви. «Нам спершу здавалося, що цей проєкт дещо інфантильний і тривіальний. Але коли я побачив цю заявку, то зрозумів, що зрештою всі наші проблеми зароджуються в системі освіти», – каже продюсер.

«Євродиректор», на відміну від «Відважних», «Перших ластівок» чи «Кайдашів», знятий у розважальному комедійному жанрі. І його вплив на суспільство більш віддалений у часі, вважає пан Лукін: «Я думаю, ефект від таких соціальних меседжів у комедійних жанрах розтягується на довший період. У комедії ми не можемо сказати про щось у лоб”. Комедії на ТЕТ – це атракціон. Нам вдалося загорнути соціально важливий меседж в інтертеймент. Думаю, що він працюватиме на перспективу».

За словами продюсера, «Євродиректор» зацікавив аудиторію «діти 4-14» та «жінки 35-44». Чоловіча аудиторія була менш залучена. Попри те, що серіал не зміг зібрати дуже високих показників, вийти в позитивну маржинальність йому дозволила інтеграція спонсора.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY