detector.media
15.09.2020 18:47
«Репортери без кордонів» засудили закриття провадження проти Портнова щодо погроз «Схемам»
«Репортери без кордонів» засудили закриття провадження проти Портнова щодо погроз «Схемам»
Поліція закрила кримінальне провадження проти чиновника адміністрації Януковича через нібито відсутність складу злочину.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила припинення кримінального провадження стосовно ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова, який раніше публічно погрожував редакції програми журналістських розслідувань «Схеми» й оприлюднив персональні дані водіїв програми. Про це йдеться у Twitter «Репортерів без кордонів».

«RSF засуджує політичне рішення про припинення розслідування щодо ексдепутата Андрія Портнова», - зазначено в повідомленні.

Як писав ДМ, 10 вересня стало відомо, що поліція нібито через «відсутність складу злочину» закрила кримінальне провадження проти Портнова. Провадження відкривали за фактом погроз журналістам.

«Утиски та спроби залякування співробіників програми "Схеми" є неприйнятними, як і бездіяльність поліції. Українська влада має продемонструвати прихильність захищати право ЗМІ на інформування, включно з правом висвітлювати теми, які її (владу – ред.) дратують, і вона має зробити все для того, щоб поліція проводила ретельні та ефективні розслідування», – зазначала ще в серпні керівниця бюро «Репортерів без кордонів» у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

4 листопада Андрій Портнов заявив, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». Він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

У ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язує підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук іще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY