detector.media
15.09.2020 14:38
У грудні пройдуть парламентські слухання про фейки та боротьбу з ними
У грудні пройдуть парламентські слухання про фейки та боротьбу з ними
Депутати хочуть розробити дієві заходи з протидії фейкам.

15 вересня Верховна Рада підтримала пропозицію членів Комітету з питань свободи слова про проведення 9 грудня парламентських слухань на тему «Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки». За відповідний проєкт постанови № 4071 проголосували 296 народних депутатів.

Ініціатори парламентських слухань – п’ятеро членів Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич (ОПЗЖ), Євген Брагар, Олександр Санченко, Тетяна Циба та Сергій Швець (усі – «Слуга народу»).

Під час слухань депутати хочуть об’єднати зусилля державних органів, медійної спільноти та експертного середовища, щоб розробити дієві заходи з протидії фейкам, які б водночас не порушували прав на свободу думки і слова, на вільне вираження поглядів і переконань.

«Експерти констатують, що рівень підготовки окремих “фейкових” новин доволі високий і вони максимально схожі на справжні новини. Тому навіть професіонали не завжди можуть розрізнити підробку. І у зв’язку з цим “фейки” все частіше з’являються в поважних виданнях. А враховуючи, що завдяки соціальним мережам інформація поширюється блискавично, “фейки” є потужною та небезпечною зброєю. Так залежно від наміру генератора “фейків”, вони можуть чинити реальний вплив на політичне, економічне і соціальне життя суспільства, що є серйозною загрозою для соціуму», – пишуть автори проєкту постанови в пояснювальній записці.

Нагадаємо, 6 листопада 2019 року Верховна Рада проводила парламентські слухання з безпеки журналістів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY