detector.media
15.09.2020 10:44
«1+1 медіа» очікує на аудит активів УМХ та погодження Антимонопольного комітету
«1+1 медіа» очікує на аудит активів УМХ та погодження Антимонопольного комітету
Після цього «1+1 Інтернет» та АРМА зможуть підписати договір.

Група «1+1 медіа» очікує на аудит активів «Українського медіа холдингу» із залученням незалежних експертів та на погодження Антимонопольного комітету України. Про це 14 вересня повідомила пресслужба медіагрупи.  

«Наразі група "1+1 медіа" очікує на наступні кроки, що передують підписанню договору між ТОВ "1+1 Інтернет" та АРМА про управління активами УМХ, а саме – проведення оцінки активів УМХ та їхнього фінансового стану із залученням незалежних експертів та отримання погодження Антимонопольного комітету України на укладання такого договору», – йдеться в повідомленні.

«1+1 медіа» обіцяє, що управлятиме активами УМХ «виключно в межах чинного законодавства, відповідно до положень договору та запропонованої програми».

Нагадаємо, 10 вересня тендерний комітет АРМА обрав управителя для УМХ. Переможцем конкурсу стало ТОВ «1+1 Інтернет», що входить до групи «1+1 медіа» олігарха Ігоря Коломойського. Загалом у повторному конкурсі АРМА на управління активами УМХ брали участь шість компаній: ТОВ «Видавничий дім "Масаві"», ТОВ «Комунікаційний хаб "Економіка"», ТОВ «Сьогодні Мультимедіа» (входить до «Медіа Групи Україна»), ТОВ «Об’єднана медіа група», ТОВ «Видавництво Український медіа дім» і ТОВ «1+1 інтернет» (входить до холдингу «1+1 медіа»).

Під час проведення конкурсу «Медіа Група Україна» заявила, що конкурс на управління активами УМХ не відповідає нормам чинного законодавства, тому його потрібно скасувати. «1+1 медіа», ще до своєї перемоги, вбачало в повторному конкурсі АРМА лобіювання інтересів ТОВ «Видавництво Український медіа дім». АРМА у відповідь заявило, що новий конкурс на управління активами УМХ проводить з дотриманням вимог законодавства та принципів відкритості.

Це повторний конкурс на управління активами УМХ. Перший конкурс АРМА тривав до 3 липня, документи подали сім компаній: ТОВ «Об’єднана медіа група», ТОВ «1+1 Інтернет», ТОВ «Комунікаційний хаб "Економіка"», ТОВ «Зручно», ТОВ «Ера-медіа», ТОВ «Видавництво Український медіа дім» та ТОВ «Телерадіокомпанія "Шансон"». 

Тоді «Медіа Група Україна», яка не брала участі в конкурсі, заявила, що конкурс АРМА не відповідає закону «Про телебачення і радіомовлення» та залишила «за собою право звернутися до суду». Водночас «Український медіа холдинг» заявив про намір оскаржити в суді конкурс АРМА, його результати та договір на управління. Радіокомітет також закликав Агентство пояснити процедуру проведення конкурсу, або скасувати конкурс та оголосити його повторно після усунення порушень.

Антимонопольний комітет України попередив претендентів на управління активами УМХ, що вони підпадають під антимонопольні обмеження, тому їм може бути потрібен дозвіл на концентрацію.  

20 липня АРМА повідомило, що тендерний комітет Агентства не зміг обрати управителя для «Українського медіа холдингу» серед семи компаній, та оголосило повторний конкурс.

Група «1+1 медіа» заявила, що братиме участь у повторному конкурсі. Водночас поскаржилася, що АРМА не повідомило про результати попереднього конкурсу перед оголошенням нового та не пояснило, які саме вимоги не були дотримані при оформленні й подачі документів. «Медіа Група Україна» запропонувала АРМА передавати в управління не всі активи УМХ разом, а певними частинами (лотами), щоб запобігти можливій монополізації ринку. 

АРМА пояснило, чому відмовило всім кандидатам у першому конкурсі: голова Тендерного комітету АРМА Володимир Рудниченко сказав, що документи від семи компаній не містили всієї необхідної інформації або з них неможливо було визначити, чи відповідає учасник вимогам.

Нагадаємо, 9 вересня 2019 року Печерський райсуд Києва передав в управління АРМА медіаактиви бізнесмена-втікача часів експрезидента Віктора Януковича, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка. Зокрема, в управління АРМА передали майно, майнові та корпоративні права групи «Український медіа холдинг» (UMH), радіостанції «Голос столиці», Lounge FM і Radio Next, «Авторадіо», «Ретро ФМ»; юридичні особи порталів Bigmir.net, I.ua, Tochka.net; видавничий дім УМХ і його видання «Теленеделя», «Аргументы и факты в Украине», «КП в Украине», «Корреспондент», «Деньги.ua», «Команда», «За рулем»; друкарню «Укрполіграфмедіа», низку рекламних агенцій і сейлзхаусів, мереж розповсюдження преси (у тому числі «Твоя преса»).

Проте частина видань та інтернет-ресурсів УМХ нині працюють через дві юридичні особи, які не увійшли до переліку активів, що підлягають передачі АРМА, а саме: ТОВ «Кепрейт партнерс» (Bigmir.net, I.ua, Tochka.net, Gloss.ua, Food&Mood, I&Running, MPort, Bike&Me) і ТОВ «Видавництво "Український медіа дім"» («Футбол», «Корреспондент», «Архидея», TV.ua, Smak.ua, iSport.ua, Kolobok.ua, Vgorode). Також не підлягають передачі АРМА дві радіомережі, що за останні роки змінили власників: «Наше радіо» (ПрАТ «Наше радіо») і «Радіо П'ятниця» (ДП «Новий обрій»).

Суд передава УМХ в управління АРМА не одразу. На початку грудня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що прокуратура проводить дії, пов'язані зі спецконфіскацією медіахолдингу UMH. Наприкінці 2017 році Печерський районний суд заарештував цінні папери, корпоративні та інтелектуальні права, а також частину нерухомого майна Сергія Курченка. Проте в січні 2018 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва відмовився передати АРМА майно медіахолдингу UMH

У травні 2018 року слідчі ГПУ отримали доступ до рахунків, за якими обліковувались операції за кредитним договором на суму 160 мільйонів доларів від 2013 року, укладеним між ТОВ «Ветек Медіа Інвест» та «Укрексімбанком», а також до рахунків офшорних кіпрських компаній.

У вересні 2019 року суд передав активи УМХ в управління АРМА.

У листопаді 2019 року Служба безпеки України затримала голову правління державного «Укрексімбанку» Олександра Гриценка за підозрою у виведенні з-під арешту майна одного з медіахолдингів.

У квітні 2020 року видання «Наші гроші» повідомило, що злите в мережу листування заступника голови АРМА Володимира Павленка свідчить про можливе узгодження з Офісом президента України потенційних кандидатів на управління медіаактивами «Українського медіа холдингу» (UMH).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY