detector.media
15.09.2020 10:23
У Києві встановлять меморіальну дошку журналісту Георгію Ґонґадзе
У Києві встановлять меморіальну дошку журналісту Георгію Ґонґадзе
Спроектував меморіальну дошку скульптор Василь Маркуш.

У Києві 16 вересня на фасаді Національної спілки журналістів України встановлять меморіальну дошку журналісту, Герою України, засновнику «Української правди» Георгію Ґонґадзе. Про це 15 вересня повідомила «Українська правда»

Спроектував меморіальну дошку скульптор Василь Маркуш, а її виготовлення ініціювала Київська міська рада. Урочисте відкриття відбудеться 16 вересня, о 12.00, на вул. Хрещатик 27-а. Ця робота погоджена з родиною журналіста, зокрема – з Мирославою Ґонґадзе.

Як писав ДМ, 16 вересня о 21:40 на суспільному каналі «UA: Перший» відбудеться прем’єра фільму Суспільного мовника «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди». А вже наступного дня, 17 вересня о 19:30 фільм Суспільного про вбивство Гонгадзе покажуть у Маріїнському парку на літній сцені «Мушля» біля стадіону «Динамо». Фільм покажуть через 20 років після загибелі відомого політичного кореспондента та засновника одного з перших інтернет-видань країни «Української правди» Георгія Гонгадзе, щоб вшанувати його пам’ять.

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY