detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
14.09.2020 18:10
Суд відкрив провадження за позовом Прямого каналу проти Нацради
Суд відкрив провадження за позовом Прямого каналу проти Нацради
Водночас суд відмовився зупинити дію рішення регулятора про анулювання ліцензії радіостанції «Прямий ФМ».

Окружний адміністративний суд Києва 9 вересня відкрив адміністративне провадження в справі проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка анулювала ліцензію радіостанції «Прямий ФМ» на мовлення в шести містах. Про це 14 вересня «Детектору медіа» повідомила юристка «Прямого» Лариса Руденок.

За її словами, суд має надіслати цю ухвалу та позовну заяву регулятору, після чого Нацрада повинна протягом 15 днів надати відзив.

«Коли суд матиме відзив, відповідь на відзив тощо – тоді будуть розглядати. Наразі суддя вирішила розглядати справу без виклику сторін. Ми будемо подавати клопотання, щоб розглядали з викликом сторін. Як показує практика, його можуть і не задовольнити», – сказала юристка.

Водночас суд відмовився зупинити дію рішення Нацради про анулювання ліцензії на час розгляду справа. Канал оскаржує це рішення в апеляції.

Нагадаємо, 3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення більшістю голосів (п’ять із восьми) вирішила анулювати ліцензію радіостанції «Прямий ФМ» (дочірній проєкт Прямого каналу) на мовлення в шести містах через відсутність мовлення на двох частотах протягом року після отримання ліцензії.

Прямий канал хотів запустити загальнонаціональну ФМ-мережу і у 2018 році замовив прорахунок 61 ФМ-частоти, зокрема в Києві та 19 обласних центрах. У вересні 2018 року «Прямий ФМ» виграв конкурс на цифрове радіо в Києві (у вересні 2019 року радіостанція розпочала мовлення). У конкурсі 11 жовтня 2018 року «Прямий ФМ» здобув 6 ФМ-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі Білій Церкві. У січні 2019 року «Прямий ФМ» претендував на частоту в Кривому Розі, але програв. Також у другій половині 2018 року «Прямий ФМ» отримав дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику, Волновасі, Краматорську, Покровську Донецької області, Бахмутівці, Лисичанську, Широкому Луганської області. У форматному конкурсі 4 квітня 2019 року «Прямий ФМ» виграв ФМ-частоту 88,4 МГц в Києві. Радіостанцію запустив Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов’язують з оточенням Петра Порошенка, п’ятого президента України, а нині народного депутата, лідера опозиційної партії «Європейська солідарність».

7 вересня Товариство з обмеженою відповідальністю «Телеканал "Прямий"» подало до Окружного адміністративного суду Києва позов проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, у якому оскаржує рішення регулятора анулювати ліцензію радіостанції «Прямий ФМ» на мовлення в шести містах. 

14 вересня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич повідомив про плани Комітету попросити президента України Володимира Зеленського замінити члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрія Зіневича, який «ввів в оману» парламентський комітет. Комітет свободи слова розгляне це питання та ситуацію щодо анулювання ліцензії радіостанції «Прямий FM» 16 вересня.

Фото: Прямий канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY