detector.media
14.09.2020 12:38
65% українців підтримують мовні квоти — дослідження
65% українців підтримують мовні квоти — дослідження
Ситуація регіонально специфічна. Ініціативу схвалюють абсолютно на Заході (95%), її підтримує більшість у Центрі (71% проти 26%) і на Півдні (46% проти 40%). У Східному регіоні більше незгодних — 38% «за» і 56% «проти».

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Протягом 14–19 серпня 2020 року дослідники опитали 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України (за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей).

У ході дослідження також з’ясували, що більшість вважає українську мову важливим атрибутом незалежності держави і, на думку 79% опитаних, державною мовою мають володіти всі громадяни.

Нагадаємо, у 2019 році ухвалено закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який змінює мовні квоти: для загальнонаціональних мовників передбачено 90% української мови, для місцевих — 80%. Ці норми мають набути чинності з 16 липня 2024 року. Крім того, депутати хотіли зупинити дію мовних квот через коронавірус, але передумали.

Згідно з іншим дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», найбільше українців непокоїть на місцях поширення наркотиків, нетверезі водії, хулігани. У ході дослідження також з'ясували, що українці не довіряють жодному правоохоронному органу країни.

Згідно з нещодавнім дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», 84% громадян підтримали би незалежність України на гіпотетичному референдумі.

Найбільш ефективно впливати на владу можливо за допомогою ЗМІ, вважають опитані представники громадських організацій в іншому дослідженні Фонду «Демократичні ініціативи».

Фото автора Jean Balzan з pexels.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY