detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
14.09.2020 10:15
Чи перетвориться «Слуга народу» на «Народний фронт»? Огляд політичних токшоу за 7—11 вересня 2020 року
Чи перетвориться «Слуга народу» на «Народний фронт»? Огляд політичних токшоу за 7—11 вересня 2020 року
Добкін стежить за зовнішнім виглядом Янченко, Мосейчук згадує «ніжні руки Тодурова», а батько Соні Кошкіної ностальгує за «хорошим життям» в СРСР.

Наближення місцевих виборів суттєво загострило дискусії у студіях політичних токшоу. Політики не втрачають ані секунди, щоб не розкритикувати чинну владу та не похвалитися власними здобутками. Часом деякі етери навіть нагадують сеанси масового зомбування глядачів.

«Свобода слова», ICTV, 7 вересня

У студії зібралися народна депутатка від «Слуги народу» Ірина Верещук, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, очільник фракції «Голосу» Сергій Рахманін, керівник Генштабу збройних сил України Сергій Корнійчук, координатор робочої групи з питань зниклих безвісти та заручників Микола Колесник, журналіст і представник Донеччини у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш. Відеозв’язком долучився міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Разом сім гостей (п’ятеро чоловіків та двоє жінок).

Говорили про перемир’я на Донбасі. Першою до мікрофону вийшла парламентарка від монобільшості Ірина Верещук. Говорила про 41 день на Донбасі без втрат і про те, що через нові випадки загибелі захисників Україна звернулася до ОБСЄ. Також Верещук запевнила, що виборів на окупованих територіях не буде, хоч Росія й тисне на Україну.

Де сходяться представники «Слуги народу» та «Європейської солідарності», там чекай скандалів. Це правило спрацювало і нині, коли співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко провадила раніше озвучені її однопартійцями тези про «вагнерівців, які могли багато розповісти» та «зрив спецоперації» з їхнього захоплення. Розслідувати інцидент, певна соратниця Порошенка, має парламентська тимчасова слідча комісія. Тоді як Верещук стоїть на своєму: доказів «зриву спецоперації», як про це говорять політичні опоненти, не досить, аби формувати ТСК. Хоча за формування комісії згодом виступив і очільник фракції «Голосу» Сергій Рахманін.

Далі Геращенко наголошувала, що саме «Європейська солідарність» чи не найбільше працює над звільненням полонених. Зокрема, просуваючи необхідність ухвалення законопроєкту про статус військовополонених. А от за короткий час, поки при владі Зеленський, загинуло 120 захисників України. Вона також сказала, що «Мінські угоди були підписані під значним тиском Путіна», але кращих угод за чинної влади не з’явилося, та що влада Зеленського прямує у бік капітуляції. «Родзинкою» виступу Геращенко стала сварка з Верещук щодо ухваленого ще 2014 року закону про амністію, який підтримали тодішні парламентарі, зокрема і члени «БПП». У суперечку змушений був втрутитися ведучий, який цього разу трохи агресивніше ставився до реплік представників влади, аніж до слів опозиції.

Потому до студії відеов’язком долучився міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він розповів, як одразу після чергових втрат на фронті ініціював розмову з російським колегою Сергієм Лавровим. У нього, каже Кулеба, хоче запитати, як Росія ставиться до порушення умов перемир’я та чи планує далі підтримувати мирний процес на Донбасі. Однак Лавров, за словами Кулеби, після звернення української сторони раптово відбув у відрядження до Сирії.

Заспокоїти студійні пристрасті взявся начальник Генштабу ЗСУ Сергій Корнійчук. Генерал-лейтенант розповів, що ворог завдає по українських позиціях неприцільних обстрілів, користується безпілотниками та мінує довколишні території. Проте, на думку Корнійчука, такі дії не системні, і в разі завдання прицільного удару українська сторона відповість адекватно. Потому очільник Генштабу анонсував потужні військові навчання та запевнив, що армія готова давати окупантам гідну відсіч.

«Дежавю» у «Свободі слова» настало, коли до мікрофону вийшов очільник фракції «Голосу» Сергій Рахманін. Адже він мовив тезами, щойно озвученими колегою з «Євросолідарності». Нардеп закидав владі, що та мала не йти на поступки, а «вимагати у Росії» припинення вогню, але показові кроки до миру — засіб «збирати бонуси» для Зеленського. Згадав Рахманін і слова Олега Сенцова, який, побачивши, на кого його обміняли, говорив, що «краще б ще почекав».

Зрештою, дискусія, до якої були залучені не «коментатори широкого профілю», а наближені до теми політики, так і не дала глядачу відповіді на питання, чого чекати на Донбасі та як буде діяти українська влада в разі ескалації конфлікту. Натомість політичні опоненти не втратили чергової нагоди розкритикувати одне одного та розповісти, як багато роблять для миру саме їхні партії.

«Український формат», NewsOne, 9 вересня

Гостем передмови цього разу був колишній мер Харкова та голова Харківської ОДА, потенційний кандидат у мери Києва Михайло Добкін. Який відразу ж увімкнув власний зневажливий стиль згадок про представників чинної влади, та так і не вимикав його цілу годину.

На екрані тим часом крутили слова представниці монобільшості Галини Янченко про «невмитих дітей Донбасу» з етеру чергового однотипного ньюсванівського токшоу «Свої», хоча відразу ж додали, що за висловлювання депутатка перепросила в тій же програмі. Та кому потрібні вибачення, якщо основна ідея ведучих та гостя — вчергове дискредитувати чинну владу. Тож ведуча Діана Панченко (яка, до речі, веде і згаданий новий проєкт «Свої»), бідкалася, а чи не показують слова Янченко «справжнє ставлення влади до тих, хто за лінією розмежування»? На що Добкін радив не брати слова парламентарки всерйоз, адже та — «человек Порошенка».

Далі гурт спікерів плавно перейшов до улюбленої теми всіх каналів, пов’язаних із Віктором Медведчуком: «Хто винен у відсутності миру на Донбасі і чому саме Україна?». Ведучий Віталій Дикий, обговорюючи це питання, називав військових противників України «так званими агресорами», а Михайло Добкін запевнив, що для досягнення миру Зеленський має вирішувати всі проблеми на особистих зустрічах з Путіним.

Далі були традиційні для спікерів NewsOne блоки:

Потому була ще порція «експертних думок» про «грантоедов с детскими обидами», під час яких Михайло Добкін порівняв міністра юстиції Дениса Малюську з російським співаком Шурою. На екрані в цей час показували епатажні фото урядовця із соцмереж.

Добкін у тяжких роздумах, звідки в українській владі стільки грантоїдів

На гуртовій частині одне одного перекрикували той-таки Михайло Добкін, а також нардепи: Данило Гетманцев («Слуга народу»), Олександр Качний, Максим Невінчаний, Тетяна Плачкова (ОПЗЖ), Альона Шкрум («Батьківщина»), колишні нардепи Надія Савченко («Батьківщина»), Михайло Головко (ВО «Свобода»), колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос, медійник Юрій Молчанов, «медійний експерт» Микита Василенко, «економіст» Юрій Атаманюк, військовий експерт Олександр Мусієнко, політкоментатор Ростислав Балабан.

Зі старту на студійному екрані… знову навели цитату Галини Янченко про «немитих дітей Донбасу». А для глядачів, які звикли засвоювати інформацію візуально, на екран додатково вивели тематичний титр.

Глядачі не повинні й на секунду забувати, хто тут головний ворог

Юрій Молчанов, якого на етерах каналів Медведчука титрують «журналістом», у цей час ламав списи, що «мы живем в нарративах порохоботов». Пізніше на екран вивели вже традиційну підбірку «зашкварів» чинної влади, а нардеп від ОПЗЖ Качний прогнозував, що «осенью Кабмин будет заменен». Пізніше депутат ще й «вангував» дочасний розпуск Верховної Ради.

У гумовий етер «Українського формату» вмістилася й тема епатажних світлин очільника Мін’юсту, вже обговорена у передмові. На захист урядовця став нардеп від монобільшості Данило Гетманцев, відзначивши, що не варто ганити міністра за «стиль життя».

Згадали і про підготовку до спільного інспектування населеного пункту Шуми на лінії розмежування. «Нам п’ять років говорили, що там — не такі люди», — бідкалася ведуча. «Боюсь, что Донбасс станет предметом политического пиара», — розводив руками медійник Молчанов. Так, немовби на каналах Медведчука на темі Донбасу ніхто не піариться. «Всем крупным геополитическим игрокам выгодны затяжные конфликты», — мовив у цей час «економіст» Юрій Атаманюк. Та основним «вигодонабувачем» бойових дій на Донбасі зробив США. Про роль Росії — ні пари з вуст.

Далі у студії заговорили про водопостачання окупованого Криму. Основна теза, яку просували і ведучі, і пов’язані з ОПЗЖ гості, — ймовірна екологічна катастрофа на півострові через зневоднення ґрунтів підірве і без того хиткий міжнародний імідж України. «Мы против сепаратистов и боевиков, но не против братского русского народа», — сказав Юрій Атаманюк.

Не забракло в етері «Українського формату» і часу на обсмоктування найгучніших заяв ексочільника Офісу президента Андрія Богдана, які той зробив в інтерв’ю Дмитру Гордону. Чи не найбільше до душі проросійським коментаторам припали слова про те, що Україна, мовляв, «кинула Путіна з домовленостями», не виконавши обіцянок у рамках Нормандської зустрічі. На захист української сторони стала колишня бранка Кремля Надія Савченко, закликавши присутніх не надто вірити на слово Богдану, який нині й сам «кинутий і ображений».

Потому ведучі та проросійські гості вчергове обсмоктували постаті Бандери, вояків УПА та життя за часів СРСР. Про останнє висловився викладач журналістики і батько Соні Кошкіної Микита Василенко: «Які там табори? Шо ви лєпітє? Я при Союзе жил, и очень неплохо». Що не дивно для члена політради «Союзу лівих сил».

У післямові зійшлися той-таки Василенко, компанію якому склали політкоментатори Юрій Дудкін, Олександр Лазарєв та Ігор Рейтарович. Разом у студії «Українського формату» побували 17 гостей (15 чоловіків та дві жінки).

Політкоментатор Дудкін перейняв естафету «пророцтва» у члена ОПЗЖ Качного та прогнозував закінчення конфлікту на Донбасі наприкінці року, бо наша «власть деградирует». Тоді як миролюбна Росія візьме «чемодан без ручки», визнавши самопроголошені республіки сепаратистів. Крім того, Юрій Дудкін назвав Україну «52-м штатом» США. Основний меседж, який вкладав у голови глядачам Дудкін: Україна — слабка і не здатна на опір, тож мала би пристати на «миротворчі» пропозиції Росії. Що не дивно з вуст щирого прибічника Кремля.

Не гребували присутні спікери й агітацією за ОПЗЖ та «Партію Шарія». Політкоментатор Лазарєв переконував глядачів, що «Слуга народу» втрачає позиції на Півдні та Сході, де натомість набирають обертів ці дві партії.

Під кінець післямови напалмом смальнув той-таки Микита Василенко. Заявивши, що «зачем возвращать Крым, если землю Украина продала?!!». Репліка Ігоря Рейтаровича, що земельний закон навіть не вступив у дію, нікого у студії вже не цікавила. Пізніше все той же Василенко не залишив українській владі шансів у конфлікті на Сході, розказуючи, що «Путин — злой, но гений. А наш товарищ — командир команды КВН. Что тут сравнивать?».

У підсумку «Український формат», як і решта програм на каналах Медведчука, з майданчиків для маніпуляцій ближче до місцевих виборів перетворюються на засоби відвертого зомбування глядачів. Яким необхідно закарбувати у пам’яті, що влада слабка, а успіх можливий тільки у союзі з Росією, якого можуть досягти лише ОПЗЖ спільно з «Партією Шарія».

«Народ проти з Наташею Влащенко», «Україна 24», 10 вересня

Участь в оновленому проєкті брали народні депутати Андрій Ніколаєнко, Сергій Власенко («Батьківщина»), Олександр Корнієнко, Ірина Верещук («Слуга народу»), медійники Юрій Молчанов та Ігор Лесєв, політичні коментатори Олеся Яхно і Валентин Гладких, нардеп попередніх скликань Михайло Добкін («Опозиційний блок»), телеведучий каналу «Наш» Максим Назаров, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, очільниця благодійного фонду Валентина Маркевич, колишній начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, юрист Ростислав Кравець. Відеозв’язком приєдналися перший президент України Леонід Кравчук, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак і журналіст Володимир Бойко. Разом — 17 гостей (14 чоловіків та троє жінок).

Резонували нардеп зі «Слуги народу» Максим Бужанський та колишній нардеп-свободівець Юрій Михальчишин.

Проєкт Наташі Влащенко, який у новому сезоні виходить на телеканалі «Україна 24», зазнав лише візуальних та часових змін. Програма виходить у новій студії та триває не п’ять годин, як було на ZIKу, а лише три. Проте формат проєкту, як і пул запрошених спікерів, не змінився.

Зміни у програмі — тільки візуальні та часові

Першою темою для обговорення стали заяви ексочільника Офісу президента Андрія Богдана в інтерв’ю Дмитру Гордону. Тему, яку перед тим підіймали в «Українському форматі», і тут обговорювали охоче. Представники «Слуги народу» та нині опозиційної до влади «Батьківщини» зійшлися в недовірі словам Богдана. Де, на думку лідера президентської партії Олександра Корнієнка, було «багато фантазій».

Наташа Влащенко допитувалася у представників монобільшості, чи були зустрічі Єрмака з Порошенком у ресторані. Корнієнко відповів, що нічого про це не знає. Олеся Яхно тим часом підкинула дров у полеміку, згадавши про начебто зірвану спецоперацію із затримання членів ПВК «Вагнера», про яку люблять говорити у таборі п’ятого президента, хоч інцидент і заперечує СБУ. Не зайшла тема і в студії: слабку доказовість версії опозиції критикували і депутатка Верещук, і політкоментатор Гладких, і навіть резонер Михальчишин. Нардеп-резонер Бужанський кричав, що «большинству граждан плевать на “вагнеровцев”, их интересует, почему не сидит Порошенко». А медійник Молчанов і взагалі бачив у вкиданні теми в інфопростір «попытки порохоботов организовать государственный переворот».

Нардеп від «Батьківщини» Ніколаєнко, намагаючись критикувати чинну владу, ганив СБУ за те, що апарат керівника служби начебто очолила 25-річна Анна Кучук. Коли ж кілька присутніх поправили гостя, вказавши, що це — фейк, депутат нітрохи не знітився, продовживши промову.

Ще один спекотний епізод стався, коли проросійський журналіст Ігор Лесєв ламаною українською намагався висміювати білбордові гасла Ірини Верещук. Вона, почувши іронію щодо тези «Новий мер буде жінкою» (певно, гість натякав на конфуз, пов'язаний із членом монобільшості Миколою Тищенком), вгледіла у словах Лесєва сексизм і мало не зірвалася на крик. Від такого контрнаступу медійник знітився.

Гарячіше у студії «Народу проти» стало, коли у словесній дуелі зійшлися заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко та очільниця благодійного фонду Валентина Маркевич, а мова пішла про коронавірус. Ляшко сказав, що тестувань достатньо (по 150 тисяч на тиждень), рівень смертності від коронавірусу — 2,1% — низький, тож влада робить усе своєчасно.

Перекричати його намагалася Валентина Маркевич, яка нарікала на недостатню кількість тестів та несвоєчасну допомогу заслаблим на недугу. Ще «народна суддя» прямо винуватила заступника міністра в тому, що той «разом із Супрун знищував лікарів». А журналіст Лесєв і взагалі завів стару платівку «коронаскептиків», що хворих на туберкульоз, мовляв — сотні тисяч, а нас лякають коронавірусом. Загалом же, Віктор Ляшко виглядав у студії «України 24» як «один у полі воїн», якого намагалися розкритикувати більшість присутніх.

Третьою темою стали справи Майдану та скандали в Окружному адмінсуді Києва. Опонували один одному колишній начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк і юрист Ростислав Кравець, який фігурує у справах голови адмінсуду Павла Вовка. Останній заперечував звинувачення в судових оборудках. А «громовідводом» у студії став Сергій Горбатюк, якого тільки лінивий не звинуватив у здачі справ Майдану. Зокрема, Михайло Добкін, який сказав, що колишній посадовець ГПУ має «отвечать в суде». Журналіст Володимир Бойко винуватив Горбатюка, що той поховав резонансні справи за матеріальну винагороду. А сам Горбатюк винуватив у перешкоджаннях розслідуванням як керівництво ГПУ, так і очільників МВС, СБУ, парламенту і взагалі «керівництво держави».

Зрештою, разом зі змінами студії та тривалості «Народу проти» хотілося б побачити і зміни в запрошенні спікерів і сенсах обговорення. Щоб дискусія нарешті стала більш фаховою. Та поки що пул «експертів широкого профілю», як і рівень обговорення, змін не зазнав.

«Право на владу», «1+1», 10 вересня

Участь у програмі взяли голова політичної партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, співголова фракції партії «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, претендентка на посаду міського голови Києва від партії «Слуга народу» Ірина Верещук, голова політичної партії «За майбутнє» Ігор Палиця, претендент на посаду міського голови Києва від партії «За майбутнє» Сергій Гусовський, голова політичної партії «Голос» Кіра Рудик, народний депутат, який змінив монобільшість на групу «За майбутнє», потенційний кандидат у мери Чернігова Антон Поляков, головний редактор інтернет-порталу «РБК-Україна» Сергій Щербина, шеф-редакторка інтернет-видання LB.ua Соня Кошкіна. На включеннях були: претендент на посаду міського голови Дніпра від партії «Слуга народу», лікар Сергій Риженко, міський голова Тернополя Сергій Надал, претендент на посаду міського голови Одеси від партії «Слуга народу», комік Олег Філімонов, претендентка на посаду міського голови Миколаєва від партії «Слуга народу», громадська діячка Тетяна Домбровська. Разом — 13 гостей (вісім чоловіків та п’ятеро жінок).

Мова зайшла про місцеві вибори. Спершу показали сюжет про нюанси виборчого законодавства та про знакових кандидатів. А першою до мікрофону вийшла шефредакторка видання LB.ua Соня Кошкіна. Відома знавчиня політичного закулісся озвучила свої прогнози на прийдешнє волевиявлення. На думку Кошкіної, нинішні місцеві вибори завдяки збільшенню бюджетів на місцях — значно важливіші, ніж попередні.

Проте команді Зеленського, певна журналістка, нічого хорошого не світить. Адже у президента немає регіональної вертикалі, яка, мовляв, була в Порошенка, натомість є дивна кадрова політика. Тож є ризик, що у великих містах не буде мерів від «Слуги народу», а на саму політсилу чекає доля успішного колись «Народного фронту».

Далі слово мав потенційний кандидат на посаду мера Одеси від президентської партії, комік Олег Філімонов. Він іде в мери, «чтобы не брать, а отдавать», вважає, що може скласти конкуренцію меру Одеси Геннадію Труханову, та говорить, що приведе із собою «команду професіоналів».

На закиди співголови фракції «Європейської солідарності» Ірини Геращенко, чи не краще б Філімонову спершу спробувати себе депутатом, відповіла потенційна кандидатка в очільники Києва Ірина Верещук. Вона нагадала: чинний столичний голова Кличко, висуваючись, теж не мав істотного управлінського досвіду. Утім, він мав півтора роки досвіду народного депутата.

Далі до мікрофону дісталася вже сама Ірина Верещук. Вона заперечила закиди ведучої про технічне висування на користь Кличка, а також розповіла, що в кампанії їй допомагає колишній конкурент по праймериз — нардеп з монобільшості Микола Тищенко.

Ірина Геращенко запевнила, що «жінки з характером є лише в нашій політсилі», а ще допитувалася у Верещук, як та ставиться до «дрімучого сексизму» в лавах «Слуги народу». Представниця монобільшості нагадала, що слова Корнієнка та Арахамії на адресу дотичних до політсили жінок засудила відразу ж. Та Геращенко, намагаючись узяти Верещук наступом, не знітилась і згадала нову улюблену тему симпатиків Порошенка — зірвану спецоперацію із затримання бойовиків ПВК «Вагнера». Верещук парирувала, що в Геращенко немає доступу до держтаємниці, тож знати деталі операції спецслужб та не може.

Суперечка швидко переросла у сварку, під час якої Геращенко відбивалася тезами на кшталт того, що її політсила має найбільшу підтримку в Києві. Що дійсності не відповідає, адже, за свіжими даними групи «Рейтинг», передує в Києві «УДАР» Віталія Кличка з 28,6% підтримки, тоді як «ЄС» посідає другу сходинку, маючи в активі скромніші 14%. Хоча, якщо дивитися результати травневого соцопитування від центру «Социс» (співзасновник – політтехнолог Порошенка Ігор Гринів), там дійсно є милі кожному прихильнику «Європейської солідарності» цифри.

Трохи спала напруга у студії, коли до мікрофону вийшов той, хто з’являється в етерах «1+1» регулярно — лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця.

За частотою появ на «1+1» Палиця може скласти конкуренцію Зеленському

Політик ганив попередню владу за «торгівлю на крові» із сепаратистами, а чинну — за нездатність протидіяти наступу пандемії. Казав, що виступає за відставку всього Кабміну, а ще напівжартома мовив, що бачить себе майбутнім прем’єром. На цю ж тему на старті програми жартувала (чи ні?) і ведуча Наталія Мосейчук.

Щоправда, не обійшлося без маніпуляцій. Захопившись піаром своєї політсили, Палиця сказав: «ми — партія майбутнього… і не беремо злодіїв». Тут гість трохи перебільшив. Наприклад, колишній мер Полтави Олександр Мамай, який планує йти на місцеві вибори саме під брендом «За майбутнє», був фігурантом справи про спробу хабаря судді Ларисі Гольник, яка відзняла інцидент на відео. Проте суд визнав відео «неприпустимими доказами» та виправдав ексзаступника Мамая, звинуваченого в спробі хабаря.

Тим часом Ірина Геращенко, побачивши, що місце біля головного мікрофону їй може й не дістатись, «пішла своїм шляхом»: беручи слово, ганила владу за непрофесійні «уряди Зеленського» (цей термін у стані Петра Порошенка вживають не перший місяць), а ще казала про тиск на кандидатів, які, попри запрошення балотуватися від влади, бажають іти на місцеві від «Європейської солідарності». Слова про тиск підтвердив і Ігор Палиця, заявивши, що нині «гірше, ніж було за Порошенка». Останнім словам відверто здивувалася ведуча.

Серед тих, на кого тиснула «зелена» влада, за версією Геращенко, — і кандидат у мери Дніпра від «Слуги народу», головлікар Дніпропетровської обласної лікарні Сергій Риженко. Медик заперечив, сказавши, що висуватися йому запропонував особисто Зеленський.

Головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина закидав Риженкові, що той нині виступає за збільшення кількості медпунктів у школах, хоча скорочення відбулося за уряду Азарова, де Риженко працював першим заступником міністра охорони здоров’я. Сергій Риженко це відкинув, переконуючи, що медпункти позакривали до його призначення. Завершилося включення раптовою фразою ведучої, що «у медиків — Тодурова, Риженка — дуже ніжні руки».

Коли до мікрофону вийшов очільник «Слуги народу» Олександр Корнієнко, Наталя Мосейчук запитала його: «Ви ж продуєте вибори?». Той ніяково відповів, що «вирішить виборець». У цей час представниця «Євросолідарності» Геращенко вкотре допитувалася, навіщо влада хоче законодавчо розділити повноваження київського міського голови та очільника КМДА. Звернення до Корнієнка соратниця Порошенка присмачила черговим жартом про Верещук і парасольку (на тему передвиборного ролика останньої), що роздратувало потенційну кандидатку в очільниці Києва. Верещук запитала в опонентки, «що за фігня?», та фраза потонула у колективному галасі. Аби вколоти Геращенко, представниця монобільшості нагадала, що та й сама народилася в Черкасах, хоча в етері вдає із себе корінну киянку. Ведуча після того запросила прийти до студії київського міського голову Віталія Кличка, якого в етері згадували не раз.

Та очільнику президентської партії годі було розслаблятися. Мосейчук питала Корнієнка, чому «слуги народу» формували команду на місцеві вибори нашвидкуруч, у відповідь почувши, що чимало потенційних висуванців були з командою ще від президентської кампанії.

На екрані в цей час показали дані соцопитування групи «Рейтинг», начебто проведеного в липні, де Кличко мав 37,5% підтримки, Сергій Притула — 10,4%, а Ірина Верещук — 8,4%. Та відразу ж після показу ведуча зауважила: у виведених на екран даних є помилка. За даними опитувань «Рейтингу», проведених у липні цього року, голосувати за Кличка були готові 41,7% киян, за Притулу — 11,6%, а за Верещук — 9,4% опитаних.

Олександр Корнієнко при цьому переконував, що Ірина Верещук нині має 15% електоральної підтримки, не уточнюючи, якими даними оперує. Далі лідер президентської партії відкидав звинувачення: Сергія Щербини — про розпуск парламенту вже навесні, Ігоря Палиці — про можливе скасування місцевих виборів через карантин. На запитання колишнього однопартійця, а тепер члена групи «За майбутнє» Антона Полякова, чому президент їздить регіонами і презентує кандидатів від «Слуги народу», Корнієнко ствердив, що глава держави «здійснює робочі поїздки і законів не порушує». Хоча питань до такого турне — чимало.

У цей час ведуча знову не змогла вгамувати відвертих симпатій до президента, говорячи членам його політсили, що ті «тягнуть його в систему» та «їдуть на його горбу». А коли настав час для включення потенційної висуванки від «Слуги народу» в мери Миколаєва — Тетяни Домбровської, щодо якої очільник політсили і вжив свого часу термін «корабельная сосна», ведуча саркастично цікавилася в гості, чи обговорювала та висловлювання Корнієнка. Домбровська переконувала, що інцидент вичерпаний і сенсу в його обговоренні вона не бачить.

Мініатюра «Капітан і корабельна сосна»

Запитувала Мосейчук і про те, чи була Домбровська прихильницею Путіна на старті бойових дій з Росією? Та закиди заперечила, переконуючи, що поширена інформація — фейк.

На завершення програми на екрані показали нарізку фото, хто з кандидатів займається передвиборними роздачами та що саме дарують потенційним виборцям.

«Свобода слова Савіка Шустера», «Україна», 11 вересня

У дискусійних блоках були президент України (1991 – 1994) Леонід Кравчук (відео), міністр охорони здоров'я Максим Степанов, заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко, народна депутатка Юлія Гришина («Слуга народу»), освітній омбудсмен Сергій Горбачов, ексміністерка освіти Ганна Новосад, заступник генерального прокурора України (2015 – 2016) Давід Сакварелідзе (відео), народний депутат від «Слуги народу» Юрій Арістов (відео), журналіст і видавець Дмитро Гордон, співзасновниця ГО «Батьківський контроль» та «Смарт освіта» Іванна Коберник, співзасновниця ГО «Батьки SOS» Олена Бондаренко, члени Координаційної ради опозиції Білорусі Антон Родненков та Іван Кравцов, сестра білоруської опозиціонерки Марії Колесникової Тетяна Хомич, очільник Тернополя Сергій Надал (відео), директор тернопільської ЗОШ Андрій Газилишин (відео), директор спеціалізованої київської школи Андрій Ламза (відео). Разом — 17 гостей (12 чоловіків та п’ятеро жінок).

У першому блоці говорили про «народное восстание» (за визначенням ведучого) в Білорусі. На екрані показали, що трапилося в країні-сусідці за тиждень, а ще — фрагмент інтерв’ю тамтешнього диктатора Олександра Лукашенка російським пропагандистам, де той розповідав про начебто невдалу спробу втечі з країни опозиціонерки Марії Колесникової. Соратники Марії, члени Координаційної ради опозиції Білорусі Антон Родненков та Іван Кравцов, які втекли до України, запевняли: Лукашенко «викривляє обставини», Колесникова тікати з Білорусі не хотіла й нині перебуває в СІЗО Мінська.

Після тривалого виступу гостей з Білорусі, де ті розповідали подробиці свого виїзду до України та затримання Марії Колесникової, «проти течії» поплив присутній у студії Дмитро Гордон. Він припустив, що прибрати Лукашенка — план Путіна, а на його місце поставлять зручного «опозиційного» лідера на кшталт Марії Колесникової. Яку, мовляв, «не трогают по сигналу из России». Гості та ведучий таким тезам здивувалися.

Коли ж слово отримав Леонід Кравчук, то розповів, що інспекція населеного пункту Шуми у зоні конфлікту не відбулося через демарш росіян. Також член ТКГ говорив, що під усіма документами часів Порошенка стоять дописи ватажків терористів Плотницького та Захарченка, хоч нині лідер «Євросолідарності», мовляв, показово виступає проти залучення до діалогу представників самопроголошених республік. Також Кравчук відзначив, що ні ватажки бойовиків, ні Росія не хочуть миру на Донбасі.

На захист Порошенка став Дмитро Гордон — сказав, що п’ятий президент, ухваливши Мінські угоди, вчинив правильно. Хоча нині, мовляв, Мінський процес мертвий. Не забув Гордон і похвалити себе, нагадавши про інтерв’ю з терористом Гіркіним та колишньою прокуроркою Криму, колаборанткою Поклонською, як про частину спецоперації, розробленої за участю служби військової розвідки та СБУ. На доказ показавши документи, які начебто свідчать про співпрацю медійника зі спецслужбами, а також подальшу передачу відзнятих матеріалів «для Гааги». Зеленського ж, на думку Гордона, «окружают российские наемники».

У другому блоці йшлося про пандемію коронавірусу та освіту. На зв'язок зі студією вийшли очільник Тернополя Сергій Надал, який відмовився закривати школи та дитсадки на повторний карантин, і гурт освітян. Вони, а також присутні у студії представники освітніх і батьківських організацій, гуртом атакували запрошених урядовців: міністра охорони здоров’я Максима Степанова та заступника міністра освіти і науки Андрія Вітренка.

Спершу на пряме включення зі студією вивели колишнього заступника генерального прокурора України Давида Сакварелідзе та народного депутата від «Слуги народу» Юрія Арістова. Обидва розповіли, як слабували на коронавірус, і застерегли українців не нехтувати карантином. Потому розмова перейшла в освітню площину. Мер Тернополя Надал розповів, що «діє по закону», відмовившись закривати садочки і школи у місті, внесеному до «червоної» зони. Адже нині в обласному центрі, говорив гість, на коронавірусну хворобу хворіє лише 11 дітей.

Біля мікрофонів у цей час стояли Максим Степанов та Андрій Вітренко. І якщо міністр охорони здоров’я нападки гостей відбивав, то заступник керівника Міносвіти, якого директори шкіл та представники батьківських організацій просто засипали питаннями, відверто «поплив». Вітренка питали, чому освітні заклади не мають коштів на засоби захисту чи чому не змінені рекомендації щодо роботи груп подовженого дня, у відповідь чуючи загальні фрази, що «ми працюємо щодня» та «розглядаємо всі важливі питання». Виглядало, наче замість фахового урядовця до студії покликали актора-аматора, якого попросили зіграти роль заступника міністра за гонорар. Драматизму ситуації додав і раптово згаслий студійний екран.

Потоку «води» від заступника міністра не витримав навіть студійний екран

Гості бідкалися, що такого нефахового керівництва Міносвіти не мало давно, а посадовець продовжив розводити руками, мляво запевняючи, що в МОН роблять усе для порятунку ситуації.

Токшоу, які не ввійшли в моніторинг:

«Пульс», «112», 8 вересня

У студії в сольних блоках були ексгенпрокурор Святослав Піскун, телеведучий Петро Мага, політкоментатор Дмитро Співак, телеведучий і потенційний кандидат у мери Києва Андрій Пальчевський, міністр транспорту часів Ющенка Євген Червоненко. Разом п’ятеро чоловіків.

«Ехо України», Прямий, 11 вересня

В етері дискутували народні депутати Ростислав Павленко (фракція «Європейська солідарність»), Анна Скороход (депутатська група «За майбутнє»), Олексій Кучеренко («Батьківщина»), народні депутати попередніх скликань Михайло Опанащенко («Партія регіонів»), Ігор Лапін («Народний фронт»), журналістка та політкоментаторка Яніна Соколовська. Шестеро гостей — четверо чоловіків та двоє жінок. Говорили про порушення режиму тиші на Донбасі, події в Білорусі, інтерв’ю Андрія Богдана Дмитрові Гордону тощо.

«Протистояння», NewsOne, 11 вересня

На передмову прийшла міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. В основному блоці, крім неї, були народні депутати Євген Шевченко, Олексій Устенко («Слуга народу»), Олександр Качний, Юрій Павленко («Опозиційна платформа – За життя»), Вадим Івченко («Батьківщина»), віцепрем’єр-міністр України часів Гройсмана Павло Розенко, перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (2019-2020) Павло Кухта, голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко, економіст Юрій Атаманюк, колишні нардепи Ігор Швайка (ВО «Свобода»), Михайло Опанащенко («Партія регіонів»), політкоментатор Михайло Чаплига, економічний «експерт» Олександр Охріменко. Разом 14 гостей (13 чоловіків та одна жінка). Говорили про епідеміологічну ситуацію, хід подій на Донбасі, інтерв’ю Андрія Богдана Дмитрові Гордону тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY