detector.media
11.09.2020 20:19
Поліція розслідує і погрози вбивством, і перешкоджання журналістці Любові Величко
Поліція розслідує і погрози вбивством, і перешкоджання журналістці Любові Величко
На вимогу суду поліція відкрила провадження про перешкоджання журналістці Любові Величко (ст. 171-1 Кримінального кодексу). Його об'єднали з відкритим раніше провадженням про погрози вбивством журналістці (ст. 345-1 Кримінального кодексу).

Про це журналіска повідомила у фейсбуку.

За її словами, до єдиного реєстру досудових розслідувань за рішенням суду внесли провадження за статтею 171-1 ККУ (перешкоджання роботі журналіста) головою Партії Шарія Ольгою Шарій та адміністраторами близько десяти телеграм-каналів («Легитимный», «Резидент» та інші).

Його об'єднали з порушеним 29 липня кримінальним провадженням за ст. 345-1 (погрози вбивством журналісту).

Любов Величко пише, що з моменту відкриття кримінальної справи вона продовжує отримувати погрози насильством і вбивством. «Ба більше, я регулярно фіксую стеження та переслідування мого авто. Переслідування не припинялося навіть під час моєї відпустки за 700 км від дому у Херсонській області. Днями Максим Поляков (фігурант кримінальної справи) написав, що відкрите стеження за мною там було попередженням. Він нагально не рекомендує мені займатися темою телеграм-каналів», — додала вона.

У планах журналістки вивчити матеріали справи.

Нагадаємо, 15 липня журналістка Любов Величко повідомила, що отримує погрози після розслідування про російські телеграм-канали «"Тєлєга" для Слуги. Як Телеграм-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради», яке 13 липня опублікували Liga.net, Texty.org та Інститут масової інформації. Після аналізу понад 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах «Темный рыцарь», «Макс Бужанский», «Dubinsky.pro», «Легитимный» та «Резидент», журналістка визначила, що два останніх можуть адмініструвати з РФ. 

29 липня Любов Величко подала до Броварського відділку поліції заяви про погрози вбивством і перешкоджання професійній діяльності. 30 липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження через погрози їй у соціальній мережі. Натомість справу про перешкоджання поліція не хотіла відкривати, тому пані Величко подала до суду скаргу. 21 серпня Броварський міськрайонний суд зобов'язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження стосовно голови Партії Шарія - Ольги Шарій - про перешкоджання журналістській діяльності Любові Величко. 

26 серпня Любов Величко повідомила, що подала до Державного бюро розслідувань скаргу на неправомірні дії слідчої Броварського відділку поліції в кримінальному провадження про погрози. Журналістка подала скаргу, бо слідча не зареєструвала справу про перешкоджання, у якій фігурує Ольга Шарій та адміністратори телеграм-каналів.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав розслідувати погрози і тиск на журналістку Любов Величко. Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» теж закликала українську владу гарантувати безпеку та швидко розслідувати справу Любові Величко.

Фото: фейсбук-сторінка Любові Величко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY