detector.media
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
11.09.2020 13:44
«МедіаЧек»: Миколаївське видання «Корабелов.инфо» стигматизувало людей, хворих на COVID-19
«МедіаЧек»: Миколаївське видання «Корабелов.инфо» стигматизувало людей, хворих на COVID-19
У новинах не слід вживати слово «коронавірусні» на позначення людей, хворих на коронавірусну хворобу.

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили  механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 72

щодо матеріалу онлайн-видання «Корабелов.Инфо» під заголовком «Для детсада нужна справка об отсутствии контактов с "коронавирусными", — Николаевская ОГА»

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 24 травня 2020 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на цей  матеріал. Скаржник вважає, що в матеріалі вжиті неприпустимі терміни на позначення людей, хворих на COVID-19.

2. Матеріал датований 24 травня 2020 року, автор не зазначений.

3. Матеріал повідомляє, що в Миколаївській області для відвідування  дитячого садочку дітей зобов’язали надавати довідку про відсутність контактів з людьми, інфікованими/хворими на коронавірусну хворобу. Джерелом інформації назване інше онлайн-видання «Новости-Н», яке посилається на засідання обласного штабу з ліквідації наслідків поширення коронавірусної хвороби.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

«Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.» (п. 15).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Інформування про перебіг коронавірусної епідемії в Україні є справою суспільного інтересу. Але при цьому щодо людей, які захворіли/інфікувалися, необхідно використовувати термінологію, яка їх не стигматизує.
  2. Слово «коронавірусні» було винесене журналістами в заголовок, хоч і взяте в лапки. В матеріалі не вказано, чи використовувалося це слово на засіданні згаданого штабу, тому його не можна вважати цитатою. Далі в тексті новини вживається термін «інфіковані хворі». Ініціатива звертає увагу, що цей термін не є цілком коректним, оскільки в інфікованої людини хвороба розвивається через певний час після моменту інфікування. Але питання в скарзі стосувалося іншого аспекту матеріалу.
  3. У матеріалі, на який «Корабелов.инфо» посилається як на джерело цієї новини, в заголовку вжите інше формулювання — «больными COVID-19». Можна припустити, що заміна цього формулювання на «коронавірусних» була ініціативою редакції видання, а зробили це з метою привернення уваги читачів до новини.
  4. «Коронавірусні» — це нове слово, адже сам коронавірус SARS-CoV-2 є новим. Це слово коротше за більш коректне формулювання «люди, хворі на коронавірусну хворобу». З іншого боку, це слово може стати негативним маркером на позначення хворих на коронавірусну хворобу людей, як «прокажені», «туберкульозники» абощо.  
  5. Зараз чимало українців скептично ставляться до небезпеки коронавірусної хвороби, але ситуація може змінюватися. На початку епідемії в Україні можна було спостерігати масову істерію у зв̕̕язку з поверненням українських громадян із Китаю та розміщенням їх на обсервацію, а також після виявлення першого чоловіка, хворого на коронавірусну хворобу, в Чернівцях. У разі погіршення епідемічної ситуації не виключено, що подібні випадки можуть повторитися, адже поки що немає ні ліків, ні вакцини від коронавірусної хвороби.
  6. Українська Гельсінська спілка з прав людини разом із ГО «Правозахисна група “СІЧ”» зазначають: «За загальносвітовими тенденціями, людина завжди ставиться перед подальшими характеристиками, тому що, в першу чергу, це людина, а наявність інвалідності, аутизму, ВІЛ-інфекції, чи алкогольної залежності – характеристики другорядні. Всі інші словосполучення, які ми подекуди чули й чуємо – ВІЛ-інфікований, носій ВІЛ, хворий на СНІД – це приклади некоректної лексики, яка поглиблює стигму і аж ніяк не сприяє зваженій дискусії…» Виходячи з цього Ініціатива вважає використання слова «коронавірусні» проявом образливої та стигматизуючої лексики й порушенням пункту 15 Кодексу етики українського журналіста.

Ініціатива «МедіаЧек» констатує, що онлайн-видання «Корабелов-Инфо» у заголовку до свого матеріалу «Для детсада нужна справка об отсутствии контактов с "коронавирусными", — Николаевская ОГА» порушила пункт 15 Кодексу етики українського журналіста.

10 вересня 2020 року

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY