detector.media
Анна Єгорова
«Детектор медіа»
11.09.2020 13:50
Посол ЄС назвав головні виклики для медіасфери в Україні
Посол ЄС назвав головні виклики для медіасфери в Україні
Це забезпечення доступу до неупередженої інформації, якому заважають війна та належність великих ЗМІ олігархам, а також виконання завдань як четвертою гілкою влади.

Виклики озвучив Матті Маасікас, посол Європейського Союзу і голова Представництва ЄС в Україні під час дискусії на «Донбас Медіа Форумі 2020».

За словами посла, перший виклик — це війна. Через неї важко отримати неупереджену інформацію.

Другий момент — олігархічні медіа, які теж стоять на заваді отриманню неупередженої інформації. Матті Маасікас наголосив, що багато ЗМІ в Україні, особливо телевізійних, належать олігархам. «Олігархічні медіа є популярним інструментом у політичних битвах. Інтереси й політичні симпатії олігархів чіткі. Це стало викликом для медіаландшафту в країні», — зазначив він.

По-третє, на думку посла, представники медіа мають виконувати свої завдання як четверта гілка влади. Медіа мають не лише подавати новини, а «надавати аналіз, бути платформою для обговорень, мати механізм перевірки в суспільстві, бути інструментом, щоб громадяни могли реагувати на рішення влади».

З озвучених викликів Матті Маасікас виокремив вектори діяльності, до яких долучився й ЄС. Це розвиток медіаграмотності, деолігархізація медіа, розвиток незалежних медіа та суспільних мовників, захист журналістів і розвиток професійної журналістики.

«Донбас Медіа Форум» у 2020 році проходить 11–12 вересня онлайн.

Фото: скриншот із трансляції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY