detector.media
11.09.2020 10:26
Поліція закрила справу про погрози Портнова журналістам «Радіо Свобода»
Поліція закрила справу про погрози Портнова журналістам «Радіо Свобода»
Адвокати «Схем» не погоджуються з таким рішенням правоохоронців.

Національна поліція нібито через «відсутність складу злочину» закрила кримінальне провадження проти ексзаступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, яке відкрили за фактом погроз журналістам програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях». Про це 10 вересня повідомила «Радіо Свобода».

Адвокати «Схем» кажуть, що наразі вони не отримали документів про закриття провадження та додали, що не погоджуються з таким рішенням правоохоронців. «Ми звернулися до Нацполіції з клопотанням – повідомити про ухвалені процесуальні рішення, попросили надати копії цих рішень і матеріалів провадження для ознайомлення. Після чого будемо ухвалювати рішення щодо захисту журналістів. У тому числі, це судове оскарження», – розповіла адвокатка Віра Крат.

Як писав ДМ, працівники «Радіо Свобода» Сергій Іщенко та Борис Мазур 13 і 14 квітня 2020 року подали цивільні позови проти Андрія Портнова. Вони подали позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування моральної шкоди.

31 серпня 2020 року Печерський районний суд Києва відмовив водію програми розслідувань «Схеми» Борису Мазуру в задоволенні позову до Андрія Портнова. Суд відмовив у проханні зобов’язати вилучити з публічного простору персональні дані пана Мазура. Також суд постановив стягнути з водія «Схем» витрати пана Портнова на адвокатів у розмірі 52 500 гривень. За позовом другого водія інша суддя вже призначила відкритий розгляд справи за участю сторін. 

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Андрій Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

4 листопада Андрій Портнов заявив, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». Він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми».

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

У відповідь Андрій Портнов 7 листопада теж подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

У ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язує підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук іще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY