detector.media
10.09.2020 21:04
«1+1 медіа» пропонує відкоригувати законопроєкт «Про медіа» в частині регулювання онлайн-медіа
«1+1 медіа» пропонує відкоригувати законопроєкт «Про медіа» в частині регулювання онлайн-медіа
Група «1+1 медіа» підтримує наміри народних депутатів уперше законодавчо відрегулювати сферу онлайн-медіа в Україні, але вбачає в законопроєкті «Про медіа» занадто широкі можливості для потенційних обмежень і блокувань з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Про це йдеться в заяві групи, оприлюдненій 10 вересня.

На думку медіахолдингу, формулювання окремих норм проєкту можуть створити значні складнощі у правозастосовній практиці та не відповідають принципу правової визначеності закону і європейським стандартам.

«Європейські стандарти передбачають, що свобода слова може бути обмежена виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки. Разом із тим, законопроєкт закладає занадто широкі можливості для потенційних обмежень та блокувань з боку Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення», - наголошує «1+1 медіа».

Так, проєктом передбачена можливість скасування реєстрації та заборони поширення онлайн-медіа на території України за низку порушень, зокрема, контентних, рекламних, а також пов’язаних зі структурою власності. При цьому скасування реєстрації тягне за собою неможливість здійснення медійної діяльності протягом року.

«1+1 медіа» нагадує, що такі норми суперечать правилам і стандартам, встановленим на рівні Ради Європи: «Відповідно до цих стандартів, використання повноважень органами влади при втручанні у свободу вираження поглядів має бути чітко обмеженим задля мінімізації впливу на доступність інтернету. Блокуванню може підлягати лише окремий контент, який, відповідно до закону, визнаний протиправним. У випадку, коли виняткові обставини виправдовують блокування такого контенту, державою має бути забезпечено відсутність надмірних наслідків у вигляді блокування доступу до легітимного контенту та всього онлайн-ресурсу. В іншому разі таке блокування буде розглядатися як довільне та незаконне втручання у права власників таких сайтів».

Група вважає доцільним вдосконалення регулювання онлайн-медіа у законопроєкті «Про медіа» та істотне коректування норм, які регламентують санкції до онлайн-медіа, зокрема, усунення можливості блокування онлайн-ресурсів.

Нагадаємо, 2 липня у Верховній Раді зареєстрували доопрацьований законопроєкт «Про медіа» № 2693-д.

Під час експертних дискусій про законопроєкт конкретні зауваження та побажання щодо регулювання онлайн-медіа та повноважень регулятора та органу співрегулювання висловили українські та міжнародні експерти. Свою підтримку законопроєкту з деякими застереженнями щодо проблемних положень висловив медіарух «Медіа за усвідомлений вибір». Ухвалити законопроєкт у першому читанні закликали Незалежна медійна рада та Національна асоціація медіа, тоді як «Укртелемережа» та Асоціація правовласників і постачальників контенту запропонували його доопрацювати. Свої пропозиції до законопроєкту публічно надали «Детектор медіа» та Інститут масової інформації.

20 липня голова Верховної Ради Дмитро Разумков сказав, що законопроєкт «Про медіа» винесуть на розгляд парламенту ближче до осені або вже у вересні. Проте, на його думку, народні депутати не підтримують цей проєкт закону в першому читанні та в цілому.

4 вересня дві великі медіагрупи – «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» – випустили спільну заяву з критичною оцінкою окремих норм законопроєкту. Зокрема, їх непокоїть розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та запровадження нових санкцій.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY