detector.media
10.09.2020 15:10
Мовний омбудсман перевірить, чи перейшли школи з російської на українську мову навчання
Мовний омбудсман перевірить, чи перейшли школи з російської на українську мову навчання
Штрафувати за порушення мовного законодавства почнуть за два роки.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови перевірить, чи перейшли російськомовні школи на українську мову навчання. Про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь сказав «Радіо НВ», передає 9 вересня «Урядовий портал».

Він уточнив, що навчальний процес контролюватимуть місцеві органи управління освітою та Міністерство освіти й науки. «Уповноважений із захисту державної мови, відповідно до покладених на нього функцій, буде контролювати виконання мовного закону Міністерством освіти і науки України. Тому щодо виконання мовного законодавства, щодо можливих порушень, ми, звичайно, будемо проводити відповідний моніторинг і в цьому році, і в подальшій перспективі», – пояснив пан Кремінь.

Крім того, омбудсман нагадав, що штрафувати за порушення мовного законодавства почнуть за два роки. «Сьогодні ми можемо готувати виключно звернення до тих чи інших установ, організацій за зверненням громадян та за результатами моніторингу діяльності державних установ у різних сферах», – додав він.

Як писав ДМ, колишнього заступника міністра культури Юрія Зубка обрали керівником Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови, його першою заступницею – Аліну Шпак, колишню першу заступницю голови Українського інституту національної пам'яті. Їх офіційно призначать після спецперевірки. Сергій Левчук призначили заступником керівника Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови.

Нагадаємо, посада Уповноваженого вакантна з 6 травня, коли звільнилася Тетяна Монахова. Серед причин звільнення вона назвала такі: за шість місяців так і не було створено секретаріат Уповноваженого і вона не отримала жодної зарплати.

25 червня Кабінет Міністрів України прийняв постанову про створення Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови як юридичної особи публічного права. У Секретаріаті мовного омбудсмана працюватимуть до 50 співробітників.

8 липня 2020 року уряд призначив Тараса Кременя Уповноваженим із захисту державної мови. Його кандидатуру на цю посаду висунула Уповноважена із захисту прав людини Людмила Денісова.

21 серпня Тарас Кремінь повідомив, що Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови юридично розпочав роботу.

Фото: УП.Життя

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY