detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
09.09.2020 10:00
Лерос-викривач чи Лерос-піарник? Огляд політичних відеоблогів за 31 серпня — 6 вересня 2020 року
Лерос-викривач чи Лерос-піарник? Огляд політичних відеоблогів за 31 серпня — 6 вересня 2020 року
Стерненко захищає Лероса, Медвєдєва відмазує бойовиків від обстрілу Маріуполя, а Притула говорить тезами Порошенка.

Хто такий Гео Лерос: нардеп, якого дістала корупція у владній команді, чи людина нізвідки, яка хоче пропіаритися гучними заявами? Це питання добряче стурбувало деяких блогерів, які записали на цю тему години відео. Хоча інші ютубери критикували Зеленського без прив’язки до опального нардепа.

Меседжі проросійські і про Росію

Минулого тижня сталося неочікуване для прихильників Анатолія Шарія. Бо блогер-політик говорив про щось іще, крім Зеленського. Що останніми місяцями в його виконанні трапляється вкрай рідко. Та нині Шарій узяв усе ще «теплу» тему смертельної аварії в Москві за участю актора Михайла Єфремова.

У тематичному відео блогер висміював позицію захисту, як і самого підсудного, розповідаючи, що колись відомий актор і «борець із режимом» нині перетворився на посміховисько, у якого «розсипався образ». Враховуючи, що ролик за п’ять днів набрав майже 700 тисяч переглядів і став одним з найпопулярніших на тижні, Анатолію Шарію можна порадити хоч іноді відволікатися від ненависної постаті Зеленського та розповідати про когось іншого. Хоча, можливо, успіх цього відео зумовлений тим, що Шарій переключився на російського персонажа, адже значна частина його глядачів — росіяни.

Якщо Шарій мовив про Росію, то блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва поширювала чергові проросійські меседжі. Тут тобі і про «тотальную украинизацию в школах», і про «оправдание 2 мая» від коміка Олега Філімонова, який планує йти в мери Одеси від «Слуги народу». Та найбільше — 150 тисяч переглядів станом на 7 вересня — зібрало відео під гучною назвою «Обстрел Мариуполя-2015. Как развалилась версия СБУ». Блогерка піддає сумніву позицію української влади, яка звинуватила в обстрілах житлових кварталів донецьких сепаратистів. За словами Медведєвої, місцеві мешканці Маріуполя «со слов неких очевидцев пересказывают версию», що місто обстріляла українська армія, аби звинуватити проросійських бойовиків. Загальні висновки блогерки: версія СБУ — буцімто сфабрикована, не вказує на реальних винуватців, а обвинувачення ймовірного навідника сепаратистської організації «ДНР» Валерія Кірсанова нібито не витримує жодної критики.

Про північного сусіда мовив і гострий на язик блогер Роман Скрипін. Тільки він агресивно коментував заяви члена Тристоронньої контактної групи від України Вітольда Фокіна щодо подальшої долі окупованого Донбасу. Політичного діяча Скрипін називає «х*єм з бугра» та «старим дідом, який пішов у розгул». А для наочності своїх слів ще й проводить глядачам відеолекцію про українські та білоруські території, приєднані до Росії за часів СРСР. «Поверніть території, тоді й поговоримо», — резюмує Скрипін.

Згадати рядового Лероса

Активно хитав медіасферу й колишній член фракції «Слуги народу» Гео Лерос, який останніми днями перетворився на затятого критика президента. Лерос стрімко поповнив лави ненависників Зеленського, склавши компанію Анатолію Шарію та прихильникам Петра Порошенка. Колишній «слуга» нині називає президента людиною, яка «здала країну в оренду олігархам», та «порожнім місцем в історії».

Такі заяви вчорашнього члена монобільшості підхопили і в блогерській спільноті. Зокрема, Сергій Стерненко вважає Лероса «нардепом-викривачем», який показав зсередини «режим» Володимира Зеленського. Де, на думку блогера, «зрадників і хабарників толерують», а тих, хто проти корупції — виганяють.

На цю ж тему опублікувала відео й Тетяна Даниленко. Блогерка згадує, що по Зеленському нині «не пройшовся тільки лінивий». Критикує Даниленко і заяви Лероса про продаж високих посад в Україні. Бо певна, що те, як в Україні призначають на впливові місця, не секрет ні для кого. А коли в Зеленського «не слава Богу в середині країни», говорить блогерка, на нього може чекати ще тугіший «зашморг» з боку Росії.

Коментуючи виключення Гео Лероса з фракції «Слуги народу», нардеп 8-го скликання від БПП, блогер Сергій Лещенко навіть згадав, як, мовляв, ледь не щодня просив керівництво фракції «Блоку Петра Порошенка» виключити його зі своїх лав, адже вважав представників політсили зрадниками своїх виборців. Тож виключення Лероса, певен блогер, полегшить життя і йому, і чинним членам монобільшості. Самого ж нардепа Сергій Лещенко не вважає антикорупціонером, а його мурали і взагалі називає «антиестетикою» і «освоєнням коштів».

Для критики Зеленського і Лерос не потрібен

Данило Мокрик тим часом записав свіжий влог біля будівлі Вищої ради правосуддя. Адже мова у відео пішла про те, як скандальний голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк «рєшав вопроси» з представниками ВРП. Для вирішення питань посадовець заручився підтримкою людини з Офісу президента. Та попри розуміння ситуації про тіньову співпрацю ОП та Окружного адмінсуду, президент Зеленський, говорить Мокрик, нічого коментувати не хоче. Адже у схемі, швидше за все, брали участь колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан та ексгенпрокурор Руслан Рябошапка. Тож про кулуарні справи, певен блогер, знав і сам президент. Проте Окружний адмінсуд і досі не ліквідований. Тож Данило Мокрик навіть вніс відповідну петицію на сайт президента.

Шоумен, а нині — потенційний кандидат в очільники Києва Сергій Притула не звертає з благодатного блогерського шляху: здобувати бали в очах громадськості, критикуючи чинну владу та персонально Володимира Зеленського. У свіжому відео новоспечений політик ганить главу держави за обіцянки про закінчення війни. Обіцянки президента — брехня, певен Притула, адже не Зеленський її починав. І бойові дії завершаться лише з виводом російських військ із тимчасово окупованих територій. Натомість президент, на думку блогера, мав би «пресувати» Росію в міжнародних інституціях та максимально зміцнювати українську армію для підвищення обороноздатності, не схиляючись у бік капітуляції. У цілому, Сергій Притула говорить речі, з якими глядачам буде легко погодитись (особливо якщо вони не прихильники «Слуги народу»). Та тільки риторика аж занадто схожа на промови лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. І чи вдасться кандидату від «Голосу» гідно грати на електоральному полі «ЄС» і надалі, питання відкрите.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY