detector.media
08.09.2020 14:41
«Репортери без кордонів» закликали відновити ліцензію радіостанції «Прямий ФМ»
«Репортери без кордонів» закликали відновити ліцензію радіостанції «Прямий ФМ»
RSF вважає, що вилучення ліцензії напередодні місцевих виборів – це «початок та небезпечний крок на шляху до цензури».

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» засудила тиск та переслідування Прямого каналу, а також закликала відновити ліцензію радіостанції «Прямий ФМ» (дочірній проєкт Прямого каналу). Про це організація повідомила 7 вересня.

Керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє вважає, що вилучення ліцензії напередодні місцевих виборів – це «початок та небезпечний крок на шляху до цензури».

«Неодноразові довільні перевірки Прямого каналу – це неприйнятний політичний тиск. Усі ці прийоми порушують статтю 5 закону України про мовлення та загрожують плюралізму ЗМІ, необхідному для демократичних дебатів. Ми закликаємо відновити ліцензію радіостанції та припинити переслідування телеканалу», – сказала вона.

Як писав ДМ, 3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення більшістю голосів (п’ять із восьми) вирішила анулювати ліцензію радіостанції «Прямий ФМ» (дочірній проєкт Прямого каналу) на мовлення в шести містах через відсутність мовлення на двох частотах протягом року після отримання ліцензії.

Прямий канал хотів запустити загальнонаціональну ФМ-мережу і у 2018 році замовив прорахунок 61 ФМ-частоти, зокрема в Києві та 19 обласних центрах. У вересні 2018 року «Прямий ФМ» виграв конкурс на цифрове радіо в Києві (у вересні 2019 року радіостанція розпочала мовлення). У конкурсі 11 жовтня 2018 року «Прямий ФМ» здобув 6 ФМ-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі Білій Церкві. У січні 2019 року «Прямий ФМ» претендував на частоту в Кривому Розі, але програв. Також у другій половині 2018 року «Прямий ФМ» отримав дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику, Волновасі, Краматорську, Покровську Донецької області, Бахмутівці, Лисичанську, Широкому Луганської області. У форматному конкурсі 4 квітня 2019 року «Прямий ФМ» виграв ФМ-частоту 88,4 МГц в Києві. Радіостанцію запустив Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов’язують з оточенням Петра Порошенка, п’ятого президента України, а нині народного депутата, лідера опозиційної партії «Європейська солідарність».

Нагадаємо, 9 липня Прямий канал заявив про тиск з боку чинної влади після заяви головного слідчого Державного бюро розслідувань Олега Корецького. Того ж дня керівниця «Прямого» Світлана Орловська сказала, що канал звернувся з листом до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, у якому попросив відреагувати на інформацію про тиск на канал з боку Державного бюро розслідувань.

Олег Корецький вів справу щодо можливого ухилення та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ «Телеканал "Прямий"». 8 липня 2020 року він розповів, що на слідчих Держбюро вже понад три місяці чиниться тиск у цій справі. Зокрема, за його словами, перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков поставив завдання арештувати телеканал, визнавши його попередньо речовим доказом. У ДБР, своєю чергою, сказали, що заяви пана Корецького щодо тиску не відповідають дійсності і є політично-мотивованими. Держбюро також звинуватило слідчого в розголошенні відомостей досудового розслідування та вирішило призначити перевірку цієї інформації.  23 липня його звільнили нібито через скорочення посади.

21 липня Прямий канал у відкритому листі закликав українців відреагувати на тиск й атаки на телеканал з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

28 липня стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження проти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за позовом Прямого каналу (ТОВ «Телеканал "Прямий"). Телеканал просив суд визнати протиправним та скасувати рішення Нацради щодо перевірки каналу через програму «Поярков News», у якій ведучий Сергій Поярков нібито ображав президента Володимира Зеленського. 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова 2 вересня 2020 року закликав Державне бюро розслідувань дотримуватися прав журналістів та не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій.

У редакції нагадали, що Нацрада з грудня 2019 року не розглянула заяву про переоформлення ліцензії каналу, натомість протягом першого півріччя призначила три перевірки. А саме: 9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі «Поярков News» президента Володимира Зеленського. 9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу через трансляцію програми «Вата-шоу», у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію» і «Про захист суспільної моралі». 4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу. Підставою стали результати моніторингу за 1, 2 і 3 травня. У ці дні на каналі транслювали в прямому ефірі та в повторі програму «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським. У програмі зафіксували використання ненормативної лексики, а саме слів «срака» і «гівно».

Фото: RSF 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY