detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
04.09.2020 17:00
Бургери й нагетси Зеленського. Моніторинг теленовин 24–29 серпня 2020 року
Бургери й нагетси Зеленського. Моніторинг теленовин 24–29 серпня 2020 року
Тур регіонами президент використовує для просування інтересів «Слуги народу» на місцевих виборах. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.

Помітну активізацію Володимира Зеленського у телепросторі можна пов’язати з активним стартом місцевої виборчої кампанії. Президент під час регіональних подій виступає на сцені з політичними гаслами партії «Слуга народу», представляє кандидатів на місцевих виборах від своєї партії та обіцяє розбудову країни. Але навіть президентські поїздки в новини потрапляють несистематично, наприклад, про оголошених у Кропивницькому кандидатів розповідати національним каналам було нецікаво.

День незалежності не минув без політичних конфліктів. Найактивніше про скандал з імовірним порушенням авторських прав музикантів на офіційному святі розповідали в новинах 5-го каналу. Ще одна гучна подія — вже силове протистояння між політичними противниками на харківській трасі — також висвітлювався не завжди збалансовано. Одні канали уникали називати політсили взагалі, а на «Інтері» та «112» подію використали для політичних заяв Віктора Медведчука з критикою президента та «активізації радикалів».

Президентське турне

За кількістю улесливих матеріалів Володимир Зеленський майже наздогнав постійних лідерів у цій категорії — «Опозиційну платформу— За життя», присутність якої в новинах забезпечує кілька нардепів (а президент — один). Як уже фіксували моніторинги, президент активізувався через поїздки в регіони. Цього тижня він побував на Дніпропетровщині, Черкащині та на низці урочистостей у Києві. Наприклад, 24 серпня на «Інтері» сповістили, що подружжя Зеленських зустрілося з пораненими воїнами, що саме по собі не є новиною, й до того ж не каже нічого про потреби тих самих військових. Наступного дня на ICTV розповідали, що Зеленський звернувся до світової спільноти: «Він переконує: Україна змінилася. Ми можемо бути не лише житницею Європи, але й маємо туристичний та технологічний потенціал».

 

26 серпня на «Інтері» та «Україні» лише синхроном президента ілюстрували оптимістичні темпи ремонту доріг на Дніпропетровщині. На «Україні» та «1+1» також розповіли, що Зеленський представив кандидатів від «Слуги народу» у Дніпрі та Кривому Розі. При цьому матеріал на «1+1» говорив не стільки про кандидатів, скільки про відкритість і близькість до народу самого президента: «У Дніпрі Зеленський ознайомився із програмою розвитку області на сім років і пообіцяв, що уряд сплатить усі борги ракетобудівному заводу "Південмаш". Обідав президент з командою у місцевому фастфуді. Підгледіли журналісти, що в замовленні були бургери й нагетси. Але їсти почав лише після того, як сфотографувався з дівчинкою, про що попросив її батько».

27 серпня на «Інтері», «112» та «Україні» вийшли короткі повідомлення з того ж візиту Зеленського до Дніпропетровської області зі спільним меседжем: президент уболіває за відновлення промисловості. Очевидно, що такі повідомлення не стільки про промисловість, як про президента, адже вони не показують ані передумов, ані шляхів виходу із кризи, про яку загальними фразами говорить Зеленський. 28 серпня знову ж на «Україні», «Інтері» та «1+1» Зеленський хвалив програму «Велике будівництво» вже на Черкащині.

Очевидно, що телеприсутність Зеленського активізували місцеві вибори. На офіційній сторінці президента і його офісу з’являються як окремі кандидати, так і логотип виборчої кампанії «Слуги народу» загалом (лише з недавніх прикладів: Харків, Полтава, Київ, Черкаси). Про те, що такі поїздки мають ознаки використання адмінресурсу на виборах говорили, наприклад, у Черкасах і Кропивницькому. До речі, візит на Кіровоградщину 27 серпня висвітлили тільки у новинах «1+1», про вибори — ні слова, лише про представлення нового очільника області. Тож фактичний старт виборчих кампаній у регіонах висвітлюють фрагментарно, безсистемно й неповно.

Протягом тижня у новинах говорили про підготовку до місцевих виборів партій «За майбутнє» (на «1+1» та «Інтері») та «УДАР» (ICTV та «Інтер»). Детальніше про висвітлення виборчої кампанії в теленовинах і токшоу читайте у «Детекторі виборів».

Скандальна Незалежність

Святкування Дня незалежності теж проявило політичні симпатії та антипатії на каналах. У всіх новинах більшою чи меншою мірою згадали, що крім офіційних святкових заходів у Києві відбувся Марш ветеранів. Про присутність там Петра Порошенка нейтрально згадали на «UA: Першому». На «Інтері» в сюжет із маршу включили синхрон Порошенка, а на ICTV перед синхроном додали, що п’ятий президент очолив одну з колон маршу. Окремими повідомленнями на участі Порошенка наголосили у випусках 5 каналу та «України».

Скандал зі ймовірним порушенням авторських прав низки українських виконавців, чиї пісні використали у святковому попурі, найактивніше висвітлював 5 канал. Одразу 24 серпня про заяви музикантів, з якими не узгоджували використання їхніх творів, розповіли коротко у випусках 5 каналу та «UA:Першого». На «1+1» у п’ятихвилинному сюжеті нахвалювали ефектне видовище, але й словом не обмовилися, що воно викликало обурення авторів кількох із використаних пісень.

 

На 5 каналі детальніше розповіли про претензії музикантів 25 серпня. Весь сюжет присвятили їхнім скаргам, і лише наприкінці дуже коротко сказали: «Організував музичне шоу співак та продюсер Монатік. У його пресслужбі повідомляли, як попри труднощі Монатіку вдалося гармонійно поєднати всі 42 композиції. Але про права на пісні не згадали. Мовчать і в офісі президента. Відповіді на наш інформаційний запит поки що немає». У сюжеті 27 серпня на 5 каналі вже сказали про реакцію Офісу президента, але переважно розповідали про скарги музиканта Юрка Юрченка на те, що його пісню використали не лише без його згоди, а ще й невірно вказали авторство. На «UA: Першому» 27 серпня розповіли про реакцію Офісу президента, де вважають, що виконали вимоги щодо авторських прав. До цього матеріалу включили коментар юристки з авторського права Олесі Царик, яка все ж вбачає у використанні творів порушення: «На деяких творах зазначено не автора, а назву групи, назву гурту, тому це все рівно не вірно і це є порушенням закону України про авторське право і суміжні права. І та обставина, що на сьогоднішній день, 27 серпня у відео з'явилися імена авторів, не впливає на факт порушення авторських прав, яке відбулося під час святкування Дня незалежності».

 

За цей тиждень у новинах найбільше говорили саме на тему української політики. Соціальні теми переважали у випусках каналів, що більше орієнтовані  формат «серіальних новин»: «Україна», СТБ та «1+1», а також на «112». Побільшало у випусках теми культури, адже до Дня незалежності частіше згадували про речі, якими Україна може пишатися. Наприклад, на «1+1» зробили випуск довкола 29 фактів про досягнення України в різних галузях. На «Інтері» у святковому випуску у трьох матеріалах говорили про такі стереотипні щодо української культури прояви як вишиванковий фестиваль, вишиванковий ярмарок та виставка витинанок.

Розбірки на трасі

Гарячою кримінально-політичною темою для новин стали сутички зі стріляниною на харківській трасі, де атакували автобус із силовим крилом «Опозиційної платформи — За життя» — організації «Патріоти за життя». ICTV та «Україна» у вечірніх праймових випусках ще не встигли повідомити про подію. А на 5 каналі інформацію оновлювали двічі за випуск, втім, вдаючись до неточності в обох випадках: «Нібито під Харковом біля міста Люботин розстріляли з автомата автобус»; «Під Харковом біля міста Люботин розстріляли автобус із автомата». Як невдовзі з’ясувалося, постріли справді були, але не з автоматичної, а з травматичної зброї. Попри неточності, у випуску подавали позиції всіх дотичних: Іллі Киви з «ОПЗЖ», представників «Нацкорпусу», яких він звинуватив у нападі, та інформацію від поліції. Також повно і збалансовано висвітлювали інцидент у новинах Суспільного. 28 серпня на ICTV та «1+1» в окремих повідомленнях уникали називати, про які політичні сили йдеться, що негативно позначається на повноті матеріалів. На СТБ 28 серпня, крім оновлення подробиць, закцентували: «Кива збрехав. Загиблих немає». А також розповіли, що раніше азовці заявляли про напад «Патріотів за життя» на їхніх ветеранів:

 

На «Інтері» та «112» у конфлікті стояли на стороні «ОПЗЖ», поширивши 29 серпня заяви Віктора Медведчука, який «різко засудив дії радикалів». На «112» попри численні спростування щодо застосування вогнепальної зброї, знову повторили неправду: «Віктор Медведчук заявив, що націонал-радикальні організації, проти представників яких так і не відкрили кримінальне провадження за статтею тероризм, тиснуть на суд і це, вважає політик, все відбувається на тлі підтримки президентом Зеленським позиції праворадикалів, які наважуються розстрілювати з вогнепальної зброї українських громадян».

У результаті Харківська область опинилася в лідерах за кількістю уваги національних телеканалів. Адже кілька днів поспіль висвітлювали як сам інцидент, так і затримання та арешт підозрюваних.

Знову в аутсайдерах серед регіонів Крим. Про нього згадували на акціях до Дня незалежності, в гаслах. А тема репресій у Криму була представлена сюжетом «ТСН» про звернення до німецького посольства батька українського політв’язня із Криму Миколи Вигівського. А 29 серпня, коли материкова Україна відкрила сполучення з окупованим Кримом, що було закрите через карантин, про це у вечірніх новинах повідомили лише у випусках «1+1», «України» та «112».

 

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY