detector.media
01.09.2020 11:10
Захист Михайла Ткача попросив передати СБУ справу про «прослушку»
Захист Михайла Ткача попросив передати СБУ справу про «прослушку»
Зокрема, адвокат каже, що кримінальна стаття про «незаконне використання засобів отримання інформації» – це підслідність СБУ.

Адвокат Анатолій Попов подав до Київської міської прокуратури № 10 клопотання з проханням передати Службі безпеки України кримінальне провадження про ймовірне прослуховування або спроби його встановити в помешканні журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача. Про це 31 серпня повідомило «Радіо Свобода».

«У Служби безпеки в розслідуванні справ за цією статтею є значно більше досвіду, засобів і можливостей, які допомогли б з’ясувати, хто насправді і з якою метою намагався отримати інформацію щодо журналіста», – сказав захисник.

Він говорить, що Національна поліція неефективно розслідує цю справу, а кримінальна стаття про «незаконне використання засобів отримання інформації» – це підслідність СБУ.

«По-перше, стаття 359, частина 1, за якою відкрите провадження, не належить до підслідності поліції взагалі. Тобто це підслідність СБУ, куди поліції було доцільно не тільки звертатися по допомогу для проведення перевірки із застосуванням спеціальної техніки, але й повністю якомога швидше передати матеріали справи. По-друге, у нас склалось враження, що у поліції немає великого прагнення дати відповіді на всі запитання в рамках розслідування. А через несвоєчасні дії вже могла бути втрачена частина речових доказів», – пояснив пан Попов.

Крім того, у клопотанні він вказав, що станом на 31 серпня поліція не провела додатковий огляд місця події із використанням спеціального обладнання. Міністерство внутрішніх справ раніше вирішило залучити до цієї перевірки СБУ, бо нібито немає потрібного обладнання. Проте, за словами адвоката, Служба безпеки відмовила на два запити правоохоронців.  

Нагадаємо, журналіст Михайло Ткач повідомив про виявлення вдома «ознак прослуховуючого пристрою» вранці 8 серпня. Він живе на останньому поверсі багатоквартирного будинку, у себе в стелі журналіст виявив отвір глибиною близько 60 см, який вів на горище, до якого є вільний доступ з кількох під'їздів. Журналісти «Схем» вирішили самотужки охороняти горище, щоб не зникли можливі докази «прослушки».

Поліція відкрила справу про порушення недоторканності приватного життя Михайла Ткача. Головна редакторка проєкту «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька розповіла, що експерти Нацполіції шукали сліди «прослушки» в будинку журналіста-розслідувача Михайла Ткача лише за допомогою «підручних» засобів та без спецтехніки. Вісім фахівців підтвердили, що в квартирі Ткача хотіли встановити «прослушку». Водночас думки експертів розходяться в тому, чи пристрій вже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити.

Станом на ввечір 9 серпня Національна поліція не підтвердила та не спростувала фактів прослуховування або підготовки до прослуховування в оселі журналіста, а також не перевірила його житло спеціальною технікою на предмет обладнання для прослуховування. 11 серпня Михайло Ткач подав до прокуратури скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України

13 серпня Нацполіція повідомила, що після заяви журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача про ймовірне стеження 8 серпня відкрила ще одне кримінальне провадження за статтею щодо незаконного обігу та використання прихованих записувальних пристроїв. 17 серпня поліція провела слідчий експеримент, але квартиру журналіста так і не перевірили спецтехнікою.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY