detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
28.08.2020 13:15
Величко повідомила, що СБУ просила її розкрити джерела інтерв’ю з куратором «вагнерівської спецоперації»
Величко повідомила, що СБУ просила її розкрити джерела інтерв’ю з куратором «вагнерівської спецоперації»
За словами журналістки, Служба безпеки намагається з’ясувати – це був «внутрішній злив з СБУ» чи «інформація від спецслужб інших держав».

Служба безпеки України просила журналістку Любов Величко розкрити джерела інтерв’ю з куратором української спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», яке опублікувало видання Mind.ua 24 серпня. Про це журналістка 28 серпня розповіла «Детектору медіа».

Працівники СБУ звернулися до неї 25 серпня та наполегливо вимагали повідомити, з ким спілкувалася журналістка в межах підготовки до інтерв'ю. На уточнення, чи дійсно це були представники Служб безпеки, пані Величко відповіла: «Так, я впевнена, що це СБУ, вони так представлялися».

Журналістка каже, що спецслужба зараз намагається з’ясувати, хто саме з нею спілкувався й передав документи та записи переговорів з терористами. Зокрема, Любов Величко просили назвати установи, які нібито звернулися до неї з цими матеріалами, – «спецслужби інших держав, громадські організації інших держав» тощо.

«Вони намагаються зрозуміти – чи це був внутрішній злив з СБУ, чи інформацію вже отримали служби зовнішньої розвідки й передали її мені як журналісту. Вони просто хочуть чітко зрозуміти, з ким я спілкувалася, і, можливо, підозрюють, що хтось мені це замовив чи заплатив. Мені ніхто не замовляв і не платив за розміщення цієї публікації. Вони хотіли з’ясувати всі деталі щодо процесу підготовки до цього інтерв’ю», – повідомила пані Величко.

СБУ не сказала журналістці, чи проводить розслідування за цим фактом та чи фігурує вона в ньому. Однак, після розмови з СБУ, Любов Величко 26 серпня помітила стеження та припустила, що може бути об’єктом оперативно-розшукових дій. Щоб підтвердити або спростувати це припущення вона подала запити в правоохоронні органи.  

«До мене вже звернулася комунікаційниця із Нацполіції й обіцяла швидко відреагувати на заяву. ДБР, СБУ та НАБУ ще не відповіли. Це була заява із проханням проінформувати, чи є я об'єктом оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих дій. Вони зобов'язані мені відповісти правду. Якщо на всі заяви я отримаю негативну відповідь, то буду звертатися до поліції із заявою про стеження та перешкоджання журналістській діяльності», – додала журналістка.

Крім того, 27 серпня вона зафіксувала ще одне авто, яке 20 хвилин стояло біля її будинку. «Пасажир вийшов з авто, став впритул до паркану і слухав. 10 хвилин. За цим спостерігав мій чоловік. А коли розмова стихла, пасажир сів назад в авто. І вони поїхали», – написала журналістка на своїй сторінці в Facebook.

«Детектору медіа» не вдалося зв’язатися з речницею Служби безпеки Оленою Гітлянською. ДМ звернувся із запитом до пресслужби СБУ.

Як писав ДМ, Любов Величко повідомила, що 26 серпня її авто переслідував темний Chevrole Lacetti, номер якого відсутній у базі Міністерства внутрішніх справ. Вона уточнила, що номера-прикриття зазвичай використовують правоохоронці в межах оперативно-розшукових дій. Пані Величко звернулася до правоохоронних органів із запитом, чи є вона об’єктом оперативно-розшукових дій. Журналістка припустила, що стеження може бути пов’язане з інтерв'ю із куратором української спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», яке «кидає тінь» на президента Володимира Зеленського, голову Служби безпеки України Івана Баканова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Нагадаємо, 15 липня 2020 року журналістка Любов Величко повідомила, що отримує погрози після розслідування про російські телеграм-канали «"Тєлєга" для Слуги. Як Телеграм-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради», яке 13 липня опублікували Liga.net, Texty.org та Інститут масової інформації. Після аналізу понад 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах «Темный рыцарь», «Макс Бужанский», «Dubinsky.pro», «Легитимный» та «Резидент», журналістка визначила, що два останніх можуть адмініструвати з РФ. 

29 липня журналістка Любов Величко подала до Броварського відділку поліції заяви про погрози вбивством та перешкоджання професійній діяльності. 30 липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження через погрози в соціальній мережі Любові Величко. Натомість справу про перешкоджання поліція не хотіла відкривати, тому пані Величко подала до суду скаргу. 21 серпня Броварський міськрайонний суд зобов'язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження стосовно голови Партії Шарія - Ольги Шарій - про перешкоджання журналістській діяльності Любові Величко. 

26 серпня Любов Величко повідомила, що подала до Державного бюро розслідувань скаргу на неправомірні дії слідчої Броварського відділку поліції в кримінальному провадження про погрози. Журналістка подала скаргу, бо слідча не зареєструвала справу про перешкоджання, у якій фігурує Ольга Шарій та адміністратори телеграм-каналів.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав розслідувати погрози і тиск на журналістку Любов Величко. Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» теж закликала українську владу гарантувати безпеку та швидко розслідувати справу Любові Величко.

Фото: Любов Величко / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY